Μουσικη

Madeleine Peyroux: Κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ της «Let's Walk»

Η αναμονή έξι χρόνων άξιζε και με το παραπάνω

Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Madeleine Peyroux: Το νέο, δέκατο, στούντιο άλμπουμ της αμερικανίδας τραγουδοποιού «Let's Walk» κυκλοφόρησε μετά από έξι χρόνια.

Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια από το “Anthem” του 2018, αλλά η αναμονή για τον νέο δίσκο της Madeleine Peyroux άξιζε και με το παραπάνω. Η τραγουδοποιός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 και μαζί με τον επί χρόνια συνεργάτη της, πολυ-οργανίστα Jon Herington, συνέγραψαν υλικό το οποίο φαντάζει για αυτήν ως «σκιά ενός απολογισμού», όπως σχολίασε η ίδια στο σημείωμα που συνοδεύει τη νέα της κυκλοφορία. Τα τραγούδια που άρχισαν να σχηματίζονται έπεσαν στην αντίληψη του πολυβραβευμένου παραγωγού Elliot Scheiner (Eagles, Fleetwood Mac), ο οποίος άδραξε την ευκαιρία ώστε να αναδείξει το υλικό και τους στίχους της Madeleine, σε συνδυασμό με την εμπειρία και το αισθητήριο του Herington.

Madeleine Peyroux: Η έμπνευση για το νέο της άλμπουμ «Let's Walk»

“Let us advance our mortal bodies up / Where hearts and minds will go / Let’s walk, let’s roll.” H Madelyne Peyroux προσφέρει στον ακροατή νότες ελπίδας και αισιοδοξίας, μέσα από το ομώνυμο τραγούδι του “Let's Walk”, σε μία από τις πλέον φιλόδοξες προσπάθειες της δισκογραφικής της πορείας. Στοιχεία από jazz, pop, folk αλλά και gospel μουσική, παρελαύνουν μέσα από δέκα πολύ προσωπικά για την καλλιτέχνιδα τραγούδια, τα οποία στιχουργικά καταπιάνονται με θέματα όπως ο πόθος, οι ιδιοτροπίες, η πολιτική, ενώ άλλα ακούγονται ως κρυφές εξομολογήσεις της. Ιδιαίτερα άξιο αναφοράς και το εισαγωγικό τραγούδι του album Find True Love”, με την έμπνευση να έρχεται μέσα από την ταραχώδη δίκη για τη δολοφονία του George Floyd, τον Μάιο του 2020. Τραγούδια τα οποία αναζητούν τις αναφορές τους στη φύση και στην αμερικανική επαρχία, με τους στίχους να αποτελούν μια μορφή ψυχοθεραπείας τόσο για την Peyroux, όσο και για τον ανυποψίαστο ακροατή. Όπως δηλώνει και η ίδια: «Έψαχνα την παρηγοριά στα αμερικάνικα τοπία. Το φανταζόμουν ως το πρώτο βήμα για τη θεραπεία, εάν όντως υπάρχει ένα μέλλον για το οποίο αξίζει να ζήσεις»

Γεννημένη στην Αθήνα της Georgia το 1974, τόπο καταγωγής και των R.E.M. μεταξύ άλλων, η Madeleine Peyroux μοίρασε τα παιδικά της χρόνια μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού. Αγάπησε από νωρίς την jazz και κυρίως την τραγουδίστρια Billie Holiday, που παραμένει μία από τις μεγαλύτερες επιρροές της μαζί με τη σπουδαία Ella Fitzgerald. Άρχισε το τραγούδι στην ηλικία των 15 ετών και έγινε μέλος αρκετών τοπικών συγκροτημάτων όπως οι Riverboat Shufflers και οι The Lost Wandering Blues & Jazz Band. Απέκτησε εμπειρία μέσα από ευρωπαϊκές περιοδείες και αισθάνθηκε πανέτοιμη για τον πρώτο της δίσκο “Dreamland”, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1996 και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Πολύ γρήγορα, θα άνοιγε τις συναυλίες των Sarah McLachlan και Cesária Évora, ενώ επίσης θα εμφανιζόταν και σε κάποια από τα σπουδαιότερα jazz festivals παγκοσμίως. 26 χρόνια και 10 solo albums αργότερα, η Madelyn Peyroux παραμένει τόσο Αμερικανίδα όσο και Γαλλίδα στη μουσική της προσωπικότητα, φέρνοντας με άνεση το retro στη νέα εποχή και έχοντας αποκτήσει εδώ και καιρό το προσωπικό της φωνητικό και καλλιτεχνικό στίγμα.

© Ebru Yildiz

Στο νέο της album Let's Walk”, η Madelyne Peyroux αντλεί έμπνευση από σπουδαίους Αμερικανούς καλλιτέχνες, καθώς ένα έμπειρο αυτί ακούει στο υλικό της την επιρροή ενός Leonard Cohen, ενός Dylan, ενός Tom Waits, ακόμα και του country ήρωα Hank Williams. Επίσης, μέσα από το «παιχνιδιάρικο» και σατιρικό “Et Puis”, θυμάται τα χρόνια της στο Παρίσι και το έθιμο των αστών να χαρίζουν ένα διαμέρισμα στα παιδιά τους, μόλις αυτά ενηλικιωθούν. Ως άλλη Edith Piaf στην ερμηνεία της μιλάει για την αδικία ενός συστήματος, την ίδια στιγμή που δηλώνει «ευλογημένα αγνωμονούσα» για το εν λόγω προνόμιο και έθιμο.

Το νέο 10o album της Madelyn Peyroux έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγες ημέρες, μέσω της δισκογραφικής εταιρείας Just One Recording Inc.