Μουσικη

Οι Eli & Fur φτιάχνουν μουσική για όλες τις στιγμές μεταξύ δειλινού και αυγής

Mόλις κυκλοφόρησαν το νέο τους άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής, δίνουν live shows σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του clubbing

Τάνια Σκραπαλιώρη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Eli & Fur: To διακεκριμένο λονδρέζικο ηλεκτρονικό ντουέτο μιλάει λίγο πριν την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα

Οι Eli & Fur (Eliza Noble και η Jennifer Skillman) ήταν μια φορά κι έναν καιρό δυο φίλες από το Λονδίνο που ονειρεύονταν να φτιάξουν τη δικιά τους μουσική. Ξεκίνησαν, όπως πολλοί έφηβοι με μουσικά όνειρα, από το να γράφουν τραγούδια, τα οποία για καλή τους τύχη βρήκαν τον δρόμο τους για δίσκους κορυφαίων ονομάτων όπως οι Pet Shop Boys. Από εκεί και πέρα με λίγη ακόμα τύχη, πολλή δουλειά και πολλά tutorials για το Ableton μπήκαν στον θαυμαστό κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής κάνοντας το ντεμπούτο τους το 2023 με το «Youre So High» σε μια σκηνή που έμοιαζε ακόρεστη από μελωδικούς συνδυασμούς deep house και techno.

Η επιτυχία ήρθε γρήγορα με δεκάδες εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube, φεστιβάλ όπως το Coachella και το Tomorrowland και συνεργασίες με καλλιτέχνες και σχήματα όπως οι Meduza και οι Booka Shade. Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά και με το νέο τους album «Dreamland» να τις έχει ανεβάσει στα σκαριά ενός ονειρικού concept και μιας σειράς αποκλειστικών και ιδιαίτερων live shows σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του clubbing, ήρθε η ώρα να δούμε τις Eli & Fur για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, σε μια ακόμα καλοκαιρινή βραδιά που θα θυμόμαστε, στο Bolivar Beach Bar, στις 6 Ιουλίου.

Eli & Fur: Μιλούν με αφορμή την πρώτη τους εμφάνιση στο Bolivar Beach Bar

— Έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από το πρώτο σας track, το «Youre So High» που σας έφερε επιτυχία με το καλημέρα και δεκάδες εκατομμύρια εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube. Πώς ήταν το ταξίδι μέχρι στιγμής;

Ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι αυτό που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε περάσει από διάφορα στιλ της ηλεκτρονικής μουσικής, έχουμε εξερευνήσει διάφορες περιοχές: από την downtempo σε περισσότερο club προσεγγίσεις, δικά μας φωνητικά ή άλλα φωνητικά στοιχεία και συνεργασίες. Βρεθήκαμε παντού αλλά το καλύτερό μας είναι όταν φτιάχνουμε μελωδικά, υποβλητικά κομμάτια για το dancefloor, με τα δικά μας φωνητικά. Εκεί βρίσκουμε τη μεγαλύτερη έμπνευση, εκεί βρίσκουμε την κάθαρσή μας.

— Υπάρχουν κάποιο highlight που έχετε συγκρατήσει από την πορεία σας ως duo μέχρι σήμερα και θα θέλατε να μοιραστείτε;

Έχουμε ζήσει μεγάλες στιγμές στις εμφανίσεις μας, έχουμε πολλά να θυμόμαστε. Ένα ιδιαίτερο gig ήταν όταν παίξαμε στο Printworks στο Λονδίνο απ’ όπου ήμαστε και οι δύο. Η δημιουργία του νέου μας album ήταν επίσης ένα δημιουργικό highlight, μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία. Μας αρέσει πολύ να δουλεύουμε παρέα στο studio. Κάποιες φορές με τις περιοδείες και το touring είναι δύσκολο να έχουμε όσο χρόνο θα θέλαμε για να φτιάχνουμε μαζί μουσική για αυτό αυτές τις στιγμές τις φυλάμε σαν θησαυρό.

— Έχετε περιγράψει το νέο σας αυτό album, «Dreamscapes», ως μια «οδύσσεια εξερεύνησης» που μεταφέρει τους ακροατές σε ένα βασίλειο όπου το αιθέριο χορεύει με το πραγματικό. Ποια ήταν η έμπνευση και το concept αυτού του album;

Μας αρέσει να γράφουμε για αληθινές εμπειρίες αλλά και για συγκεκριμένα συναισθήματα που μας αγγίζουν σε ένα προσωπικό επίπεδο. Περάσαμε τόσες άγρυπνες νύχτες, στα dance floors ή μαζί στο studio, αγαπάμε τον κόσμο του ονείρου και την όλη ιδέα του να χάνουμε τον εαυτό μας μέσα στο όνειρο και στη μουσική. Προσπαθήσαμε να φέρουμε αυτά τα στοιχεία σε αυτό το LP, τόσο σε ό, τι αφορά την παραγωγή όσο και στιχουργικά.

— Πράγματι κάθε ένα από τα 15 tracks του «Dreamscapes» λέει τη δικιά του ιστορία για την ομορφιά που μπορούμε να βρούμε σε όλες τις στιγμές της ημέρας και της νύχτας. Πώς προσεγγίσατε στιχουργικά αυτήν την ιδέα;

Θέλαμε αυτό το album να βασιστεί στις στιγμές μεταξύ του δειλινού και της αυγής λόγω όλων όσων μεσολαβούν σε αυτό το διάστημα, και του πώς περνάμε αυτόν τον χρόνο. Οπότε όλα τα κομμάτια έχουν να κάνουν με τις εμπειρίες μας από αυτές τις στιγμές, είτε πρόκειται για χορό στο ημίφως ενός δωματίου, είτε για το να βλέπεις την ανατολή με έναν φίλο είτε απλώς για μια νυχτερινή οδήγηση. Προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε το συναίσθημα κάθε μιας τέτοιας στιγμής σε κάθε τραγούδι του δίσκου.

— Ως στιχουργοί ξεκινήσατε άλλωστε την καριέρα σας δουλεύοντας με καλλιτέχνες και groups όπως οι Pet Shop Boys, οι Girls Aloud, οι The Saturdays. Πώς επηρέασε αυτό το υπόβαθρο τη μουσική σας, τις παραγωγές σας και γενικότερα την παρουσία σας ως duo ηλεκτρονικής μουσικής;

Το ότι ξεκινήσαμε από τον κόσμο της ποπ ήταν κάτι που μας επηρέασε από την αρχή, ιδίως σε ό, τι έχει να κάνει με τη σημασία μιας πραγματικής τραγουδιστικής δομής και ενός καλού hook. Η πρόκληση ήταν το να το πάρουμε αυτό και να το μεταφράσουμε σε ένα κομμάτι για club. Μας δόθηκε μια διαφορετική οπτική γωνία. Και αντλήσαμε πολλά από αυτήν όπως και από πολλά άλλα είδη μουσικής.

— Τα φετινά headline shows σας στο Village Underground στο Λονδίνο, στο The Fonda στο Los Angeles και στο Brooklyn Steel στη Νέα Υόρκη σηματοδοτούν τα πρώτα μεγάλα live shows σας πέρα από τις οθόνες. Τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι εμφανίσεις;

Έχουμε κυκλοφορήσει τόση πολλή μουσική την τελευταία δεκαετία και θέλαμε εδώ και πολύ καιρό να την παρουσιάσουμε live. Φέτος νιώσαμε ότι ήταν η σωστή στιγμή να το κάνουμε και αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε τρία μοναδικά και ιδιαίτερα live shows. Θα είναι μια έντονη εμπειρία, κάτι σαν όνειρο με ένα μίγμα από παλιά και νέα τραγούδια. Έχουμε άγχος αλλά είμαστε και ενθουσιασμένες και ανυπομονούμε να τα μοιραστούμε με όλους.

Eli & Fur © SJ Spreng

— Είναι πολύ διαφορετική η live εμπειρία από το studio ή ένα dj set που στριμάρεται. Τι σας αρέσει πιο πολύ στο live και πώς σχεδιάζετε να αποτυπώσετε την ουσία του «Dreamscapes» σκηνικά;

Μας αρέσει πολύ το ότι μπορούμε να εναλλάσσουμε διαφορετικές εκδοχές της μουσικής και των κομματιών μας και να συνδεόμαστε έτσι με το κοινό. Θέλουμε να δώσουμε ζωή στα τραγούδια με visuals και να πάρουμε τον κόσμο μαζί μας σε ένα ταξίδι. Είναι πάντα κάτι ιδιαίτερο να έχεις κόσμο μπροστά σου, να έχεις ένα κοινό, και να μοιράζεσαι αυτήν την ενέργεια.

— Η ηλεκτρονική μουσική σκηνή έχει αλλάξει πολύ και αυτή όλα αυτά τα χρόνια και συνεχώς εξελίσσεται. Πώς αντιμετωπίζετε την πρόκληση του να μένετε πάντα «μέσα στα πράγματα» και να διατηρείτε τον ήχο σας φρέσκο;

Είναι πραγματικά μια μεγάλη πρόκληση αλλά πάντα προσπαθούμε να σπρώξουμε τους εαυτούς μας έξω από το comfort zone μας και να πειραματιζόμαστε στ’ αλήθεια όταν γράφουμε τραγούδια. Ξεκινάμε πάντα με τις συγχορδίες και κάποιο φωνητικό, για να σιγουρευτούμε ότι η βασική ιδέα έχει νόημα για εμάς και χτίζουμε γύρω από αυτό. Έχουμε βέβαια πάντα το dance floor στο μυαλό μας ως συνθήκη αλλά προσπαθούμε παράλληλα να υπάρχει πάντα συναίσθημα στη μουσική.

— Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε στην καριέρα σας και πώς τις ξεπεράσατε;

Έχουμε περάσει τόσα πολλά, πάνω και κάτω, τόσες προκλήσεις. Το να δραστηριοποιείσαι σε μια βιομηχανία που κινείται και αλλάζει τόσο γρήγορα είναι μια διαρκής μάχη, μάχη να μένεις επίκαιρος, να βρίσκεις νέους τρόπους να συνδεθείς με το κοινό σου, να βγάλεις άκρη με τους αλγόριθμους των social media, να διεισδύσεις σε νέες αγορές, να δίνεις στους fans αυτό που θέλουν κάνοντας και αυτό που θέλεις εσύ. Ήμασταν πάντα πιστές στο πόσο σημαντικό είναι για εμάς το να μένουμε αληθινές προς τους εαυτούς μας αλλά ποτέ εις βάρος της μουσικής. Θα πιστεύουμε πάντα σε αυτό που κάνουμε και καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους.

Eli & Fur © SJ Spreng

— Η φετινή σας περιοδεία σας φέρνει και στο Bolivar Beach Bar στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι.

Είναι ο πρώτος σταθμός της καλοκαιρινής μας περιοδείας και είμαστε ενθουσιασμένες για αυτό. Τη λατρεύουμε την Ελλάδα και θα είναι μαγεία η επιστροφή μας. Έχουμε ακούσει σπουδαία πράγματα για το Bolivar, ανυπομονούμε να χορέψουμε και να μοιραστούμε νέα μουσική.

— Έχετε παίξει σε πολλά μέρη σε όλον τον κόσμο. Πόσο διαφέρει η αίσθηση ενός beach bar από τα υπόλοιπα venues;

Λατρεύουμε το να παίζουμε σε beach bar, τι καλύτερο από το να παίζεις δίπλα στη θάλασσα; Είναι η τέλεια καλοκαιρινή αίσθηση, όλα είναι πιο ανάλαφρα, γκρουβάρουμε περισσότερο, μπορούμε να παίξουμε πιo eclectic πράγματα. Είμαστε στ’ αλήθεια στο στοιχείο μας.

— Τι άλλο φέρνει το άμεσο μέλλον για τις Eli & Fur;

Αυτή η χρονιά θα είναι αφιερωμένη στο νέο album, το «Dreamscapes» και στα live shows, παρόλα αυτά ήδη δουλεύουμε πάνω σε νέα μουσική καθώς και στην επόμενη περιοδεία μας στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Περισσότερη μουσική, περισσότερα shows, ακόμα περισσότερο ενθουσιασμό!