Μουσικη

Σαν σήμερα, η «κατάρα της 3ης Ιουλίου» χτυπά τους Μπράιαν Τζόουνς και Τζιμ Μόρισον - Νεκροί στα 27 τους

Δύο εμβληματικοί εκφραστές του «ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος» ροκ στερεοτύπου απεβίωσαν με δύο χρόνια διαφορά

A.V. Team
20’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σαν σήμερα 3 Ιουλίου: Μπράιαν Τζόουνς και Τζιμ Μόρισον - Δύο θρυλικές φυσιογνωμίες της ροκ μουσικής πεθαίνουν με δύο χρόνια διαφορά σε ηλικία 27 ετών.

Φυσιογνωμίες μυθικών διαστάσεων στο πάνθεον της ροκ μουσικής, ο Τζιμ Μόρισον και ο Μπράιαν Τζόουνς μοιράζονται την ίδια ημερομηνία θανάτου, με μόλις δύο χρόνια διαφορά. Ήταν αμφότεροι 27 ετών όταν άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Νεκροί στα 27 τους - τοιχογραφία στο Τελ Αβίβ. Από αριστερά: Μπράιαν Τζόουνς, Τζίμι Χέντριξ, Τζάνις Τζόπλιν, Τζιμ Μόρισον, Ζαν Μισέλ Μπασκιά, Κερτ Κομπέιν, Έιμι Γουάινχαους © CC BY-SA 4.0

3 Ιουλίου: Ο Μπράιαν Τζόουνς και ο Τζιμ Μόρισον πεθαίνουν με 2 χρόνια διαφορά

3 Ιουλίου 1969: Ο κιθαρίστας των Rolling Stones Μπράιαν Τζόουνς βρίσκεται σαν σήμερα νεκρός στην πισίνα του. Ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, το 1971, ο Τζιμ Μόρισον πεθαίνει από καρδιακή ανεπάρκεια σε μια μπανιέρα στο Παρίσι.

Μπράιαν Τζόουνς: Το πρόωρο τέλος ενός Rolling Stone

Παρά τις διαβόητες τριβές με τον νόμο που αντιμετώπισαν ο Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο αρχικός ηγέτης των Rolling Stones, Μπράιαν Τζόουνς, ήταν το αυθεντικό παλιόπαιδο του συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τα λόγια του Πιτ Τάουνσεντ των Who, ο Μπράιαν Τζόουνς κατοικούσε «σε έναν υψηλότερο πλανήτη παρακμής από οποιονδήποτε θα συναντούσα ποτέ».

Πολυοργανίστας και ταλαντούχος μουσικός, ο Τζόουνς συνέβαλε στη δημιουργία του ήχου αμέτρητων κλασικών κομματιών των Stones, μέσα από τη δουλειά του στην κιθάρα, το σιτάρ, τη μαρίμπα και άλλων οργάνων που έως την περίοδο εκείνη θεωρούνταν υπερβολικά παράταιρα για το ροκ εν ρολ.

Ταυτόχρονα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του στερεοτύπου του καταραμένου ροκ σταρ, με την αλόγιστη χρήση ναρκωτικών και την ολοένα μειωμένη ικανότητά του να συμβάλλει στις ηχογραφήσεις του γκρουπ.

«Στην αρχή ο Μπράιαν ήταν ο πιο ενδιαφέρων Στόουν», ανακαλούσε ο Τζον Λένον σε συνέντευξή του το 1970, «αλλά ήταν ένας από αυτούς τους τύπους που διαλύονταν μπροστά στα μάτια σου».

Ο Μπράιαν Τζόουνς (αριστερά) στη σκηνή με τους Rolling Stones το 1966 στη Στοκχόλμη © Public Domain

Ο θάνατος που έδωσε τροφή στους συνωμοσιολόγους

Ανήμπορος να εμφανιστεί στις ηχογραφήσεις λόγω της κατάχρησης ουσιών και ανίκανος να παίξει σωστά στις περιπτώσεις που το έκανε, ο Μπράιαν Τζόουνς απέτυχε επίσης να εξασφαλίσει βίζα εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες την άνοιξη του 1969 λόγω της πρόσφατης καταδίκης του για ναρκωτικά, ανατρέποντας τα σχέδια του γκρουπ για μια φθινοπωρινή περιοδεία στην Αμερική.

Ο Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς τον απέλυσαν στις 8 Ιουνίου και λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα, ο 27χρονος Τζόουνς βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του στο Σάσεξ.

Οι φήμες για εγκληματική ενέργεια θα καλλιεργούνταν για χρόνια μεταξύ θαυμαστών και συνωμοσιολόγων, αλλά το επίσημο πόρισμα του ιατροδικαστή στις 3 Ιουλίου 1969 ήταν «θάνατος από ατύχημα».

3 Ιουλίου 1971: Ο Τζιμ Μόρισον περνά στην «άλλη πλευρά»

Δύο χρόνια αργότερα, ακριβώς την ίδια ημέρα, ένας ακόμη 27χρονος ροκ σταρ θα πέθαινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες: Ο Τζιμ Μόρισον.

Ως χαρισματικός frontman των Doors, εμβληματικού συγκροτήματος της δεκαετίας του 1960, ο Τζιμ Μόρισον φιλοτέχνησε ένα προφίλ το οποίο οι καλλιτέχνες εξακολουθούν να μιμούνται σχεδόν μισό αιώνα αργότερα.

Νέος, εμφανίσιμος και ντυμένος με στενά μαύρα δερμάτινα παντελόνια, ο «βασιλιάς σαύρα» μαγνήτισε μια ολόκληρη γενιά με τη σκηνική του παρουσία και τους στίχους του για νεκρικές πυρές και μυστικιστικά περάσματα στην «άλλη πλευρά».

Όσο για το τριπαριστό μείγμα μιας κοσμοθεωρίας η οποία εμπνεόταν ταυτόχρονα από τους Νίτσε, Γουίλιαμ Μπλέικ και Άλντους Χάξλεϊ που διακινούσε ο νεαρός διονυσιακός περφόρμερ, αξίζει να σημειωθεί πως συνήθως φιλτραριζόταν μέσα από μεγάλες δόσεις μπέρμπον και μεσκαλίνης, ή κάποιου άλλου ριψοκίνδυνου συνδυασμού αλκοόλ και ναρκωτικών.

Φωτογραφίες από τη σύλληψη του Τζιμ Μόρισον το 1970 στη Φλόριντα © Public Domain
Οι τελευταίες ώρες του Τζιμ Μόρισον

Ενώ οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του Μόρισον στις 3 Ιουλίου 1971 είναι αρκετά ασαφείς ώστε να έχουν τροφοδοτήσει επίμονες φήμες ότι είναι ακόμα ζωντανός, αυτό που είναι γνωστό με βεβαιότητα είναι ότι βρέθηκε νεκρός στη μπανιέρα του διαμερίσματος στο Παρίσι που μοιραζόταν με την επί χρόνια σύντροφό του, Πάμελα Κούρσον.

Δεδομένης της έλλειψης ενδείξεων εγκληματικής ενέργειας στον τόπο του θανάτου και καθώς η Κούρσον δήλωσε στις γαλλικές αρχές ότι ο Μόρισον δεν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών, δεν διενεργήθηκε νεκροψία και ως αιτία θανάτου αναφέρθηκε η καρδιακή ανεπάρκεια.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον πρόωρο θάνατό του, οι πιο επιφανείς βιογράφοι του Μόρισον, ανάμεσά τους οι Τζέρι Χόπκινς και Ντάνι Σούγκερμαν, υποστήριξαν ότι ο τραγουδιστής των Doors υπήρξε θύμα τυχαίας υπερβολικής δόσης ηρωίνης τη μοιραία νύχτα, βασίζοντας τις εικασίες τους στον ισχυρισμό της Κούρσον κάποια στιγμή πριν από τον δικό της θάνατο από υπερβολική δόση το 1974, ότι ο Τζιμ Μόρισον πράγματι έκανε χρήση ναρκωτικών λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.  

Διαβάστε ακόμη → Brian Jones: Το θεμέλιο των Rolling Stones

Jim Morrison: 52 χρόνια από τον θάνατο του frontman των Doors