Μουσικη

Rotting Christ: 6.000 «δαιμονισμένες» ιαχές στον Λυκαβηττό – 50 εικόνες

Ανταπόκριση από το live της ελληνικής black metal μπάντας για τα 35 χρόνια της

Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το 1989 για τους αθηναίους έφηβους μακρυμάλληδες που ονόμαζαν την μπάντα τους Rotting Christ μία συναυλία στο Θέατρο Λυκαβηττού θα ακουγόταν ως όνειρο θερινής νυκτός. 35 χρόνια μετά, με τον frontman της μπάντας Σάκη Τόλη να πατά τα 52 και να γιορτάζει τα γενέθλιά του πάνω στο σανίδι, το μοναδικό για φέτος live του συγκροτήματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των Rockwave Nights, έγινε το μεγαλύτερο αριθμητικά που έδωσε σε δική του headline εμφάνιση στη χώρα ένα ελληνικό metal συγκρότημα.

Μια ανάσα από το sold out, με τους Varathron να επιλέγονται από τους Rotting Christ ως opening act για τη συναυλία, και με ένα λαχάνιασμα να συνοδεύει την άνοδο σε έναν από τους λόφους της πόλης, χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν για την πρώτη φορά που μία ελληνική metal μπάντα θα εμφανιζόταν στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού. Η viral φωτογραφία του Σάκη Τόλη με τον Ευθύμη Καραδήμα, frontman των Nightfall, που τραβήχτηκε το πρωί του Σαββάτου από το soundcheck και κυκλοφόρησε στα social media, έστειλε ένα ωραίο μήνυμα για την ελληνική σκηνή και τον τρόπο που τον αντιλαμβάνονται οι ηγετικές φυσιογνωμίες της: κρατώντας ο καθένας ένα t-shirt από την μπάντα του άλλου χάρισαν ένα ενωτικό φωτογραφικό στιγμιότυπο.

Με μία μεγάλη, υπομονετική, ουρά στο merch των Rotting Christ, μέχρι και την εμφάνισή τους, οι fans στήριξαν μαζικά το γκρουπ το οποίο λάνσαρε κι ένα καλοσχεδιασμένο αντιανεμικό μπουφάν το οποίο θα δούμε να φορούν αρκετοί στην Αθήνα από το φθινόπωρο.

Με τον ήλιο να δύει, οι Rotting Christ εμφανίστηκαν στις 21.10 και για 150 περίπου λεπτά έδωσαν μία συναυλία που πρώτα απ’ όλα θα θυμούνται οι ίδιοι, και η οποία όπως μάθαμε ηχογραφήθηκε από τον Fotis Benardo, ο οποίος ανέλαβε και την παραγωγή του πρόσφατου άλμπουμ τους “Pro Xristou”. Ο Σάκης Τόλης πιστεύει στο υλικό που έχει κυκλοφορήσει μετά το 2010 και επέλεξε μια αναδρομή στην ιστορία των Rotting Christ από τα νεότερα στα πρώτα τραγούδια τους. Ψημένοι στις μεγάλες σκηνές και τα φεστιβάλ του εξωτερικού, ο Σάκης Τόλης στο μικρόφωνο και στην κιθάρα, ο αδερφός του Θέμης Τόλης στα τύμπανα, ο Κωστής Φουκαράκης στη lead κιθάρα και ο Κώστας Χελιώτης aka Spades στο μπάσο, βγήκαν με αέρα στο stage.

Και live «πάτερ ημών» προσευχές αντήχησαν με θέα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στον Λυκαβηττό, και ηχογραφημένα μέρη από τις τελετουργικές στιγμές της δισκογραφίας τους, και «πουτάνα όλα», «ανάψτε καπνογόνα», «φτιάξτε το μεγαλύτερο moshpit που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα», «κύκλο και ξύλο», ακούσαμε μαζί με όλους τους διαβόλους και τριβόλους που επικαλέστηκαν ζωντανά. Και τον Σάκη Τόλη να δέχεται μία τούρτα ως κέρασμα για τα γενέθλιά του είδαμε, αφού απευθύνθηκε πρώτα στους ξένους fans που κρατούσαν σημαίες της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ιταλίας και της Βραζιλίας, μεταξύ άλλων. Και δεν είχε σημασία αν ο Σάκης Τόλης τραγουδούσε, ούρλιαζε, κραύγαζε ή γκάριζε αφού μαζί με τον άψογο ήχο βρήκε τον τρόπο να βγάλει φωνή για δυόμιση ώρες με έναν ζηλευτό τρόπο. Η ενέργεια ήταν η πρωταγωνίστρια αυτού του live, είτε αυτή εκπορευόταν από την μπάντα που δεν σταματούσε το headbanging είτε από τον κόσμο που ανταποκρινόταν στα καλέσματα για ξέσπασμα από τον Σάκη Τόλη. Και με τους άγραφους metal νόμους που λένε ότι νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας και προσέχουμε τους γύρω μας, δεν υπήρξαν παρατράγουδα.

«Το ότι πάνω από όλα είμαστε “ζωντανοί” 35 χρόνια είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά μας», είχε δηλώσει ο Σάκης Τόλης στην εκτενή συνέντευξη των Rotting Christ στην Athens Voice πριν λίγες εβδομάδες. Με τον εαυτό του τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει συνώνυμο της μπάντας, με τη γηπεδική ατμόσφαιρα να καλύπτει την απόκρυφη πλευρά της black metal μπάντας που την έκανε περιβόητη κάποτε, έδωσε και μερικές καλές απαντήσεις στους «ναιμεναλλάδες» που έσπευσαν να τους βγάλουν ξοφλημένους, στις μπάντες που θέλουν να μεγαλώσουν, στο κοινό που μπορεί να έχασε επαφή κάποια στιγμή, στους νεότερους ακολούθους των Rotting Christ που αποτέλεσαν την πλειοψηφία σε αυτό το live. Και όταν τα 97 δευτερόλεπτα του “Gloria De Domino Inferni” προλόγισαν το “Forest Of N'Gai” κάποιοι ταξίδεψαν μέχρι το καλοκαίρι του 1991. Το καλοκαίρι του 2024 θέλει πια το encore να μετατρέπει τη σκηνή σε μία μεγάλη λαϊκή πίστα όπου όλες και όλοι μπορούν να ανέβουν πάνω για να «χτυπηθούν» με το “Non Serviam”. Με τον Σάκη Τόλη να πράττει «Κατά τον Δαίμονα Εαυτού» και την μπάντα να αποχωρεί μετά από 26 τραγούδια, οι Rotting Christ ετοιμάζονται για το επόμενο σκέλος της παγκόσμιας περιοδείας τους, που θα διασχίσει από τον Σεπτέμβριο την Ευρώπη, έχοντας βρεθεί στα charts αρκετών χωρών με το φετινό τους άλμπουμ “Pro Xristou”. Δεν θα μπορούσε να γιορτάσει την ιστορία της καλύτερα σε αυτή την πόλη μία μπάντα της Αθήνας που εδώ και 35 χρόνια έχει την ανάγκη να ζει με το metal.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου