Μουσικη

Valiant Aloof: Ένας καλλιτέχνης «spoken word» μιλά για την τέχνη του

Τι είναι το «spoken word» και πόσο δύσκολο είναι να επεκτείνεις μια τόσο μικρή καλλιτεχνική σκηνή

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 921
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Valiant Aloof: Ένας καλλιτέχνης «spoken word» μιλά για την τέχνη του

Valiant Aloof: Ο καλλιτέχνης «spoken word» μας συστήνεται

Σε μπαρ, μικρές σκηνές και υπόγεια μπορείς να ακούσεις τις πιο «αληθινές ιστορίες» της πόλης. Ιστορίες μιας γενιάς που δεν φοβάται να πει και να γράψει όσα σκέφτεται ωμά, απλά και σοκαριστικά ρεαλιστικά, θα έλεγε κανείς. Σε αυτούς κατατάσσεται και o Valiant Aloof, που ξεκίνησε να γράφει ποίηση στο σχολείο και είναι ένας από τους πιο εδραιωμένους καλλιτέχνες προφορικής ποίησης στη χώρα μας.

Τι είναι πρακτικά το «spoken word»;

Αναφερόμαστε λοιπόν σε έναν συνδυαστικό performing act, που βασίζεται κυρίως στην ποίηση, αλλά εμπεριέχει και στοιχεία θεάτρου και μουσικής. Κεντρικό πρόσωπο εδώ είναι ο συγγραφέας που έχει διττό ρόλο –και ερμηνευτή– σε αντίθεση με έναν θεατρικό μονόλογο, με κάποιους να δίνουν πιο πολύ βάση στη μουσική ενώ άλλοι στον στίχο.

Ο Σπύρος κυκλοφόρησε πριν έναν χρόνο τον πρώτο του δίσκο στο Spotify (και άλλες σχετικές πλατφόρμες) και μας εξήγησε πόσο δύσκολο είναι να επεκτείνεις μια τόσο μικρή καλλιτεχνική σκηνή. Από ό,τι φαίνεται η νέα γενιά, δηλαδή ένα ηλικιακό γκρουπ μεταξύ 18 και 30, δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο είδος performance και κατά συνέπεια για υπαρξιακούς προβληματισμούς που αναδεικνύονται μέσω αυτού.

Valiant Aloof: Ένας καλλιτέχνης «spoken word» μιλά για την τέχνη του

«Τα περισσότερα events γίνονται στην Αθήνα, παρ’ όλα αυτά πριν έναν μήνα, μαζί με άλλους καλλιτέχνες του χώρου, πραγματοποιήσαμε μια περιοδεία με live performances σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στον Βόλο, τη Λάρισα και την Πάτρα. Στις εμφανίσεις μας αυτές δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη θεματική, γιατί θέλαμε να δείξουμε πόσο μεγάλο εύρος μπορεί να έχει αυτή η τέχνη και το κοινό της αντίστοιχα» αναφέρει. «Ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία για εμάς γιατί φτάσαμε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας, να ανοίξει ακόμα παραπάνω η σκηνή αυτή. Στον Βόλο π.χ. ενώ ξεκινήσαμε το live εμείς και εμείς, επειδή παίζαμε σε ένα μπαρ στον πεζόδρομο και ήταν πέρασμα, μέχρι το τέλος της βραδιάς το μαγαζί είχε γεμίσει από ανθρώπους που απλά άκουγαν κάτι που τους αφορούσε. Μια κοπέλα μας ακολούθησε κιόλας σε όλα μας τα live για να καταγράψει αυτή μας την προσπάθεια και να συμμετέχει, να την αγκαλιάσει και να τη διαδώσει με τον τρόπο της» προσθέτει.

Valiant Aloof: Ένας καλλιτέχνης «spoken word» μιλά για την τέχνη του

Info: Μαζί με τον Valiant Aloof στην περιοδεία του ήταν οι Ze Mitsos, γιασεμάκι και Κωνσταντίνα Αρχοντούλη. Επίσης, στο live της Αθήνας η Λίνα Φούντογλου και ο Γιάννης Ορούτζογλου, στον Βόλο και τη Λάρισα η Celine και στην Πάτρα η Black Bee. Όλο το tour κάλυψε φωτογραφικά ο Γιώργος Stm.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.