Μουσικη

Festum π: H γιορτή των μαθηματικών και της μουσικής επιστρέφει, αυτή τη φορά στα Χανιά

Το φεστιβάλ που ενώνει τη Γαλλία και την Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον νοµπελίστα Σεντρίκ Βιλανί, αλλά και κορυφαίους µουσικούς όπως ο Karol Beffa

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διονύσης Δερβής Μπουρνιάς
Διονύσης Δερβής Μπουρνιάς

Festum π: Το φεστιβάλ που ενώνει την επιστήμη των μαθηματικών και την μουσική θα πραγµατοποιηθεί από 8 έως 20 Ιουλίου στα Χανιά

Ο Διονύσης Δερβής-Μπουρνιάς, ο Ελληνογάλλος μαέστρος που έχει διευθύνει μεταξύ άλλων την Royal Philarmonic, είχε μια ιδέα κατά τη διάρκεια του lockdown: να δημιουργήσει ένα ετήσιο φεστιβάλ. Την ιδέα αυτή συζήτησε τότε με τον μαθηματικό Cédric Villani και από τότε η επιστήμη των Μαθηματικών συναντά την τέχνη της Μουσικής στο Festum π. Φέτος το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά, ωστόσο θα μεταφερθεί για πρώτη φορά στα Χανιά, µε προσκεκληµένους διεθνούς φήµης µαθηµατικούς, όπως ο νοµπελίστας Σεντρίκ Βιλανί, αλλά και κορυφαίους µουσικούς όπως ο Karol Beffa.

Festum π: Όσα θα δούμε στο φεστιβάλ που ενώνει την επιστήμη των μαθηματικών και την μουσική

To Festum π. είναι τόσο ένα θερινό σχολείο όσο και μια πολιτιστική εκδήλωση, που διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ μαθηματικών και μουσικής, του κόσμου της έρευνας και του ευρύτερου κοινού, και απεικονίζει για άλλη μια φορά τις επιστημονικές και πολιτιστικές συγγένειες που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα. Στόχος τους η ίδρυση ενός διεθνούς κέντρου πυθαγορείων σπουδών(μαθηματικά/μουσική) στο Αιγαίο πέλαγος στο μοντέλο του Ινστιτούτου Μαθηματικών ερευνών Oberwolfach. Συγκεντρώνοντας λοιπόν εμβληματικές φιγούρες 20 μαθηματικών και μουσικολόγων διεθνούς φήμης το φεστιβάλ συμβάλλει στην προώθηση του ερευνητικού ιστού των δύο χωρών διεθνώς, απευθυνόμενο τόσο στο μαθητικό κοινό όσο και στις νέες γενιές, μοιράζοντας αυτή τη γνώση. Η δράση του 2024 συγκεντρώνει μεταξύ άλλων και σημαντικά γαλλικά ιδρύματα, το Université Paris-Saclay και το Ωδείο του Παρισιού, διάσημους Γάλλους και Έλληνες ερευνητές και καλλιτέχνες.

Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει μεταξύ άλλων δυο διεθνή συνέδρια, 14 δωρεάν συναυλίες, masterclasses πιάνου στο Βενιζέλειο Ωδείο αλλά και 4 διαλέξεις. «Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η έρευνα του Πυθαγόρα που θεωρούσε την μουσική ως μια μαθηματική επιστήμη και να εξιδανικευθούν οι μαθηματικές σπουδές στην Ελλάδα» αναφέρει ο κος Μπουρνιάς. 

Festum π

Το πρόγραµµα των µουσικών παραστάσεων του Festum π

  • Στις 9 Ιουλίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”: ρεσιτάλ πιάνου από τον Sodi Braide.
  • Στις 11 Ιουλίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”: Ρεσιτάλ πιάνου από τον Bertrand Maury.
  • Στις 12 Ιουλίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”: ρεσιτάλ πιάνου από τον Βασίλη Βαρβαρέσο.
  • Στις 13 Ιουλίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”: συναυλία των Σίµου Παπάνα (βιολί), ∆ήµου Γκουνταρούλη (βιολοντσέλο) και Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο).
  • Στις 14 Ιουλίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, εορτασµός της εθνικής γιορτής της Γαλλίας:
    19:30 ∆ηµήτρης Βακάκης (λύρα) και Karol Beffa (πιάνο): Μια γέφυρα µουσικού αυτοσχεδιασµού ανάµεσα στα Χανιά και το Παρίσι
    20:30, προβολή βωβού γαλλικού κινηµατογράφου συνοδευµένη στο πιάνο από τον Karol Beffa.
  • Στις 16 Ιουλίου στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, συναυλία των Σίµου Παπάνα (βιολί) και ∆ήµου Γκουνταρούλη (βιολοντσέλο).
  • Στις 17 Ιουλίου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, ρεσιτάλ πιάνου της Arielle Beck.
Festum π

* Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.