Μουσικη

Kneecap: Το μέλλον του hip hop έρχεται από την Ιρλανδία

Η παρέα που έγινε πολιτιστικό φαινόμενο κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Fine Art» βάζοντας τέλος στην αναμονή μηνών

Δημήτρης Αθανασιάδης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Kneecap: Το hip hop trio από την Ιρλανδία που προκαλεί αντιδράσεις κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ «Fine Art».

Οι πολιτικοί τους καταδικάζουν αλλά οι fans τους αγαπούν. Οι Kneecap, το τρίο από την Ιρλανδία που ηχογραφεί punk rap πράγματα και δίνει live gigs με έντονο σατιρικό χαρακτήρα, κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο “Fine Art” από τη Heavenly Recordings και η μία επαινετική κριτική διαδέχεται την άλλη.

Kneecap: Ποιο είναι το hip hop trio από την Ιρλανδία

Οι Mo Chara, Móglaí Bap και DJ Próvaí ραπάρουν από το Δυτικό Μπέλφαστ όσο ανορθόδοξα ξεκίνησαν και οι Kneecap: το σχήμα «έδεσε» όταν ο Móglaí Bap βγήκε για να κάνει γκράφιτι με έναν φίλο του την ημέρα πριν από την πορεία για τον Ιρλανδικό Γλωσσικό Νόμο στο Μπέλφαστ. Είχε γράψει “Cearta” («δικαιώματα» στα γαελικά, υποκατηγορία της κέλτικης γλώσσας) σε μια στάση λεωφορείου όταν η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας έφτασε και συνέλαβε τον φίλο του ενώ ο Móglaí κατάφερε να διαφύγει. Ο φίλος του αρνήθηκε να μιλήσει αγγλικά και κατέληξε να περάσει μια νύχτα στα κρατητήρια περιμένοντας έναν διερμηνέα. Αυτή ήταν η έμπνευση το 2017 για το τραγούδι τους “C.E.A.R.T.A.” το οποίο ήθελαν να κυκλοφορήσουν «απλά για την πλάκα, χωρίς σχέδια για μετά» όπως είπε ο Mo Chara. Ήθελαν να δοκιμάσουν και να δουν πώς θα πάει. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και οι Kneecap συνέχισαν. Στα τέλη εκείνης της χρονιάς το τραγούδι “C.E.A.R.T.A.” απαγορεύτηκε από τον ιρλανδόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό RTÉ Raidió na Gaeltachta (RnaG) λόγω «αναφορών σε ναρκωτικά και βρισιές». Οι fans ξεκίνησαν μια αίτηση που συγκέντρωσε 700 υπογραφές για να επαναφέρουν το τραγούδι στον αέρα. Οι Kneecap υπερασπίστηκαν το τραγούδι τους ως «μια καρικατούρα της ζωής στο δυτικό Μπέλφαστ» και «μια σατιρική άποψη για τη ζωή των νέων, ιδιαίτερα στο δυτικό Μπέλφαστ».

Kneecap

Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από την παραδοσιακή τιμωρία που επιβαλλόταν στους εμπόρους ναρκωτικών από παραστρατιωτικούς Ιρλανδούς Ρεπουμπλικάνους. Ο Móglaí έχει δηλώσει ότι η ειρωνεία είναι σκόπιμη, καθώς μιλούν για πράγματα που θα τους οδηγούσαν να τους πυροβολήσουν στα γόνατα. Το 2018 τράβηξαν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή με το ντεμπούτο τους άλμπουμ “3CAG”, ο τίτλος του οποίου αναφέρεται στο ναρκωτικό MDMA με το αργκό όνομα 3CAG για τη συγκεκριμένη ουσία.

Τον Φεβρουάριο του 2019, δέχθηκαν την έντονη επίκριση του βουλευτή του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) του Νότιου Μπέλφαστ, Christopher Stalford, μετά τη δημοσίευση βίντεο στο διαδίκτυο, όπου το τρίο φαινόταν να φωνάζει “Brits Out” σε μια συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Empire Music Hall στο Μπέλφαστ. Η συναυλία έλαβε χώρα την επόμενη μέρα μετά την επίσκεψη του τότε Δούκα και της τότε Δούκισσας του Κέιμπριτζ στον ίδιο χώρο.

Το 2021, οι Kneecap κυκλοφόρησαν το single τους “MAM” ως ένα φόρο τιμής στις μητέρες τους, αλλάζοντας το στιλ τους και δηλώνοντας ότι ήθελαν να κάνουν κάτι πιο «αληθινό». «Μπορούμε να σας πετάξουμε από τη σκηνή με μια κλωτσιά, αλλά μπορούμε επίσης να σας δώσουμε μια αγκαλιά μετά. Θέλαμε να κάνουμε κάτι λίγο πιο συναισθηματικό, δεν θέλουμε να περιοριζόμαστε μόνο στην αρρενωπότητα όλη την ώρα» σχολίασε μιλώντας για αυτό σε συνέντευξή του ο Mo Chara. Οι Kneecap αποκάλυψαν επίσης στο Instagram ότι η μητέρα του Móglaí Bap είχε αυτοκτονήσει πριν κυκλοφορήσει το τραγούδι και ότι όλα τα έσοδα από το “MAM” θα πήγαιναν στους Samaritans. Και το 2023 κέρδισαν χιλιάδες αναζητήσεις στην Google όταν ο Grian Chatten, frontman των Fontaines D.C. αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί με τους Kneecap στο τραγούδι “Better Way To Live” δείχνοντας ότι τα πηγαίνει εξίσου καλά με τις ρίμες.

Fine Art: Το νέο άλμπουμ των Kneecap και η συμμετοχή του Michael Fassbender στην ημι-βιογραφική ταινία για το hip hop trio

Με μία ημι-βιογραφική ταινία να αναμένεται για το σχήμα που μετρά μόλις επτά χρόνια ύπαρξης, το δεύτερο άλμπουμ τους “Fine Art”, σε παραγωγή του Toddla T, περιλαμβάνει συμμετοχές από τη Radie Peat των Lankum, τον Grian Chatten των Fontaines D.C. και τον Jelani Blackman. Χρησιμοποιώντας μία φανταστική παμπ με το όνομα “The Rutz” ως σκηνικό, χαρακτήρες που συνδέονται μεταξύ τους παρελαύνουν στα δώδεκα tracks του δίσκου. Η κυκλοφορία του “Fine Art” έρχεται μετά από ένα έντονο εξάμηνο δημοσιότητας που βρήκε τους Kneecap να πρωταγωνιστούν στις σελίδες του The Face και στα εξώφυλλα του NME και του The Observer, μεταξύ άλλων.

Με sold out εμφανίσεις σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, με πρόσκληση στο The Tonight Show του Jimmy Fallon και με την ημι-βιογραφική ταινία τους, σε σκηνοθεσία Rich Peppiatt και με τον Michael Fassebender στο καστ, να κατακτά τα φετινά Sundance Film Festivals τόσο στη Γιούτα όσο και στο Λονδίνο. Για την ιστορία, υπήρξε η πρώτη ιρλανδόφωνη ταινία του φεστιβάλ, και νικήτρια του βραβείου “The Audience Award: EXT” που παρουσιάστηκε από την Adobe.

Το βράδυ της 13ης Ιουνίου, παραμονή της κυκλοφορίας του “Fine Art” οι Kneecap μετέτρεψαν μία σκοτεινή παμπ στο Ανατολικό Λονδίνο στην παμπ “The Rutz” η οποία είναι το «σκηνικό» του νέου τους άλμπουμ, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν στην Aclaí Palestine.

Οι Kneecap παρουσίασαν το νέο τους άλμπουμ «Fine Art» στο Ανατολικό Λονδίνο

Fine Art: Οι διθυραμβικές κριτικές του Τύπου για το νέο άλμπουμ των Kneecap

Το πολυσυζητημένο συγκρότημα, που έχει ανακοινώσει τη μεγαλύτερη συναυλία του επί ιρλανδικού εδάφους, στο SSE Arena του Μπέλφαστ με 6.000 θεατές, στέλνει μήνυμα σε γαέλους και μη, για τις περιοδείες που ετοιμάζει σε Αγγλία, Σκωτία, Ευρώπη και Αμερική.

Τα μηνύματα που παίρνουν οι Kneecap από τον μουσικό Τύπο; Σχεδόν θριαμβικά. «Αμετακίνητο στις πολιτικές του, ξεκαρδιστικό στα αστεία του και καινοτόμο στη μουσικότητά του, το “Fine Art” σηματοδοτεί την πραγματική άφιξη των Kneecap έγραψε το βρετανικό Rolling Stone συνοδεύοντας με τέσσερα αστέρια την κριτική του. Τέσσερα αστέρια και από το Mojo Magazine. «Το “Fine Art” πρέπει να εκλαμβάνεται όπως κάθε σπουδαίο έργο: ως σύνολο. Και ως σύνολο, είναι απολύτως μοναδικό, απολύτως αφοσιωμένο και απολύτως συναρπαστικό - απλά μην το πείτε στην κυβέρνηση.» σημείωσε το DIY Magazine στο δικό του πεντάστερο review. «Ένα κατάλληλα θορυβώδες ντεμπούτο από ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα της Ιρλανδίας... Είναι ένας επαναστατικός δίσκος - το γεγονός ότι τραγουδούν τόσο στα ιρλανδικά όσο και στα αγγλικά δεν μπορεί να υποτιμηθεί.» τόνισε το Hot Press. «Όπως ο Eminem, το χιούμορ των Kneecap είναι το κλειδί για την επιτυχία τους. Η ευφυΐα και η ευγλωττία τους λάμπουν σε όλα όσα κάνουν» παρατήρησε ο Observer. «Η μουσική των Kneecap αντικατοπτρίζει τις εμπειρίες τους ως νέων ανθρώπων, βρίσκοντας καυστικό χιούμορ στη μιζέρια.» σημείωσε το The Face. Πριν καταλήξετε στη δική σας κριτική, μπορείτε να ακούσετε το νέο άλμπουμ των Kneecap, “Fine Art”.