Μουσικη

Πέθανε ο τραγουδοποιός του «Suspicious Minds» του Έλβις Πρίσλεϊ, Μαρκ Τζέιμς

Ποιος ήταν ο θρυλικός τραγουδοποιός που έφθασε στο νούμερο ένα στο chart στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μαρκ Τζέιμς στη βράβευσή του
Πέθανε ο τραγουδοποιός του «Suspicious Minds» του Έλβις Πρίσλεϊ, Μαρκ Τζέιμς © Gary Gershoff/Getty Images

Μαρκ Τζέιμς: Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών - Ποιος ήταν ο θρυλικός τραγουδοποιός που έφθασε στο νούμερο ένα στο chart στις ΗΠΑ

Ο θρυλικός τραγουδοποιός Μαρκ Τζέιμς, ο οποίος έγραψε επιτυχίες που άντεξαν στον χρόνο, όπως το «Suspicious Minds» του Έλβις Πρίσλεϊ, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια του Τζέιμς ανέφερε ότι «η πληθωρική προσωπικότητά του γέμιζε όποιο χώρο βρισκόταν και το χαμόγελό του τον φώτιζε». «Ήταν ένας συναρπαστικός αφηγητής που είχε το πιο γλυκό χαμόγελο, το πιο μεταδοτικό γέλιο και μια λάμψη στα μάτια που δεν έσβηνε ποτέ» τόνισαν.

Mark James - Suspicious Minds (The Original Version)

Ποιος ήταν ο Μαρκ Τζέιμς που έφτασε στην κορυφή των chart

Ο γεννημένος στο Τέξας μουσικός έφθασε στο νούμερο ένα στο chart στις ΗΠΑ με το τραγούδι «Hooked On A Feeling» και έγραψε επίσης το «Always On My Mind» του Έλβις Πρίσλεϊ.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, οι συνθέσεις του ηχογραφήθηκαν ή διασκευάστηκαν από καλλιτέχνες όπως οι Γουίλι Νέλσον, Μπιλ Γουίδερς, Μπρέντα Λι, Jay-Z, Pet Shop Boys.

Ο Τζέιμς εισήχθη στο Hall of Fame των τραγουδοποιών το 2014. Η BMI τον ανακήρυξε ως έναν από τους τραγουδοποιούς του αιώνα το 2000, αναφέροντας και τα τρία προαναφερθέντα τραγούδια του σε μια λίστα με τα 100 σπουδαιότερα τραγούδια του 20ού αιώνα.

Ο Τζέιμς κέρδισε δύο Grammy, και τα δύο το 1983 για το «Always On My Mind», το οποίο μοιράστηκε με τους συνθέτες Wayne Carson και Johnny Christopher. Το τραγούδι κέρδισε τόσο το τραγούδι της χρονιάς όσο και το τραγούδι της χρονιάς στη country, αφού ηχογραφήθηκε από τον Willie Nelson, ο οποίος το ανέβασε στο Νο. 5 του Billboard Hot 100 και στο Νο. 1 του chart με τα τραγούδια της country. Είχε ηχογραφηθεί προηγουμένως από τον Έλβις Πρίσλεϊ - και συχνά συνδέεται με αυτόν - αν και η εκδοχή του το 1972 δεν αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή στις ΗΠΑ, αφού είχε εκδοθεί ως B-side του Έλβις. Μια διασκευή από τους Pet Shop Boys ήταν αναμφισβήτητα εξίσου μεγάλη διεθνώς με εκείνη του Nelson, φτάνοντας στο Νο. 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Νο. 4 στις Η.Π.Α. Το τραγούδι εισήχθη στο Grammy Hall of Fame το 2008.

Ηχογράφησε τη δική του εκδοχή του Suspicious Minds το 1968, με τους στίχους να είναι εμπνευσμένοι από τη δική του σχέση.

Elvis Presley - Suspicious Minds (Official Audio)

«Ήταν μια περίοδος σύγχυσης για μένα» είπε αργότερα στη Wall Street Journal. «Ένιωθα ότι και οι τρεις μας είχαμε πιαστεί σε αυτή την παγίδα από την οποία δεν μπορούσαμε να βγούμε». Η δισκογραφική ήταν σίγουρη ότι η ηχογράφηση του Τζέιμς θα ήταν μια επιτυχία, αλλά απέτυχε να μπει στο chart.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Έλβις Πρίσλεϊ μπήκε στο στούντιο, στο οποίο εργαζόταν ο Τζέιμς και ο σταρ έψαχνε νέο υλικό για ηχογράφηση. Προτάθηκε το «Suspicious Minds» και ο σταρ «ενθουσιάστηκε».

Elvis Presley - Always On My Mind (Official Audio)

Ο Μαρκ Τζέιμς συνεργάστηκε με τον βασιλιά του ροκ εντ ρολ στις επιτυχίες «It’s Only Love», «Moody Blue», «Raised on Rock» και στην πιο γνωστή «Always On My Mind».

Με πληροφορίες από Variety

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκάς Καρυτινός: Συνέντευξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και διακεκριμένο μαέστρο.
Λουκάς Καρυτινός: Η όπερα είναι η καρδιά μου και η συμφωνική μουσική η σκέψη μου

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο διακεκριμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό μαέστρος, μιλάει για τη μουσική αλλά και την εκτός μουσικής ζωή, με αφορμή τη συναυλία στο Ηρώδειο στις 12 Ιουλίου, όπου θα διευθύνει την ΚΟΑ με σολίστ την Κάτια Μπουνιτιασβίλι

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.