Μουσικη

Συμμετείχαμε στο νέο βιντεοκλίπ των Coldplay στο Ηρώδειο

«Είναι το καλύτερο μέρος που θα μπορούσε να γυριστεί αυτό το φιλμ», είπε ο τραγουδιστής Chris Martin

A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Coldplay: Όσα έγιναν στο γύρισμα του βιντεοκλίπ για το νέο τους τραγούδι στο Ηρώδειο 

Tων Μαριάννα Μανωλοπούλου, Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού

«Πρόσκληση σε κινηματογράφηση μουσικού video», έγραφε το story που αναρτήθηκε στις 11 Ιουνίου το πρωί στο Instagram των Coldplay και εμείς, θέλοντας να πάρουμε λίγη ακόμη από την ενέργεια του βρετανικού συγκροτήματος, την αποδεχτήκαμε. Να παίξουμε σε βιντεοκλίπ των Coldplay, ακόμη και αν φαινόμαστε σαν κουκίδες από λήψη drown για κλάσματα του δευτερολέπτου; Να ακούσουμε το φαινόμενο Coldplay live στο Ηρώδειο; Σίγουρα δεν είναι κάτι που αρνείσαι. Από την άλλη, είναι σίγουρα κάτι που θα λες στα παιδιά σου και αυτά στα δικά τους- Adventure of a Lifetime. Και έτσι, δίνουμε το άτυπο ραντεβού μας στου Φιλοπάππου μαζί με περίπου 2.000 άτομα. Πολύς κόσμος, ειδικά αν υπολογίσουμε ότι το πλάνο αυτό αποφασίστηκε τελευταία στιγμή, καθώς μόλις την Κυριακή 9 Ιούνιου, το συγκρότημα αποφάσισε να γυρίσει το βιντεοκλίπ του νέου του τραγουδιού στο ιστορικό θέατρο.

Τι είδαμε στο γύρισμα του νέου βιντεοκλιπ των Coldplay στο Ηρώδειο

To story των Coldplay στον λογαριασμό τους στο Instagram © Instagram/ @coldplay

«Προσόντα» που έπρεπε να έχεις; Τίποτα συγκεκριμένο, εκτός από το να μη φοράς λευκό, μπλούζες με στάμπα άλλου συγκροτήματος και να μην κρατάς κινητό. Επειδή από dresscode είμαστε οκ, παραδίδουμε το κινητό, αφού πρώτα καταφέραμε να τραβήξουμε ένα στιγμιότυπο του τι συμβαίνει στον χώρο.

This browser does not support the video element.

Με τον χάρτη που δείχνει το επόμενο meeting point στο χέρι -σκηνή από ταξιτζή του 90’- και με φλατ παπούτσια, ξεκινάμε για το Ηρώδειο. Πάνω μας δεν έχουμε ούτε λεφτά. Βλέπεις… πλέον τη χρεωστική κάρτα την έχουμε περασμένη στο κινητό. Μία πλήρη απελευθέρωση από τα πάντα και μια ανακούφιση, δίπλα όμως σε μια Gen Z ανασφάλεια, εξαιτίας του ότι καλούμαστε να κάνουμε το οτιδήποτε χωρίς την «προέκταση του χεριού» μας. Θα τα καταφέρουμε;

Η ζέστη είναι πολλή, αντίστοιχη όμως με την καλή διάθεση- και την υπομονή. Σε 20 λεπτά είμαστε εκεί, κάτω από το Ηρώδειο. Η ουρά είναι τεράστια, τόσο που φοβάσαι ότι εν τέλει δε θα είσαι στους τυχερούς που θα ζήσουν αυτή την εμπειρία. Μας διαβεβαιώνουν για το αντίθετο. Το ρολόι δείχνει 20:30 και επιτέλους ανεβαίνουμε τα μαρμάρινα πλατύσκαλα. Φοράμε και στα δύο χέρια τα ανακυκλώσιμα LED wristbands (βραχιολάκια) -ίδια με αυτά των συναυλιών και καθόμαστε στις κερκίδες.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, ανάμεσα τους κι εμείς, περιμένουμε με ανυπομονησία. Όλοι ενωμένοι για να συμμετέχουμε και κυρίως να απολαύσουμε ένα θέαμα που ούτε καν φανταζόμασταν ποτέ. Τα βραχιολάκια μας ξαφνικά φωτίζονται, αλλάζουν χρώματα και αναβοσβήνουν ρυθμικά δημιουργώντας μία ιδιαίτερα υπεργαλαξιακή ατμόσφαιρα. Η πρόβα -πριν ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή του ολοκαίνουργιου βιντεοκλίπ που θα κυκλοφορήσει σε δυο εβδομάδες- ολοκληρώνεται μέσα σε μερικά μόνο λεπτά, αφού το κοινό ανταποκρίνεται άψογα σε σύντομο χρονικό διάστημα- γεννημένοι αστέρες.

This browser does not support the video element.

Το Ηρώδειο τώρα έχει φωτιστεί στα ζωηρά χρώματα του βρετανικού συγκροτήματος και ο frontman Chris Martin κάνει την είσοδο του παρέα με τον Will Champion, τον Johnny Buckland και τον Guy Berryman, ντυμένοι με ολοκαίνουρια ρούχα από το brand του τελευταίου, “Applied Art Forms” και στολισμένοι με διάσπαρτα led λαμπάκια-έμοιαζαν σαν Sky Full of Stars. «Αυτό το βίντεοκλιπ δε θα μπορούσε να γυριστεί αλλού για τρεις λόγους: Το Ηρώδειο είναι το πιο ωραίο μέρος που έχουμε δει ποτέ, γιατί όλοι μαθαίναμε αρχαία ελληνικά όταν ήμασταν παιδιά και γιατί αυτό το διήμερο περάσαμε φανταστικά», σχολιάζει ο Chris για την επιλογή της τοποθεσίας. «Σε δυο εβδομάδες, θα είστε όλοι πολύ διάσημοι», προσθέτει. Μαθαίνουμε επίσης ότι παραγωγός του βιντεοκλίπ είναι ο Ben Mor, που είχε γυρίσει και το Hymn for the Weekend στην Ινδία.

«Αυτό το βίντεοκλιπ δε θα μπορούσε να γυριστεί αλλού για τρεις λόγους: Το Ηρώδειο είναι το πιο ωραίο μέρος που έχουμε δει ποτέ, γιατί όλοι μαθαίναμε αρχαία ελληνικά όταν ήμασταν παιδιά και γιατί αυτό το διήμερο περάσαμε φανταστικά»

Το επίσημο γύρισμα ξεκινά. Όλο το κοινό συντονίζεται με τρόπο μαγικό και αρχίζει ρυθμικά να σχηματίζει κύματα με τα φωτάκια. Το σκηνικό που εκτυλίσσεται μπροστά μας μαγευτικό και ο κόσμος τριγύρω μας ενθουσιασμένος. Το πιο παράδοξο είναι ότι ενώ ακούμε για πρώτη φορά το ακυκλοφόρητο τραγούδι τους, αφομοιώνουμε γρήγορα τους στίχους και γινόμαστε μέρος της μπάντας, γι’ αυτό και δε χρειάστηκαν πάνω από έξι φορές για να το γυρίσουμε. Αν μας ρωτάς, δε μας έφτασαν.

Το νέο τραγούδι των Coldplay

Το τραγούδι τους μιλά για την αγάπη, για μια αγάπη που νιώθει κανείς πρώτη φορά και μένει αναλλοίωτη στον χρόνο.

Στίχοι από το ρεφρέν του νέου τραγουδιού των Coldplay:

It feels like I am falling in love
Maybe for the first time
Baby it’s my mind
You blow
It feels like I am falling in love
You’re throwing me a lifeline
This is for a lifetime
I know

Πάνω στο ρωμαϊκό ωδείο εναλλάσσονται γραμμένοι, οι στίχοι του τραγουδιού- κάτι που κάνει πιο εύκολο το έργο μας. Το τραγούδι όμως απευθύνεται και σε κωφάλαλους, καθώς η Natasha, η δασκάλα του Chris στη νοηματική και μία από τους 12 διερμηνείς που βρίσκονται συνεχώς πάνω στη σκηνή μαζί με το συγκρότημα, αποδίδουν τους στίχους στη νοηματική διάλεκτο. Για μια ακόμη φορά, οι Coldplay αποδεικνύουν πόσο συμπεριληπτικοί είναι. Άλλωστε η αγάπη έχει ειδική θέση στην καρδιά και την αντίληψη του συγκροτήματος. Ο Chris τονίζει μεταξύ άλλων πως κάποιοι άνθρωποι μπορεί να ακούν και κάποιοι άλλοι να αισθάνονται την μουσική. «Μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά είναι το ίδιο δυνατό».

Η διάδραση του Chris με το κοινό δεν έχει τέλος. Στα highlights είναι ο μικρός Κώστας στην σκηνή να τραγουδάει το Adventure of a Lifetime, την ώρα που ο Chris του σιγοψιθυρίζει τους στίχους. Στη συνέχεια, ο legendary τραγουδιστής αντιλαμβάνεται κάτι ρυθμικά χειροκροτήματα που ακούστηκαν σε κάποιο σημείο και προσκαλεί το πλήθος να τα ενσωμάτωσει στο βιντεοκλίπ σαν συντονισμένο παλαμάκι, που πράγματι κάνει τον ήχο του νέου τραγουδιού αυτόματα πιο ζωντανό. Ενώ λίγο πριν το τέλος, παροτρύνει  τον μπασίστα Guy Berryman να μιλήσει για πρώτη φορά στα χρονικά στο κοινό -ύστερα από 25 χρόνια πορείας. Τα λόγια αυτού: “How is it going?”. «Μας έκαναν ένα δώρο» όπως λέει χαριτολογώντας ο τραγουδιστής. «Έγινε για πρώτη φορά και δε θα ξαναγίνει», προσθέτει.

This browser does not support the video element.

Η ατμόσφαιρα παραμένει επί δύο ώρες ηλεκτρισμένη. Μπορείς να νιώσεις ολόκληρο το Ηρώδειο να πάλλεται. Το κοινό αυτή τη φορά λίγο πριν το τέλος, μαθαίνει τον χαιρετισμό στη γλώσσα των κωφάλαλων, μαθαίνει να δείχνει την αγάπη και την αλληλοστήριξη, τη βοήθεια μέσα από τη νοηματική. 

Και κάπως έτσι το φαινόμενο Coldplay κατάφερε να μας πείσει ότι υπάρχει αυτή η αγάπη που περιγράφεται στο τραγούδι τους. Ήταν σίγουρα το ωραιότερο closing του τόσο έντονου διήμερου  που ζήσαμε στο ΟΑΚΑ. Όχι μόνο μας μάγεψαν με τη μουσική τους και το «σύμπαν» τους, αλλά μας υπενθύμισαν πώς είναι να ζεις εσύ τη στιγμή και όχι το κινητό σου. Σας ευχαριστούμε, Coldplay!

Fun fact: Μια και δεν μπορούσαμε να φωτογραφίσουμε τίποτα, σημειώναμε σε ένα χαρτάκι- old school πρακτική που μάς είχε λείψει.