Μουσικη

Diss Tracks ή αλλιώς μίσος και κόντρα στη μουσική σκηνή των ΗΠΑ

Οι διάσημοι σφάζονται μέσω diss tracks και βγάζουν και λεφτά

Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα diss tracks είναι παλιά υπόθεση στη μουσική σκηνή και εκτός από κόντρες και ίντριγκες αποφέρει και τρελά έσοδα στους καλλιτέχνες 

Το 2024 έχει ξεσπάσει ο πόλεμος των λέξεων στη μουσική βιομηχανία. Τα diss tracks που κάποτε ήταν όπλο στα χέρια των hip hoppers, έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλα μουσικά είδη. Έτσι δεν είναι μόνο ο Kendrick Lamar ή ο Drake που έχουν τις μεταξύ τους διαφορές αλλά στο diss game μπήκε και η Taylor Swift η οποία ξέσκισε με το γάντι την Kim Kardashian στο περίφημο thanK you aIMe (το βλέπουμε όλοι το ΚΙΜ).

Πολλές οι κόντρες φέτος, «στιχουργικές» σφαίρες εκτοξεύονται από τον έναν καλλιτέχνη στον άλλον και φυσικά όλο αυτό έχει προκαλέσει μια διαδικτυακή φρενίτιδα με το TikTok να έχει γεμίσει βίντεο που «δίνουν τσαγάκι» και εξηγούν αναλυτικά τις κόντρες ή αλλιώς όλο αυτό το χάος με τα diss tracks,

Τουλάχιστον 19 diss tracks έχουν κυκλοφορήσει με τους ειδικούς να αναφέρουν πως ξεκινάει μια καινούργια εποχή, όπου τα social media διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι rappers και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που εντάχθηκαν πρόσφατα στον κόσμο του diss, διαχειρίζονται online τα beefs τους τροφοδοτώντας το απαραίτητο drama!

Η Tia Tyree, καθηγήτρια επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Howard, εξήγησε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι diss στίχοι για τους καλλιτέχνες. Όπως είπε, είναι σαν να βλέπουμε όλοι live ένα παιχνίδι κυριαρχίας να εξελίσσεται μπροστά μας: ποιος θα διεκδικήσει την κορυφή! Ποιος θα είναι ο πρώτος στο είδος του; Αυτός με την πιο αφοπλιστική ατάκα κερδίζει.

«Τίποτα δεν είναι εκτός ορίων σε μια ραπ μάχη», είπε η Tyree, η οποία διδάσκει την ιστορία του hip-hop. «Όλα είναι στο τραπέζι. Ο στόχος είναι η λυρική υπεροχή και θέλεις το στέμμα. Θες να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι κέρδισες».

Και πριν ανοίξουμε την γκάμα των diss tracks και στα άλλα είδη μουσικής, ας αποτίσουμε φόρο τιμής στον βασιλιά των diss, Εminem, με πάνω από 20 diss κομμάτια!

Τι ακριβώς είναι το Diss μεταξύ καλλιτεχνών;  

Ο Eminem δεν είναι από εκείνους που αποφεύγουν μια διαμάχη και οι πολλές κόντρες του έχουν βοηθήσει στο να χτίσει μια θρυλική καριέρα ως ο καλύτερος λευκός ράπερ που έχει υπάρξει. Τα diss κομμάτια του Eminem αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία καθώς αποδεικνύουν την ευφυΐα του, το απίστευτο ραπ του αλλά και το ταλέντο να χτυπάει τον «αντίπαλό» του εκεί που πονάει. Δεν θέλει απλά να πλήξει τον εχθρό. Θέλει να τον βγάλει knock-out. Και το καταφέρνει.

Από τις πιο πρόσφατες κόντρες του είναι με τον Machine Gun Kelly – σηκώθηκαν τα αγγούρια (κυριολεκτικά πουθενάς στην rap σκηνή) να χτυπήσουν τον μανάβη, θα πω. «Insult me in a line, compliment me on the next, damn, I'm really sorry you want me to have a heart attack, Was watchin' 8 Mile on my NodricTrack, Realized I forgot to call you back. Here's that autograph for your daughter, I wrote it on a Starter cap, Stan, Stan, son, listen, man, dad isn't mad, But how you gonna name yourself after a damn gun and have a man bun?»

Από τα πιο διάσημα diss tracks του Eminem είναι το «The Real Slim Shady», το «Killshot», το «Without Me», « Quitter/Hit Em Up », και η λίστα συνεχίζεται αποδεικνύοντας ότι ο Marshall Mathers είναι ο βασιλιάς του diss track.

Έχοντας πει αυτά, επιστρέφουμε στη φετινή χρονιά.

Ο Drake φέτος υπήρξε ο στόχος σχεδόν όλων των «διενέξεων» με ελάχιστες εξαιρέσεις. Taylor Swift, A$AP Rocky, The Weeknd, Rick Ross, Kendrick Lamar, Metro Boomin, Megan Thee Stallion oomin, Future, Megan Thee Stallion, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που έκραξαν τον Drake μόνο φέτος.

Ο Kendrick Lamar ντίσαρε τον Drake στο κομμάτι του Future και ο Metro Boomin στο "Like That", ο Drake απάντησε στα "Push Ups" και "Taylor Made Freestyle". Ο Lamar κυκλοφόρησε τρία diss κομμάτια για τον Drake, το πρώτο είναι ένα εξάλεπτο τραγούδι με τίτλο "Euphoria", το δεύτερο είναι το "6:16 in LA" και το τρίτο "Meet the Grahams", το οποίο μάλιστα κυκλοφόρησε λίγα λεπτά μετά από το δεύτερο. Ο Drake κυκλοφόρησε το diss κομμάτι "Family Matters" που επικεντρώθηκε στον Lamar.

Να σημειώσουμε πως έγινε ένοπλη επίθεση στο σπίτι του Drake στο Τορόντο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η επίθεση εκδηλώθηκε από αυτοκίνητο γύρω στις 02:10. Το Rolling Stone επιβεβαιώνει ότι το θύμα ήταν φύλακας από το σπίτι του Drake. O άνδρας έφερε τραύμα από πυροβολισμό στο άνω μέρος του θώρακα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με το Rolling Stone, οι γιατροί είπαν ότι από τα τραύματά του κινδύνευσε η ζωή του – ο Drake, εντωμεταξύ, δεν έπαθε τίποτα.

Ο The Weeknd ντίσαρε τον Drake στο Future ο Drake απάντησε στο "Push Ups". Το πρόσφατο κομμάτι του Drake "Family Matters" κάνει επίσης ένα «πέσιμο» στον Weeknd.

Σύμφωνα με την Tyree, τα rap beefs γίνονταν γνωστά μέσω των ραδιοφωνικών σταθμών που έπαιζαν αυτή τη μουσική ή όταν κυκλοφορούσε ο δίσκος. Οι θαυμαστές έπρεπε να περιμένουν για τα νέα diss tracks  αν τελικά αυτά έπαιρναν έγκριση να κυκλοφορήσουν.

Τώρα, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς επιτρέπουν να ακούμε ένα κομμάτι το δευτερόλεπτο κυριολεκτικά», εξηγεί η Tyree. «Μπορούμε να μοιραστούμε αποσπάσματα από αυτό. Μπορούμε να το σχολιάσουμε. Μπορούμε να σχολιάσουμε σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, αυτό που πραγματικά κάνει αυτή τη στιγμή ξεχωριστή στην ιστορία του hip-hop είναι η δυνατότητα που υπάρχει πλέον να ζήσουμε την ίδια στιγμή όλοι μαζί ως κοινή κουλτούρα».

Φυσικά όταν κυκλοφορεί ένα κομμάτι, έχουμε lovers και haters – δύο πλευρές. Στα social, τα comments γίνονται σε πραγματικό χρόνο και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση δίνουν και παίρνουν. Οι φαν διαφωνούν για το ποιος έγραψε τον πιο αιχμηρό στίχο, ποιος είναι ο βασιλιάς των diss, ποιος βγήκε κερδισμένος.

Το στέμμα στη βασίλισσα

Και ξαφνικά ενώ όλοι οι σκληροί ραπερς έχουν ριχτεί στη μάχη των στίχων, έρχεται το American Girl Taylor Swift, χωρίς μισή γρατζουνιά από τη μάχη που μαίνεται φέτος και βάζει το στέμμα του απόλυτου diss track by taking down the queen: την Kim Kardashian.

Με το «thanK you aIMee» η Swift προκάλεσε παγκόσμιο παροξυσμό καθώς κανείς δεν περίμενε ότι θα έβγαζε τόσο φανερά στη σέντρα την πρωταγωνίστρια της «βασιλικής οικογένειας της Αμερικής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές η Taylor γράφει τραγούδια που αφηγούνται φανταστικές ιστορίες που όμως βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά. Το ίδιο έκανε και τώρα: τοποθέτησε την κόντρα της με την Kardashian στο σχολείο όπου μια κοπέλα κάνει μπούλινγκ σε μια άλλη. Και πραγματικά δεν κράτησε τα λόγια της. Αναφέρθηκε στη μητέρα της λέγοντας πως ο πιο άγιος άνθρωπος έχει ευχηθεί για την «aIMee» να πέθαινε γι αυτά που έκανε στην κόρη της «Everyone knows that my mother is a saintly woman/ But she used to say she wished that you were dead/ I pushed each boulder up the hill/ Your words are still just ringing in my head, ringing in my head».

Ας το πούμε απλά: τα diss tracks γράφονται για τα λεφτά

Στη συνέχεια αναφέρεται και στην κόρη της Kim, North, «Και μια μέρα το παιδί σου θα μπει σπίτι τραγουδώντας ένα τραγούδι που μόνο εμείς θα ξέρουμε ότι μιλάει για εσένα» (And one day, your kid comes home singing A song that only us two is gonna know is about you). Στο τέλος, αφού έχει περιγράψει πόσες φορές φώναξε στον ουρανό «Fuck you, Aimee» για όλα τα κακά που της προκάλεσε, στο τέλος του τραγουδιού την ευχαριστεί γιατί δεν θα είχαμε την Taylor που ξέρουμε σήμερα.

Φυσικά η Taylor λέει πως κανείς δεν θα ξέρει για ποιον είναι το τραγούδι εκτός αν ενώσει τα κομμάτια του παζλ. ΟK Taylor, ας μην το χες βάλει στον ΤΙΤΛΟ!

Κι ενώ τα diss κομμάτια είναι ό,τι πιο hot το 2024, τα περισσότερα δεν έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο. Ίσως κάποιοι θυμούνται το «Roman's Revenge» της Nicki ή το «The Story of Adidon» του Pusha T, ένα κομμάτι τόσο δυνατό που έκανε τον στόχο του, που –τρομερή έκπληξη – ήταν ο Drake, να γίνει καλύτερος πατέρας. Τώρα οι περισσότεροι σχολιάζουν ρούχα και πλαστικές επεμβάσεις.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Πλέον τα diss tracks έχουν μόνο έναν σκοπό: τα λεφτά. Εποχές Biggie και Tupac με τις μάχες των hip hop περιφερειών έχουν περάσει. Και τότε υπήρχε κέρδος αλλά ο βασικός άξονας ήταν η κυριαρχία και η τιμή. Τώρα κινδυνεύουμε να υποστούμε την απάντηση της North West στην Swift με στίχους που θα της έχουν γράψει άλλοι…