Μουσικη

Release Athens 2024: Οι The Smile στην πλατεία Νερού

Ένα γεγονός που κανένας μουσικόφιλος δεν πρέπει να χάσει 

Τάνια Σκραπαλιώρη
ΤΕΥΧΟΣ 918
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Release Athens 2024: Οι The Smile έρχονται στην Αθήνα, στην πλατεία Νερού, στις 20 Ιουνίου

Η συναυλία των The Smile στο Release Athens 2024 είναι ένα γεγονός που κανένας μουσικόφιλος δεν πρέπει να χάσει. Στις 20 Ιουνίου, το Release Athens θα μετατραπεί στον απόλυτο προορισμό όχι μόνο για όσους αγαπούν τους Radiohead και μπορούν να δουν πέρα από αυτούς, αλλά και για όλους τους λάτρεις της live συναυλιακής εμπειρίας.

Υπάρχει ζωή για τους Radiohead μετά τους Radiohead; Πολλοί φανατικοί οπαδοί της πιο επιδραστικής ίσως μπάντας των τελευταίων δεκαετιών σκέφτονται προβληματισμένοι το ερώτημα, κλίνοντας προς το όχι. Ωστόσο οι The Smile ήρθαν από το πουθενά για να δώσουν απλά, αλλά εμφατικά, τη δική τους απρόσμενα θετική απάντηση.

Οι The Smile δεν είναι απλώς ένα παράπλευρο project των Thom Yorke και Jonny Greenwood, ούτε μια διάδοχη κατάσταση των Radiohead – κι ας γεννήθηκαν εν μέσω πανδημίας λόγω της ανάγκης των Yorke και Greenwood να δουλέψουν μαζί κάτι, στη σκιά των επ’ αόριστον αναβολών της περιοδείας που θα ακολουθούσε την επετειακή κυκλοφορία «Kid A Mnesia». H σύμπραξη με τον ντράμερ των Sons of Kemet, Tom Skinner, μια κίνηση καλλιτεχνικής ακριβείας εμπνευσμένη από την εξαιρετικά φορμαρισμένη νέα jazz σκηνή του Λονδίνου, άνοιξε νέες διαστάσεις στα δημιουργικά οράματα των Yorke και Greenwood και τα αποτελέσματα μίλησαν από μόνα τους.

Release Athens: Οι The Smile στην πλατεία νερού

Η κυκλοφορία του ηγοχραφημένου κατά τη διάρκεια τoυ lockdown «A Light for Attracting Attention», το 2022, τράβηξε δικαίως την προσοχή των Radiohead fans και όχι μόνο ανάβοντας πάλι ένα πολλά υποσχόμενο φως. Ενώ το φετινό «Wall of Eyes» απλώς επιβεβαίωσε πανηγυρικά ότι είναι κάτι παραπάνω από θεματοφύλακες της μουσικής κληρονομιάς των Radiohead.

Αγκαλιάζοντας και γιορτάζοντας αυτήν την κληρονομιά και βρίσκοντας τρόπο να την ενσωματώσουν σε ένα επόμενο, διακριτό βήμα, οι The Smile αποδεικνύουν ότι είναι μια τριάδα ελεύθερη και παθιασμένη, που δημιουργεί απαλλαγμένη από το βάρος της τεράστιας φήμης των Radiohead.

Τραγούδια όπως τα «Open The Floodgates», «The Smoke», «Friend of a Friend» και «Bending Hectic», τεκμηριώνουν απόλυτα γιατί και τα δύο albums τους έχουν πετύχει καθολική αναγνώριση από κοινό και κριτικούς. Οι ανταποκρίσεις από τις live εμφανίσεις τους, από το πρώτο μεταπανδημικό Primavera μέχρι την αμερικανική τους περιοδεία το 2023, υπόσχονται έναν Thom Yorke πιο «ορεξάτο» από ποτέ και μια συναυλιακή εμπειρία που απογειώνει τη δισκογραφία τους.