Μουσικη

Bon Entendeur: Η συνεργασία με τη Sylvie Vartan και η τυχαία γνωριμία με τον Stevie Wonder

Οι Γάλλοι DJs επισκέφτονται την Αθήνα, κάνουν live στο κέντρο της πόλης και μιλάνε στην Athens Voice

Ελένη Βαρδάκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Bon Entendeur: Οι Γάλλοι DJs μιλάνε στην Athens Voice για το νέο τους άλμπουμ και τον πολύχρωμο κόσμο τους

Ξεκίνησαν φτιάχνοντας mixtapes με παλιά τραγούδια, συνεργάστηκαν με τη θρυλική Sylvie Vartan και φέτος επισκέφτηκαν την Αθήνα στο πλαίσιο του «This is Athens – City Festival». Είναι οι Bon Entendeur, οι δύο νεαροί Γάλλοι DJs που εμπνεύστηκαν το όνομά τους από τη φράση «Bon Entendeur Salut» ή αλλιώς «κάποιος που σε καταλαβαίνει, κάποιος που εμπιστεύεσαι». Σε μια εποχή που επαναλαμβάνουμε πόσο μόνοι νιώθουμε, μπορούν όντως δύο Γάλλοι να γίνουν η νέα μας παρέα; Ο Pierre Della Monica, αν και μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο μελωδίες, ακολούθησε τον κλάδο των οικονομικών, αποφοιτώντας από το Skema Business School, ένα από τα δημοφιλέστερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, γνωστό για τα προγράμματα Management. Ήταν μια εποχή που δεν είχε βρει ακόμα με τι ακριβώς ήθελε να ασχοληθεί και το μάρκετινγκ φαινόταν μια safe επιλογή. Από την άλλη, ο Arnaud Bonet αποφάσισε να ξεκινήσει το project «Bon Entendeur» το 2012, περίπου τη χρονιά που ο Pierre τελείωνε τις σπουδές του και τελικά οι δρόμοι τους συναντήθηκαν ξανά.

Bon Entendeur: Arnaut Bonet (δεξία) και Pierre Della Monica (αριστερά)

Γνωρίζονται από τότε που ήταν 12 χρονών, πήγανε μαζί σχολείο σε μια μικρή πόλη της Νότιας Γαλλίας, την Aix-en-Provence και σήμερα εκτός από φίλοι είναι και αχώριστοι συνεργάτες. Η μουσική εμφανίστηκε νωρίς στη ζωή τους, ο Arnaud από παιδί έπαιζε πιάνο και ο Pierre κιθάρα. Από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους, πάντα κάποιο τραγούδι ηχεί στα ακουστικά, ωστόσο ποτέ δεν πίστευαν ότι θα ασχολιόντουσαν επαγγελματικά με τη μουσική. Τους αρέσει να ενώνουν φαινομενικά ασύνδετους μεταξύ τους ήχους και όργανα, δημιουργώντας κομμάτια με disco, house και funk στοιχεία. Ένα από τα όνειρα τους ήταν να βγουν για ποτό με τον David Bowie στο Λονδίνο, ακούγοντάς τον να μιλάει για τη -σαν από ταινία- ζωή του. Έμπνευση αντλούν από πολλούς καλλιτέχνες, όπως τον σπουδαίο Stevie Wonder, τον οποίο και γνώρισαν τυχαία σε ένα τρένο όταν ταξίδευαν προς την Ελβετία. «Προχωρούσαμε σε αντίθετες κατευθύνσεις και απλά "πέσαμε" ο ένας πάνω στον άλλον. Είχαμε πάθει σοκ, προσπαθούσαμε να αντιληφθούμε τι είχε συμβεί και πραγματικά δυσκολευόμασταν». Όσον αφορά στο πρόγραμμά τους για το φετινό καλοκαίρι είναι ήδη «γεμάτο», μια και θα βρίσκονται σε περιοδεία, ταξιδεύοντας από το Άμστερνταμ μέχρι και το Κεμπέκ. Στην Αθήνα πρώτη φορά έπαιξαν το 2022, επιστρέφουν ξανά μετά από δύο χρόνια και ιδανικά, θα ήθελαν να κάνουν ένα tour σε όλη την Ελλάδα. 

Bon Entendeur: Συνέντευξη με τους Γάλλους DJs

Συναντιόμαστε στα γραφεία της Panic Records στη Βούλα -μεγάλο ταξίδι για όσους μετακινούμαστε ακόμα με το λεωφορείο- και έχουμε μόλις είκοσι λεπτά για να γνωριστούμε. Φοράνε τα πολύχρωμα πουκάμισα τους, κάθονται αναπαυτικά στις  καρέκλες του meeting room και δείχνουν αρκετά χαλαροί. Συστήνομαι στα γαλλικά,  είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως Γάλλοι και Γερμανοί έχουν αδυναμία όταν τους λες έστω και μια φράση στη γλώσσα τους και ξεκινάμε τη συζήτηση ήδη με άλλον αέρα. «Ça va? Très bien et toi?». Ωστόσο η συνέντευξη συνεχίζεται στα αγγλικά και παρόλο που δεν πρόκειται για τη μητρική γλώσσα κανενός, δημιουργείται η αίσθηση ότι γνωριζόμαστε καιρό.

Το κέντρο της Αθήνας χόρεψε σε ρυθμούς «Rivages», πώς ήταν για εσάς το χθεσινό πάρτι;
Πραγματικά το απολαύσαμε, αν και στην αρχή ήμασταν λίγο ανήσυχοι σχετικά με τον καιρό. Δύο ώρες πριν εμφανιστούμε στο Πάρκο Ελευθερίας έβρεχε, μετά σκεφτόμασταν ότι είναι Δευτέρα και ίσως ο κόσμος δεν θα έχει ενέργεια να βγει, ευτυχώς όμως όλα πήγαν καλά. Ο καιρός τελικά ήταν με το μέρος μας, όσο περνούσε η ώρα τόσο περισσότερος κόσμος ερχόταν και η μουσική ακουγόταν δίχως κανένα τεχνικό πρόβλημα. Μας έκανε εντύπωση ότι υπήρχε κόσμος που γνώριζε γαλλικά και αισθανόταν τα κομμάτια που παίζαμε. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς όταν συνειδητοποιούμε πως άνθρωποι από άλλες χώρες καταλαβαίνουν τη μουσική μας.

Το νέο σας άλμπουμ είναι αρκετά διαφορετικό από τα δύο προηγούμενα, τόσο σε εμφάνιση όσο και περιεχόμενο. Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή;
Η αλήθεια είναι πως θέλαμε να εξελίξουμε το έργο μας, να κάνουμε το επόμενο βήμα, για αυτό και ξεκινήσαμε αλλάζοντας καλλιτεχνική κατεύθυνση. Στο εξώφυλλο εμφανίζονται για πρώτη φορά τα πρόσωπά μας, τα χρώματα είναι έντονα και το σκηνικό στο σύνολό του παραπέμπει σε στιγμές καλοκαιριού. Παλιότερα δημιουργούσαμε μόνο remix γαλλικών τραγουδιών, είχαμε ένα πιο vintage στοιχείο και οι ασπρόμαυρες εικόνες ανταποκρίνονταν πλήρως στην τότε φιλοσοφία μας. Τώρα όμως η κοσμοθεωρία μας αλλάζει, παραγωγοί της μουσικής είμαστε εμείς και η διάθεση μας βρίσκεται σε μια πιο fun εκδοχή. Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. 

Είχαμε την τύχη να δουλέψουμε με μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, τη θρυλική Sylvie Vartan και να συνθέσουμε το «Baby c’est vous». Αυτή ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς κατά τη δημιουργία του νέου δίσκου. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να τη γνωρίσουμε από κοντά, όμως η συνεργασία έγινε αρκετά εύκολα. Όταν μας απάντησε πως ήταν θετική στο να φτιάξουμε το remix, ξεκινήσαμε αμέσως τη δουλειά, στείλαμε το demo και λαμβάνοντας ως feedback «είναι τέλειο, συνεχίστε έτσι» νιώσαμε πραγματικά ενθουσιασμένοι.  

Για ποιον λόγο επιλέγατε γαλλόφωνα τραγούδια, τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τη γαλλική μουσική;
Πιστεύουμε πως είναι ιδιαίτερη για εμάς επειδή με αυτήν μεγαλώσαμε, είναι τα ακούσματα των γονιών μας, των παππούδων μας, έχει μεγάλο αντίκτυπο. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκινήσαμε να κάνουμε γαλλόφωνα remix, φέραμε με τον τρόπο μας όλες αυτές τις αναμνήσεις στο σήμερα. Ωστόσο δεν θέλουμε να περιοριζόμαστε μόνο στα γαλλικά, για αυτό και έχουμε κομμάτια από τον Καναδά όπως το «Le temps est bon», από την Ιταλία όπως το «I Love To Love», μας αρέσει το διαφορετικό. Ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και κάτι με ελληνικό στοιχείο, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμάς. 

Τι σημαίνει τελικά Βon Εntendeur;
Μεταφράζεται ως «καλός ακροατής», ωστόσο δεν είναι αυτή η πραγματική μας ονομασία. Στη Γαλλία υπάρχει η φράση «bon entendeur salut» που σημαίνει να ακολουθείς ανθρώπους που τους ξέρεις, σε καταλαβαίνουν. Από εκεί εμπνευστήκαμε και εμείς το όνομά μας,  θέλαμε το κοινό να αισθάνεται μέσω της μουσικής μας ότι έχει κάποιον δίπλα του -ή έστω στα ακουστικά του- που τον καταλαβαίνει. 

Δουλεύετε κυρίως στο στούντιο, πώς νιώσατε όταν εμφανιστήκατε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό;
Ήταν απίστευτη εμπειρία! Είχαμε συμμετάσχει σε ένα φεστιβάλ και αυτό που βιώσαμε δεν μπορούμε να το περιγράψομε. Όταν δημιουργείς μουσική στο στούντιο, προσπαθείς να φανταστείς πώς θα το προσεγγίσει όλο αυτό ο κόσμος, αν θα του αρέσει, πώς θα αντιδράσει. Ήμασταν μπροστά από μια οθόνη, συνθέταμε κομμάτια και όταν τελικά εμφανιστήκαμε σε 10 χιλιάδες άτομα. Ζήσαμε μια πολύ γλυκιά στιγμή.

Έχετε μεγαλώσει στη γενιά των social media, πώς πιστεύετε ότι οι πλατφόρμες όπως το TikTok επηρεάζουν τη μουσική βιομηχανία;
Θεωρούμε πως έχουν θετικό αλλά και αρνητικό αντίκτυπο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πίσω στη δεκαετία του 1990 υπήρχε μόνο το ραδιόφωνο για να ακούσεις μουσική, ενώ τώρα τα πράγματα είναι τόσο διαφορετικά χάρη στα social media. Ο κόσμος πλέον έχει πολλές επιλογές. Οι καλλιτέχνες μπορούν μέσω Instagram και TikTok να συγκεντρώσουν εκατομμύρια προβολές, αρκεί να διαθέτει η μουσική τους έστω 5 «πιασάρικα» δευτερόλεπτα. Αυτό μπορεί να προφέρει πολύ μεγάλη δημοφιλία και αναγνωρισιμότητα, από την άλλη όμως, ο κόσμος έρχεται τελικά στις συναυλίες μόνο για αυτά 5 δευτερόλεπτα. Είναι κάπως λυπηρό. Ας είμαστε βέβαια ειλικρινείς, τα social media δίνουν πολλές ευκαιρίες.

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε γενικά, είναι να συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες από κάθε «γωνιά» του μουσικού σύμπαντος. Να ανακαλύπτουμε πώς μπορούμε να φέρουμε κοντά διαφορετικούς κόσμους. Για παράδειγμα, στο single «Alba» συνεργαστήκαμε με τη Sofiane Pamart και ενώσαμε ήχους πιάνου με ηλεκτορνική μουσική, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό dance κομμάτι. Έτσι, η επόμενη συνεργασία θα θέλαμε να εστιάζει στο άτομο που θα επιλέξουμε, να εξερευνήσουμε τα ακούσματά του, όπως έγινε και στο Alba. Όσον αφορά στα πιο άμεσα σχέδια, ο Arnaud αποφάσισε να χαλαρώσει τον Ιούλιο με διακοπές στην Ύδρα, μας αρέσει η Ελλάδα όπως βλέπεις. Μας αρέσει και το vibe των Ελλήνων, γιατί πιστεύουμε ότι μοιάζει πολύ με αυτό που έχουμε στη Νότια Γαλλία. 

Μία τελευταία ερώτηση, πριν σας αποχαιρετήσουμε για το αεροδρόμιο: Ποιο κομμάτι σας πιστεύετε ταιριάζει στον «ρυθμό» της Αθήνας;
Σίγουρα το «Sur le tempo». Η μουσική του συνοδεύεται από κιθάρα και για κάποιο λόγο πάντοτε μας παραπέμπει σε Ελλάδα αυτός ο ήχος. Είναι ένα γλυκό κομμάτι, με γαλλικό στίχο, που πιστεύουμε θα ταίριαζε στη ρομαντική πλευρά της Αθήνας.