Μουσικη

Μαρίνα Σάττι: Πόσο P.O.P. είναι τα νέα της τραγούδια;

Mixtape με τον Λευτέρη Πανταζή, στίχοι αυτοβελτίωσης και υπονοούμενα

Ελένη Βαρδάκη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαρίνα Σάττι: Κυκλοφόρησε το νέο της EP με τίτλο P.O.P., αποτελούμενο από εφτά τραγούδια 

Το Σάββατο, 11 Μαΐου 2024, η Μαρίνα Σάττι εμφανίστηκε στη σκηνή της Eurovision, ξεσήκωσε το κοινό, κάποιους μας καθήλωσε μπροστά από την τηλεόραση και τελικά κέρδισε την 11η θέση. Ορισμένοι πιστεύουν πως αδικήθηκε, άλλοι δεν περίμεναν ποτέ ότι το τραγούδι αυτό θα είχε επιτυχία, σε κάθε περίπτωση η φετινή συμμετοχή είναι μια από αυτές που θα μείνει αξέχαστη -στον καθένα για άλλο λόγο. Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με το televoting, δηλαδή τις ψήφους του κοινού, το ZARI άξιζε την 8η θέση, την καλύτερη που έχει κατακτήσει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Και αν σας είχε φανεί «περίεργο» το ZARI, ίσως δεν είστε έτοιμοι για το νέο EP της Μαρίνας Σάττι, το οποίο κυκλοφόρησε το βράδυ της Τρίτης, 14 Μαΐου 2024, στην πλατφόρμα του Spotify. 

Μαρίνα Σάττι - Τα εφτά τραγούδια του νέου EP

Η νεαρή καλλιτέχνιδα μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram ανακοίνωσε στο κοινό της πως το νέο της EP θα κυκλοφορήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 14 Μαΐου 2024. Αρχικά, τι σημαίνει EP; Πρόκειται για Extended Play εκδοχή, δηλαδή ένα έργο που έχει χρόνο εκτέλεσης από 15 έως 30 λεπτά και περιλαμβάνει συνήθως 4-7 τραγούδια. Όταν αναφερόμαστε σε άλμπουμ ή LP (Long Play) πρόκειται για ένα μεγαλύτερο, πιο ολοκληρωμένο έργο του καλλιτέχνη με χρόνο εκτέλεσης περίπου 35-60 λεπτά. Το νέο mini album της Μαρίνας Σάττι φέρει τοντίτλο P.O.P. και είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει: «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», μια συλλογή ελληνικών pop τραγουδιών με ethnic και παραδοσιακούς ήχους. Το περιεχόμενό του θα είναι φρέσκο, νέο και φτιαγμένο με πολλή αγάπη, όπως γράφει η Μαρίνα Σάττι στην ανάρτησή της. «Σας αγαπώ πραγματικά και σας ευχαριστώ για όλα. Ανυπομονώ να σας δω να χορεύετε και να είστε χαρούμενοι με αυτά τα νέα τραγούδια».

Ακούγοντας κανείς τα P.O.P. κομμάτια ίσως τα συναισθήματα του να είναι ανάμεικτα, όπως συνέβη και με το ZARI. Λαϊκή, ραπ και τραπ μουσική ενώνονται, με μερικές δόσεις ηλεκτρονικής μουσικής να θυμίζουν στιγμές Eurovision. Τραγούδια με παιχνιδιάρικο, αρκετά χορευτικό χαρακτήρα, τα οποία ίσως να ακούσουμε σύντομα και στα κλαμπ. Η λίστα του EP ξεκινάει με τα κομμάτια TUCUTUM και ZARI, τα οποία αρκετοί ήδη τα γνωρίζουν, ξέρουν τι να περιμένουν. Ακολουθούν πέντε νέα τραγούδια με τους εξής τίτλους: STIN IYIA MAS, LALALALA, …EIMAI KALA, MIXTAPE, AH THALASSA. Όλοι οι τίτλοι είναι γραμμένοι με greeklish -κάποτε ήταν όντως κουλ- και παρουσιάζουν αρκετά το ελληνικό στοιχείο. 

STIN IYIA MAS, LALALALA και έτοιμοι για γλέντι

Δυό διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά αρκετά ξεσηκωτικά τραγούδια και πιθανότατα ιδανικά για τα φετινά γλέντια στα νησιά. Ιδίως στο LALALALA που ακούγονται κλαρίνα, παραπέμπει εύκολα τον ακροατή σε στιγμές καλοκαιρινού πανηγυριού και η αλήθεια είναι πως είχαμε καιρό να δούμε κάτι τέτοιο από μια σύγχρονη καλλιτέχνιδα.

…EIMAI KALA: Η στιγμή της αυτοβελτίωσης

«Eίμαι πανέμορφη και κάθε μέρα νιώθω και πιο όμορφη, είμαι δυνατή και κάθε μέρα νιώθω και πιο δυνατή. Είμαι καλά και κάθε μέρα νιώθω και καλύτερα, κάθε μέρα νιώθω όλο και καλύτερα με τον εαυτό μου. Είμαι η νούμερο 1 επιλογή, αξίζω να είμαι η νούμερο 1 επιλογή». Αν είχατε ανάγκη να νιώσετε καλύτερα, να ανέβει η ψυχολογία σας, η Μαρίνα Σάττι ετοίμασε το κατάλληλο τραγούδι. Με γνώμονα τη διάθεση και την ενέργεια της Κατερίνας Σαλάκα, της tiktoker που είναι πάντοτε ευδιάθετη, ακούμε το …EIMAI KALA και ξεκινάμε την ημέρα μας. 

Ένα διαφορετικό ΜΙΧΤΑPE

Έφτασε η στιγμή που ακούμε Μαρίνα Σάττι, RACK, Λευτέρη Πανταζή, Έφη Θώδη, VLOSPA και OGE σε ένα τραγούδι. Φαίνονται όλα αυτά κάπως ασύνδετα μεταξύ τους; Ίσως. Το περιμέναμε; Από την Μαρίνα Σάττι, μάλλον ναι. Ένα διαφορετικό μιξάρισμα από όσα έχουμε συνηθίσει να ακούμε, στο οποίο οι αναφορές, ίσως και οι σπόντες για όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν γύρω από τη φετινή ελληνική συμμετοχή της Eurovision είναι αρκετές. «Τι να πούνε τώρα, χορεύει όλη η χώρα, τους ρώτησα αν στο χωριό τους είχαν ρεγκετόν. Στο ‘πα πήρα φόρα, τέλειωσαν τα πάντα, η Μαρίνα σας πήγε τάπα». Μάλλον στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν και τα σχόλια γύρω από το κομμάτι αυτό, με τα social media να κυλιούνται ξανά σαν ζάρι. 

Κλείνουμε με AH THALASSA

Και μετά από χορούς, πανηγύρια και αναπάντεχα remix, έρχεται η θάλασσα της Μαρίνας Σάττι να μας χαλαρώσει. Ένα τραγούδι σε άλλη διάθεση από τα προηγούμενα έξι, με στίχους της Λένας Κιτσοπούλου, πιο ήρεμο και ρομαντικό. Κάπως έτσι ολοκληρώνεται το EP, κάνοντάς μας να περιμένουμε όλο και περισσότερο το καλοκαίρι.