Μουσικη

Eurovision 2024: Ποιος θα είναι ο φετινός νικητής;

Όσα θα δούμε απόψε στον μεγάλο τελικό του ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού

Βασίλης Τερζόπουλος
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Eurovision 2024 - Ολοκληρώνεται ο 68ος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού, στο Malmö της Σουηδίας, με τον μεγάλο τελικό

Μετά την περσινή νίκη της Loreen στο Liverpool, οι Σουηδοί έφεραν τη μεγάλη μουσική διοργάνωση ξανά στη χώρα τους, διατηρώντας το σύνθημα United By Music που εισήγαγε πέρσι το BBC, σε μια προσπάθεια να τονίσουν τον ιδρυτικό σκοπό αυτού του διαγωνισμού: να φέρει πιο κοντά τους λαούς της Ευρώπης μέσω της μουσικής. Κι όσο κι αν προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης, η γνωστή EBU, ως εποπτεύουσα αρχή, να κρατήσει το δημοφιλές γεγονός μακριά από κάθε πολιτική χροιά ή τοποθέτηση, οι συνθήκες και το κλίμα διεξαγωγής της φετινής Eurovision, έδειξαν ξεκάθαρα πως πίσω από τα φώτα και τα ακριβά σκηνικά, η επικαιρότητα δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη τη μουσική διοργάνωση.

Eurovision 2024: Τα προγνωστικά, οι αντιδράσεις για το Ισραήλ, τα τελευταία δεδομένα για τον τελικό

Ο μη αποκλεισμός του Ισραήλ από την Eurovision φέτος, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων πανευρωπαϊκά αλλά και τοπικά στην πόλη διεξαγωγής της, με πορείες διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίες της Ισραηλινής συμμετοχής από το κοινό εντός του χώρου διεξαγωγής του διαγωνισμού, οδηγώντας στα ίσως πιο έντονα και αυστηρά μέτρα ασφαλείας εκ μέρους των διοργανωτών, στην ιστορία του θεσμού.

Η σκηνή της φετινής Eurovision © Peppe Andersson SVT / EBU

Σε ό,τι αφορά σε όλα εκείνα που θα δείξουν οι κάμερες, 26 χώρες θα διαγωνιστούν στη φουτουριστική σταυροειδή σκηνή, με τις υπερσύγχρονες οθόνες LED και τους εντυπωσιακούς φωτισμούς, που στήθηκε στη Malmö Arena, ενώπιον περίπου 10.000 θεατών, οι οποίοι κατέβαλλαν ένα αρκετά τσουχτερό εισιτήριο για να βρεθούν απόψε εκεί. Οι Σουηδοί γνωρίζουν καλά από υπερμεγέθεις τηλεοπτικές παραγωγές και κάθε φορά που αναλαμβάνουν να διοργανώσουν την Eurovision, καταφέρνουν να ανεβάσουν τον πήχη της διοργάνωσης ακόμη πιο ψηλά, με το επίπεδο της παραγωγής και τις καινοτομίες που επιχειρούν να εισάγουν. Όπως όλα δείχνουν, από τους δύο ημιτελικούς που προηγήθηκαν και τις τεχνικές πρόβες του τελικού που παρακολουθήσαμε, θα το καταφέρουν και πάλι.

Οι παρουσιάστριες της βραδιάς θα είναι, όπως και στους δύο ημιτελικούς, η κωμικός και τηλεπαρουσιάστρια Petra Mede -με μεγάλη και λαμπρή πορεία στη σουηδική τηλεόραση και στην παρουσίαση παλαιότερων σουηδικών διοργανώσεων Eurovision-, και η σουηδοαμερικανή ηθοποιός Malin Åkerman.

Οι παρουσιάστριες Petra Mede και Malin Åkerman © Sarah Louise Bennett / EBU

Η βραδιά του τελικού θα ξεκινήσει με ένα βίντεο αφιερωμένο στην ένδοξη ιστορία της σουηδικής ποπ μουσικής, με τον Björn Skifs επί σκηνής, τον Σουηδό συνθέτη και τραγουδιστή που είναι ο πρώτος στη χώρα του που κατάφερε να βρεθεί στην 1η θέση των Billboard charts, το 1974.

Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη πλέον παρέλαση των χωρών και των καλλιτεχνών, την οποία εισήγαγαν για πρώτη φορά οι Σουηδοί, το 2013, στη διοργάνωση που επίσης φιλοξένησαν στο Malmö, με μουσική υπόκρουση αναγνωρίσιμες διεθνείς ποπ επιτυχίες καλλιτεχνών της χώρας.

Ο Baby Lasagna εκπροσωπεί την Κροατία © Sarah Louise Bennett / EBU

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα γραφεία στοιχημάτων, εξακολουθούσαν να έχουν σταθερά στην κορυφή ως φαβορί για τη νίκη, όπως όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες, την Κροατία με τον Baby Lasagna που είδαμε στον 1ο ημιτελικό και θα εμφανιστεί σήμερα στην 23η θέση. Το τραγούδι του, με τίτλο “Rim Tim Tagi Dim”, έντονα ξεσηκωτικό, μιλάει για το θέμα της αναγκαστικής μετανάστευσης των νέων από τον τόπο τους, προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Μετά την ολοκλήρωση του 2ου ημιτελικού, στη 2η θέση εκτινάχθηκε -από την 9η που βρισκόταν- το Ισραήλ, με την Eden Golan και την ατμοσφαιρική μπαλάντα “Hurricane”.

Το Nemo ερμηνεύει το «The Code» για την Ελβετία © Sarah Louise Bennett / EBU

Έτερο φαβορί για τη νίκη, το 24 ετών non binary καλλιτέχνις Nemo από την Ελβετία, που ερμήνευσε το “The Code” αρχικά στον 2ο ημιτελικό. Το τραγούδι του που παρουσιάζει μια ποικιλία μουσικών μοτίβων και ρυθμών σε εναλλαγές, αποτελεί κατά το ίδιο μια περιγραφή της πορείας εξοικείωσής του με τη μη-δυαδική του ταυτότητα. Το Nemo θα εμφανιστεί στην 21η θέση του τελικού.

Το γυναικείο ντουέτο της Ουκρανίας alyona alyona - Jerry Heil © Corinne Cumming / EBU

Άλλες συμμετοχές που ξεχώρισαν ήδη από τους δύο ημιτελικούς, και πέρα από τα όποια προγνωστικά και στοιχήματα αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον στον αποψινό τελικό, είναι το γυναικείο ντουέτο της Ουκρανίας alyona alyona & Jerry Heil, με το “Teresa & Maria”, η ιταλίδα καλλιτέχνις Angelina Mango με το “La Noia”, ο Slimane από τη Γαλλία με τη δυναμική μπαλάντα “Mon Amour”.

Ο Slimane από τη Γαλλία © Alma Bengtsson / EBU

Στα παραπάνω προσθέτουμε και το τραγούδι της Ολλανδίας Europapa από τον Joost Klein, ωστόσο έως τη γενική πρόβα του τελικού το βράδυ της Παρασκευής - η οποία καθορίζει το 50% του τελικού αποτελέσματος καθώς την παρακολουθούν για να δώσουν την ετυμηγορία τους  οι εθνικές επιτροπές-, η συμμετοχή του καλλιτέχνη στον τελικό ήταν υπό αμφισβήτηση. Σε ανακοίνωσή της η EBU το μεσημέρι της Παρασκευής ανέφερε πως αναστέλλει μέχρι νεωτέρας τη συμμετοχή του Joost Klein στις πρόβες του τελικού, λόγω αναφοράς περιστατικού στο οποίο εμπλέκεται ο Ολλανδός εκπρόσωπος, και τελεί υπό διερεύνηση, χωρίς να δώσει περαιτέρω επίσημες διευκρινήσεις. Πριν τη βραδινή γενική πρόβα της Παρασκευής, τον Jury Final, ανακοινώθηκε πως στην πρόβα θα χρησιμοποιηθεί το βίντεο από την ερμηνεία του Joost Klein στον 2ο ημιτελικό. Το μεσημέρι του Σαββάτου η EBU εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας γνωστό το παρασκήνιο πίσω από την καταγγελία σε βάρος του τραγουδιστή και έθεσε οριστικά εκτός τελικού την Ολλανδία.

Ο Joost Klein από την Ολλανδία με το «Europapa» © Sarah Louise Bennett / EBU

Η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι και το “ZARI”, ένα τραγούδι που αγαπήθηκε αλλά και σχολιάστηκε εκτενώς τους τελευταίους μήνες, κατάφερε να προκριθεί στον τελικό και η ελληνίδα ερμηνεύτρια θα εμφανιστεί στην 12η θέση.

Μαρίνα Σάττι © Alma Bengtsson / EBU

Στο μεταξύ, αρνητικά σχόλια δημιούργησε εις βάρος της η ελληνίδα εκπρόσωπος μετά από περιστατικό κατά την επίσημη συνέντευξη Τύπου των 10 καλλιτεχνών που προκρίθηκαν από τον 2ο ημιτελικό, το βράδυ της Πέμπτης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της εκπροσώπου του Ισραήλ, η Μαρίνα Σάττι έδειξε να ενοχλείται και να αποδοκιμάζει τα όσα ακούγονταν με επιδεικτικές κινήσεις και μορφασμούς ανίας και πλήξης, που δεν πέρασαν απαρατήρητοι από τους εκπροσώπους του Τύπου. Η ελληνική αποστολή απέδωσε τις εκφράσεις της Μαρίνας Σάττι στη σωματική της κούραση από το εξαντλητικό πρόγραμμα των ημερών.

Μια θέση στον τελικό όμως εξασφάλισε και η Κύπρος, που εκπροσωπείται από τη Sillia Kapsis και το “Liar”, στην 20η θέση της σειράς εμφάνισης απόψε.

Η εκπρόσωπος της Κύπρου Sillia Kapsis © Sarah Louise Bennett / EBU

Μετά την παρουσίαση όλων των διαγωνιζόμενων τραγουδιών, στο interval act, θα δούμε αρχικά σε επανένωση το σουηδικό ντίσκο γκρουπ Alcazar. Έπειτα, ως ένα φόρο τιμής στην 50ή επέτειο από την πρώτη νίκη της Σουηδίας στον διαγωνισμό, το 1974, με το Waterloo των ABBA, θα παρακολουθήσουμε σε βίντεο τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος και στη συνέχεια τρεις παλαιότερες νικήτριες του διαγωνισμού οι Σουηδές Carola και Charlotte Perrelli και η Conchita Wurst από την Αυστρία, σε μια κοινή εμφάνιση, θα ερμηνεύσουν το “Waterloo”.

Από τον μεγάλο τελικό δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η Loreen που θα ερμηνεύσει το νέο της τραγούδι “Forever” και φυσικά το περσινό νικητήριο “Tattoo”, σε μια πολύ ιδιαίτερη σκηνική παρουσίαση.

Τον νικητή θα αναδείξουν από κοινού τηλεθεατές και εθνικές επιτροπές, με ίση βαρύτητα στο αποτέλεσμα. Μάλιστα φέτος, η ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του πρώτου τραγουδιού και θα ολοκληρωθεί λίγο μετά την παρουσίαση και του τελευταίου.

Το 12άρι της ελληνικής επιτροπής θα ανακοινώσει από το studio της ΕΡΤ στην Αθήνα, η Έλενα Παπαρίζου.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η πόλη του Malmö φιλοξενεί τον συγκεκριμένο διαγωνισμό -οι δύο προηγούμενες ήταν το 1992 και το 2013- και η έβδομη φορά που η Σουηδία γίνεται η διοργανώτρια χώρα, έχοντας ισάριθμες νίκες με την κάποτε αποκαλούμενη «βασίλισσα του διαγωνισμού» Ιρλανδία.

Και ο αποψινός τελικός θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα, στις 22:00, σε σχολιασμό των Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα.

Καλή επιτυχία στην Ελλάδα και την Κύπρο!

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα και από τα 37 τραγούδια της φετινής Eurovision, 11 από τα οποία έχουν ήδη αποκλειστεί από την αποψινή τελική φάση του διαγωνισμού.