Μουσικη

Η τέχνη μέσα στην τέχνη

Η PJ Harvey μετατρέπει το καινούργιο της άλμπουμ σε «ηχητικό γλυπτό»

Μάκης Μηλάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η μουσική είναι τέχνη, όμως τώρα μετατρέπεται σε τέχνη και η διαδικασία δημιουργίας και η ηχογράφησή της. Η σπουδαία PJ Harvey αποφάσισε να μετατρέψει τη διαδικασία ηχογράφησης του καινούργιου (9ου) δίσκου της σε ζωντανή εγκατάσταση, σε ένα «πολυδιάστατο και υπό διαμόρφωση ηχητικό γλυπτό», όπως το χαρακτήρισε η ίδια.

Στο Somerset House του Λονδίνου και σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο/στούντιο θα υπάρχει γυαλί μίας όψης και οι επισκέπτες θα μπορούν για 4 εβδομάδες, από 16/1 ως 14/2, να παρακολουθούν τη «ζωντανή έκθεση» με τίτλο "Recording In Progress" για την οποία η PJ Harvey λέει: «Θέλω όλα να λειτουργούν σαν να παρακολουθούμε μια έκθεση σε μια γκαλερί. Ελπίζω ότι με αυτό που θα συμβαίνει οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να βιώσουν τη ροή και την ενέργεια της διαδικασίας εγγραφής».

Οι επισκέπτες της «έκθεσης» θα πληρώνουν 15 λίρες για 45 λεπτά παρακολούθησης και θα μπορούν να δουν και να ακούσουν κάθε στιγμή της διαδικασίας ηχογράφησης από τις πρόβες και τα τζαμαρίσματα μέχρι τις συζητήσεις και την πρόοδο σε κάποιο τραγούδι. Βασικοί συνεργάτες της PJ Harvey και σε αυτό το άλμπουμ είναι ο πάντα πιστός John Parish και ο παραγωγός Flood.