Μουσικη

Οι Glass Beams συνδυάζουν τη δυτική και την ινδική μουσική σε μία νέα μορφή

Το αινιγματικό trio από την Αυστραλία θα κυκλοφορήσει το νέο του EP «Mahal» από τη Ninja Tune

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Glass Beams συνδυάζουν τη δυτική και την ινδική μουσική σε μία νέα μορφή

Glass Beams: Το πειραματικό σχήμα από την Αυστραλία κυκλοφορεί το νέο του EP «Mahal» από τη Ninja Tune στις 17 Μαρτίου 2024.

Το 20λεπτο υλικό του Mahal κυκλοφορούσε εδώ και καιρό, μέσα από bootleg ηχογραφήσεις σε συναυλίες όπου οι Glass Beams το παρουσίασαν σε μια πιο ακατέργαστη μορφή. Η ανυπομονησία των οπαδών τους ήταν μεγάλη, δεδομένου πως μετά το εξαιρετικό ντεμπούτο EP Mirage” του 2021, οι απαιτήσεις ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Το “Mirage” ήταν ένα ιδιαίτερο δείγμα της σύγχρονης προσέγγισης στην ψυχεδελική μουσική και έγινε γρήγορα δημοφιλές, μέσα από συνεχή streams σε γνωστές πλατφόρμες, αλλά και με σημαντικές πωλήσεις του EP σε βινύλια. Μετά από μια απαιτητική και κουραστική περιοδεία η οποία αύξησε κατά πολύ τους ακολούθους τους, οι Glass Beams αποσύρθηκαν στο Home Studio τους ώστε να ηχογραφήσουν αυτά τα 20 λεπτά μουσικής, δίνοντάς τους το όνομα “Mahal”.

Το αινιγματικό τρίο ξεκίνησε από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας και είναι το πνευματικό παιδί του Rajan Silva. Ο Silva θέλησε μέσω της μουσικής να αναζωπυρώσει τις παιδικές αναμνήσεις του και τη ζωή με τον πατέρα του, ο οποίος μετανάστευσε στη Μελβούρνη στην Ινδία, στα τέλη των 70s. Βασική επιρροή στην προσπάθειά του ήταν το DVD Concert for George”, όπου πολλοί σύγχρονοι stars τίμησαν τον πρόσφατα εκείνη την εποχή εκλιπόντα Τζορτζ Χάρισον των Beatles. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο Ινδός παίκτης σιτάρ Ραβί Σανκάρ, δάσκαλος του Χάρισον στο συγκεκριμένο όργανο και μεγάλη επιρροή του. Οι Beatles, ο Σανκάρ, τα μπλουζ, οι δίσκοι παραδοσιακής ινδικής μουσικής του πατέρα του (Bollywood Asha Bhosle, Mangeshkar κλπ), όλοι αυτοί οι ήχοι συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του προσωπικού στΙλ του Silva, το οποίο και διοχετεύει στη μουσική των Glass Beams. Το αποτέλεσμα είναι τα πολύπλοκα, ψυχεδελικά ηχοχρώματα που ακούγονται στο “Mirage” EP και αντίστοιχα στο επερχόμενο “Mahal”.

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Rajan Silva: «Είχα ένα όνειρο, να προσπαθήσω να συνδυάσω τη δυτική και την ινδική μουσική σε μια νέα μορφή που δεν έχει ιδιαίτερο όνομα, αλλά είναι μελωδική και συγκινητική και συνδυάζει τις πιο σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές με το παλιό παραδοσιακό όργανo»

Glass Beams - 'Mahal' (Live)

Το “Mahal” EP των Glass Beams θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο στις 17 και σε digital μορφή στις 22 Μαρτίου, μέσω της ανεξάρτητης δισκογραφικής Ninja Tune. Το track list του είναι το παρακάτω:

  1. Horizon
  2. Mahal
  3. Orb
  4. Snake Oil
  5. Black Sand

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκάς Καρυτινός: Συνέντευξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και διακεκριμένο μαέστρο.
Λουκάς Καρυτινός: Η όπερα είναι η καρδιά μου και η συμφωνική μουσική η σκέψη μου

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο διακεκριμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό μαέστρος, μιλάει για τη μουσική αλλά και την εκτός μουσικής ζωή, με αφορμή τη συναυλία στο Ηρώδειο στις 12 Ιουλίου, όπου θα διευθύνει την ΚΟΑ με σολίστ την Κάτια Μπουνιτιασβίλι

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.