- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Sivert Høyem έρχεται για δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Μαζί του φέρνει τα τραγούδια που οι φίλοι του έχουν αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια
O Sivert Hoyem στην Ελλάδα για δύο συναυλίες, Σάββατο 27 Απριλίου, στο Floyd, στην Αθήνα και Κυριακή 28 Απριλίου, στο Principal Club Theater, στη Θεσσαλονίκη
Ο Sivert Hoyem προσθέτει και τη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 28 Απριλίου, στο συναυλιακό ταξίδι του στην αγαπημένη του Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας για το νέο του προσωπικό άλμπουμ On an Island. Την επόμενη βραδιά από το club show του στο αθηναϊκό Floyd θα εμφανιστεί στο Principal Club Theater, επιστρέφοντας σε μία πόλη που τον έχει αγαπήσει πολύ και περιμένει να τον αγκαλιάσει ξανά.
«For one night only, για μία βραδιά μόνο, μια βραδιά προσωπική, οικεία, τρυφερή που θα ενθουσιάσει τους φίλους του στη συμπρωτεύουσα οι οποίοι δεν τον έχουν απολαύσει ζωντανά εδώ και οχτώ ολόκληρα χρόνια - τόσα έχουν περάσει από την τελευταία του εμφάνιση τον Απρίλιο του 2016 και πάλι στο Principal Club! Μία ξεχωριστή επανασύνδεση με τους λάτρεις της μουσικής του στη Βόρεια Ελλάδα, ένα ξεχωριστό live με τη συνοδεία της θαυμάσιας μπάντας του, μια διαφορετική εμφάνιση μετά τις αξέχαστες στιγμές που μας χάρισε στη σκηνή του Ηρωδείου το 2016 ή τα live των προηγούμενων ετών με τους Madrugada, στο Paok Sports Arena, στο Tae Kwon Do, στο Καλλιμάρμαρο και σε μεγάλα φεστιβάλ της χώρας.
Μαζί του φέρνει τα τραγούδια που οι φίλοι του έχουν αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια, Sleepwalking Man, Theaving Heart, Moon Landing, Give it a Whirl, κομμάτια όπως τα Aim For The Heart, Two Green Feathers από τον τελευταίο του δίσκο, On an island, που κυκλοφόρησε στα τέλη του Ιανουαρίου και φυσικά πολλά τραγούδια των Madrugada.
Ο Sivert Hoyem περιγράφεται συνήθως ως ένας “μελαγχολικός” καλλιτέχνης κι ο ίδιος ήταν πάντα μελαγχολικός από τη φύση του. “Στην εποχή του Edvard Munch ήταν μία ασθένεια που είχε πλέον διαγνωστεί” επισημαίνει για τη μελαγχολία. Όμως παραμένει βαθιά ανθρώπινος και καθόλου κυνικός ή μηδενιστής. Αγαπά τη μουσική, τη φύση, τον Άνθρωπο. Αγαπά να παίζει μουσική μπροστά στο κοινό, να μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα, να δίνει και παίρνει δύναμη. Κι αυτό είναι καθησυχαστικά αισιόδοξο!
Με τον τελευταίο του δίσκο, ο Sivert Hoyem αποδεικνύει το σπάνιο καλλιτεχνικό του μέταλλο που, όχι μόνο δε θαμπώνει και δε σκουριάζει, αλλά – συν τω χρόνω – ωριμάζει, αποκτά την πατίνα της εμπειρίας και οδηγείται σε έναν εξαιρετικό λυρικό μινιμαλισμό.
Και όπως σε όλα τα άλμπουμ, τόσο του ίδιου όσο και των Madrugada, όλα συνδέονται με αυτό το απόκοσμο νορβηγικό τοπίο, που αστράφτει και φεγγοβολά ακόμα και στα πιο βαθιά σκοτάδια του.
Το Nyksund της Νορβηγίας βρίσκεται στις 68,59 μοίρες βόρεια (ίδιο γεωγραφικό πλάτος με αυτό της Βόρειας Σιβηρίας), με εννέα κατοίκους που ζουν εκεί όλο το χρόνο. Κάποτε, εκεί «ζούσε και βασίλευε» μια μεγάλη κοινότητα αλιέων, το μέρος όμως ερημώθηκε στη δεκαετία του 1960, επειδή το λιμάνι του ήταν πολύ ρηχό για τις σύγχρονες μηχανότρατες. Ο Sivert Høyem μεγάλωσε σε απόσταση 45 λεπτών με το αυτοκίνητο από εκεί. Σαν παιδί, πήγαινε στο Nyksund για να εξερευνά μια γνήσια πόλη-φάντασμα. Στη συνέχεια, με κάποιο τρόπο η κοινότητα ξαναπήρε ζωή, καλλιτέχνες και χίπις την κατοίκησαν για την “ατμόσφαιρα” του υπερβόρειου τοπίου της. Το Nyksund εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Υπάρχει ακόμη και ένα καλό εστιατόριο. Το καλοκαίρι, το μέρος είναι αρκετά ζωντανό ακόμα και τώρα. Ο Σεπτέμβρης του, όμως, είναι μια άλλη ιστορία. Παγωμένη βροχή και άνεμοι σαρώνουν το νησί και τα π ρώτα βόρεια σέλας τρεμοπαίζουν στον ουρανό του.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Sivert και οι “συν-συνωμότες” του μετακόμισαν στο Zoar (βιβλική πόλη από το βιβλίο της Γενέσεως, μετωνυμικά «καταφύγιο»), στο παλιό ενοριακό σπίτι του Nyksund, για να γράψουν τη μουσική τους. Το περιβάλλον είναι εντυπωσιακό. Πίσω απλώνεται η περίφημη πεδιάδα Queen Route. Στα νότια ένα δαντελωτό πανόραμα νησιών, που επάξια συναγωνίζεται το διάσημο αρχιπέλαγος Lofoten. Ευθεία στα βορειοδυτικά ο ανοιχτός Αρκτικός Ωκεανός - επόμενη στάση Γροιλανδία.
Ο Høyem και οι συνεργάτες του σκέφτηκαν να δημιουργήσουν κάτι «απλό και απογυμνωμένο», κάτι πιο κοντά σε live ή σε demo, και όχι σε «κανονικό» περιβάλλον ηχογράφησης και γι' αυτό έψαχναν για μια μεγάλη, ενιαία αίθουσα ηχογράφησης, ένα μέρος με ξύλινους τοίχους και πάτωμα, κατά προτίμηση μια εκκλησία. Εκεί, στο παλιό σπίτι της ενορίας Zoar, στο Nyksund έστησαν ένα αυτοσχέδιο στούντιο - μαζί με τον ηχολήπτη, Bjarne Stensli - και τα τραγούδια του On an Island ζωντάνεψαν. Το παλιό αρμόνιο της εκκλησίας μπήκε και αυτό στο παιχνίδι. Τίποτα δεν προέρχεται από ένα ψηφιακό κουτί με προκαθορισμένους ήχους. Τα πάντα ηχογραφήθηκαν μέσα σε 14 πυρετώδεις ημέρες, και δούλεψαν κυρίως ως τρίο - o Sivert, o Christer Knutsen (σταθερός συνεργάτης του Sivert, που σε αυτό το άλμπουμ είναι και συμπαραγωγός) και o ντράμερ Børge Fjordheim. Η μίξη έγινε από τον «θρύλο», Tch ad Blake, στο στούντιο του σπιτιού του, στην Ουαλία.
Όλη η δουλειά βγήκε αυθόρμητα και αβίαστα, στη μουσική έχουν συμπεριληφθεί όλα, ακόμα και οι τυχαίοι θόρυβοι, ο συριγμός των μικροφώνων, το τρίξιμο των ξύλων, το “θρόισμα των φαντασμάτων”... Διαχρονικό, άμεσο, διαισθητικό και ωμό, σαν να μεταφέρεσαι στο Vesterålen τον Σεπτέμβριο, όταν πλέον είναι μακριές και κρύες οι νύχτες, σαν ο άγριος, παγωμένος καιρός του Αρκτικού Κύκλου να επιβάλλεται στην ατμόσφαιρα.
Στο πρώτο άκουσμα το άλμπουμ αφήνει έντονη την αίσθηση του “northern gothic” να πλανιέται. Ένα οδοιπορικό σε ένα τοπίο που πρωταγωνιστούν τα σκουριασμένα ανθρώπινα ίχνη αλλά απουσιάζουν οι άνθρωποι. Μέταλλα που σαπίζουν, ξεφλουδισμένοι τοίχοι, σπασμένα παιδικά παιχνίδια, εγκαταλελειμμένα σπίτια, αυτός είναι ο κόσμος του The Rust ενώ στο Now You See Me, Now You Don't, ένα νεαρό κορίτσι συναντιέται με έναν εραστή, που μπορεί να είναι ο Διάβολος αλλά μπορεί να είναι και ένας περιπλανώμενος ιεροκήρυκας. Στη Βόρεια Νορβηγία, τα μυαλά των ανθρώπων αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές και ο καταραμένος καιρός που λυσσομανά αφαιρεί πάρα πολλές ζωές στη θάλασσα. Ο ρομαντικός Sivert εμπνέεται από τη λογοτεχνία και ο Πάνας του Knut Hamsun εμφανίζεται στο Two Green Feathers.
Ο Sivert Høyem ανήκει σε μια φωνητική παράδοση που ξεκινά με τον Roy Orbison και τον Scott Walker, και την διακρίνει ένας σχεδόν οπερατικός τρόπος ερμηνείας. Ο David Bowie επίσης υπήρξε μία ισχυρή επιρροή στον Sivert, όπως και ο Chris Isaak. Το When Your True Love is Gone έχει στίχους που κάλλιστα θα ταίριαζαν στον Leonard Cohen. Το Aim For The Heart θυμίζει τον Bryan Ferry, άλλον έναν αγαπημένο καλλιτέχνη του Høyem.
Ο Sivert Høyem είναι ένας σπάνιος καλλιτέχνης, βαθιά ανθρώπινος και ευαίσθητος. Μπορεί να έρχεται από τον παγωμένο Βορρά αλλά η θέρμη της φωνής και της μουσικής του λιώνει και τις πιο κρύες καρδιές!
Θα είναι μαζί μας για να μας ζεστάνει την Κυριακή 28 Απριλίου στο Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη» αναφέρουν οι διοργανωτές στην ανακοίνωσή τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αφήνοντας πίσω του τους Shaboozey, Zach Bryan και Role Model
Γεννήθηκε 3 Νοεμβρίου το 1943 στη Γλασκόβη και πέθανε στις 5 Οκτωβρίου 2011
Μουσική και ζωή συναντιούνται στο soundtrack της πόλης
Ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς όλων των εποχών άφησε το αποτύπωμα του σε όλη την αμερικανική βιομηχανία του θεάματος
Τι μας είπε λίγο πριν την εμφάνισή του στο Fresh Voices Sessions by Voice 102,5 στις 4 Νοεμβρίου
Ο πολυβραβευμένος μαέστρος και η Ορχήστρα Utopia παρουσίασαν τη Συμφωνία αρ. 5 του Γκούσταβ Μάλερ
Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη
Τι μας είπε λίγο πριν την εμφάνισή της στο Fresh Voices Sessions by Voice 102,5 στις 4 Νοεμβρίου
Ελληνικό ροκ, πολύωρα πάρτυ και η μουσική των Όσκαρ σε μια συναυλία
Συναντηθήκαμε με τον συνθέτη και μιλήσαμε για τις νέες, πολλές, εργασίες με τις οποίες έχει καταπιαστεί
Τα μέλη του γκρουπ μοιράζονται την εμπειρία τους κι ετοιμάζονται για το live με τους Candlemass
16 χρόνια μετά το τελευταίο τους studio album, οι gothic rock θρύλοι επιστρέφουν με εκπλήξεις
Την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ ΟΑΚΑ
Nέες ημερομηνίες 18 & 19 Νοεμβρίου
«Ποτέ δεν ήταν εύκολο για μένα να αντιμετωπίζω το χάος», δήλωσε η τραγουδίστρια
Οι punk rock πρωτοπόροι και η πολύ μεγάλη επιρροή τους
Μια συζήτηση με τον Stuart A. Staples πριν επιστρέψουν στην Αθήνα με το νέο τους άλμπουμ «Soft Tissue»
Το χιουμοριστικό του σχόλιο για τον τρόπο που τραγουδούσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.