Μουσικη

Oι Portico [Quartet] επιστρέφουν στην Αθήνα

Και μας μιλάνε για το νέο τους πρότζεκτ

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
82813-166953.jpeg

Τον Μάρτιο του 2013 τους είδαμε στη Στέγη. Ως Portico Quartet. Με ένα ιδιαίτερο ήχο, αβανγκάρντ πειραματισμούς, ένα ευρύ φάσμα από jazz, electronica, ambient στοιχεία και κινηματογραφική διάθεση και το ιδιόφωνο κρουστό, Hang σε σχήμα UFO που ήταν το σήμα κατατεθέν του κουαρτέτου που ξεκίνησε το 2005 στο Λονδίνο. Η πρώτη τους κυκλοφορία Knee Deep in the North Sea κυκλοφόρησε σε βινύλιο και χαρακτηρίστηκε καλύτερος τζαζ δίσκος της χρονιάς από το Time Out. Ο δεύτερος δίσκος τους (Isla) ηχογραφήθηκε στα θρυλικά στούντιο Abbey Road, με παραγωγό τον John Leckie (Radiohead, Stone Roses). Ενώ ο ομώνυμος τρίτος δίσκος τους είχε περισσότερα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία.

Επανέρχονται στην Αθήνα ένα χρόνο μετά ως τρίο πλέον χωρίς τον Keir Vine και το ιδιόμορφο hang, αφού έχουν μετονομαστεί σε Portico και έχουν υπογράψει στη Ninja Tune με το νέο άλμπουμ να αναμένεται το Μάρτιο του 2015. Το σχήμα απαρτίζουν οι  Duncan Bellamy, Milo Fitzpatrick και Jack Wyllie και θα παρουσιάσουν όλο το νέο τους υλικό για πέμπτη μόλις φορά στο Gazarte στις 6/12.

Τι έχει αλλάξει για σας από την περασμένη φορά που ήρθατε στην Αθήνα;

Έχουμε ξεκινήσει ένα νέο πρότζεκτ. Αποφασίσαμε ότι οι Portico Quartet έκαναν τον κύκλο τους και θέλαμε να παίξουμε κάτι εντελώς καινούργιο σαν μια δημιουργική πρόκληση και πιο κοντά στα ακούσματά μας. Έτσι άλλαξε και το όνομά μας.

Ήταν ευχάριστη έκπληξη η ανακοίνωση της συνεργασίας σας με μια εταιρεία σαν τη Ninja Tune. Πως προέκυψε;

Eυχαριστούμε. Mετασχαματιζόταν ο ήχος μας, ο Κeir είχε ολοένα και λιγότερη συμμετοχή και περάσαμε ένα διάστημα έντονης συναισθηματικής πίεσης μέχρι που αποφασίσαμε ότι πραγματικά θέλαμε να παίζουμε μαζί και αλλά με εντελώς διαφορετικό ήχο.

Πως επιδρά η ήχος της πόλης στη μουσική αυτή;

Zώντας σε μια πόλη σαν το Λονδίνο είναι σημαντικό καθώς είσαι σε ένα από τα κέντρα ανταλλαγής ιδεών, κυρίως καλλιτεχνικών. Σου δίνει τη δυνατότητα να ακολουθείς τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στη μουσική και να τις ενσωματώσεις στον ήχο σου.

Πως ήταν το 2014 για σας;

Το πιο σημαντικό για μας ήταν η δημιουργία του άλμπουμ.

Kαι τα σχέδια για το 2015;

Nα το παίξουμε live.

Tι θα παίξετε στην Αθήνα;

Mόνο καινούργια τραγούδια. Είναι μόλις η πέμπτη συναυλία που παίζουμε όλο το άλμπουμ. Θα είναι μαζί μας και ο εκπληκτικός Jono McCleery (Βρετανός συνθέτης και τραγουδιστής από το ρόστερ της Ninja Tunes, Το άλμπουμ του There Is έχει περιγραφεί σαν ένα μίγμα από τον ήχο των Miles Davis, Massive Attack, John Martyn, Fink, και Radiohead)

 

Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 2103460347. Έναρξη: 22.00. Eίσοδος 33-25-17€, 36-28-20 (ταμείο). Προπώληση: Public, Iανός, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload Stores, 11876, viva.gr, public.gr. Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.