Μουσικη

Lurid Music: Μια νέα Αθηναϊκή δισκογραφική που φτιάχνεται στο χέρι

Ο Αlex Hobson μάς τη συστήνει λίγο πριν την πρώτη παρουσίαση στο Six D.O.G.S

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
82753-166859.jpg

Ο Αλέξανδρος Χόμπσον γεννήθηκε το 1973 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε μεταξύ Αθήνας και Ν.Υ. Σπούδασε Διαφήμιση και Δημοσιογραφία σε Νέα Μέσα στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, προσγειώθηκε οριστικά στην Ελλάδα το ‘97 και από τότε έχει εργαστεί στον χώρο του Διαδικτύου (Hellas On Line, OTE, Public και ΣΚΑΪ) χωρίς να αφήσει ποτέ την αγάπη του για τη μουσική. Μετά από εκατοντάδες πάρτι, πάντα με βινύλια, o Alex ξεκίνησε μαζί με τον Δημήτρη Κυβέλο από το Kasseta Records μια νέα δισκογραφική εταιρεία που εστιάζει στην κυκλοφορία βινυλίων από ελληνικά ονόματα που συνομιλούν όμως με την παγκόσμια μουσική κοινότητα.

>>Η Lurid Music είμαστε ο Alex Hobson και ο Δημήτρης Κυβέλος, ιδιοκτήτης του δισκοπωλείου Kasseta Records. Αποφασίσαμε να την ξεκινήσουμε γιατί ασχολούμαστε με την μουσική πολλά χρόνια, μαζεύουμε βινύλια, παίζουμε έξω κατά καιρούς και έπειτα ο Δημήτρης άνοιξε το δισκάδικο. Είπαμε να περάσουμε από την κατανάλωση στην παραγωγή όταν παρουσιαζόταν το κατάλληλο υλικό. Το βρήκαμε στους Rattler Proxy όταν τους είδαμε live πρώτη φορά στο Six D.O.G.S τον Οκτώβριο του 2013.

>>Βγάζουμε βινύλια σε περιορισμένο αριθμό αντίτυπων, συνήθως τριακόσια. Δεν δουλεύουμε ακόμα πολύ το digital, μονάχα ότι πουλήσουμε μέσω Bandcamp, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείουμε. Υπάρχουν υπηρεσίες όπως η Tunecore που διευκολύνουν πολύ την ψηφιακή διανομή σε iTunes, Spotify, κτλ. Σύντομα θα το δοκιμάσουμε με 1-2 releases.

>>Ξεκινήσαμε τη δισκογραφική με τη σκέψη πως θα βρίσκαμε φυσική διανομή από την πρώτη κυκλοφορία, μιας και το Kasseta Records προμηθεύεται δίσκους από τρεις διανομείς σε Αγγλία και Ολλανδία.

>>Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε αυτούς πρώτα αλλά λάβαμε αρνητική απάντηση, παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης τους έχει κάνει καλό λογαριασμό τρία χρόνια τώρα που συνεργάζεται. Ένας από τους τρεις είχε την καλοσύνη να μας απαντήσει με κάποιες εποικοδομητικές συμβουλές όπως ότι πρέπει το labei να έχει ιστορικό, να έχει πλάνο, να έχει κατεύθυνση, στοιχεία που θα βοηθούσαν την εταιρία διανομής να βρει το κατάλληλο κοινό για την μουσική μας.

>>Έτσι λοιπόν φτιάξαμε την παρουσίαση της Lurid Μusic από την αρχή, σαν business plan, με mission statement, market analysis, audiences, trends, strategic timeline, μέχρι και mood board βάλαμε. Περιμέναμε όμως. Δεν το στείλαμε πριν έχουμε έτοιμη τη δεύτερη κυκλοφορία.

>>Στο μεταξύ αναπτύξαμε την παρουσία μας στο Internet, κυρίως στα social media, οργανικά. Αποκτήσαμε Bandcamp. Κάναμε επαφές καθημερινά μέσω email με παραγωγούς που εκτιμούμε, τους στέλναμε τα κομμάτια και ζητούσαμε τη συμμετοχή τους σε μελλοντικά project. Και μπήκαμε σε δυο μεγάλα δισκάδικα στο Λονδίνο, το Juno και το Phonica, με τη βοήθεια του Τάσου Γαλανού που τρέχει την Berceuse Heroique. Σημαντικό το Internet αλλά σημαντικότερη ακόμα η διανομή και η παρουσία ενός βινυλίου στα δισκάδικα.

>>Όταν το Death Machine, το δεύτερο release της Lurid Music από τους Rattler Proxy, ήταν έτοιμο, ξαναστείλαμε emails. Όχι μόνο σε αυτούς που μας είπαν όχι την πρώτη φορά αλλά σε δεκάδες άλλους στο εξωτερικό. Πολλά emails. Διανομείς. Press. Blogs. Με τη νέα παρουσίαση και τα κομμάτια σε ψηφιακή μορφή.

>>Αρχίσαμε να λαμβάνουμε απαντήσεις. Μας ανέφεραν κάποια blogs. Μικρή έως καμία αναφορά στα μεγάλα music sites του εξωτερικού. Προσελκύσαμε το ενδιαφέρον μερικών διανομέων. Το μεγαλύτερο το έδειξε η Triple Vision του Rotterdam, με τους οποίους δεν είχαμε πρότερη συνεργασία. Τους άρεσε η δουλειά μας όμως και μας πρότειναν να δουλέψουμε μαζί. Έχουν και άλλα labels κοντά στο ύφος μας όπως Common Thread, Nord και Girouette. Έτσι δεχτήκαμε να προχωρήσουμε με εκείνους.

>>Παρουσιάστηκε άλλο εμπόδιο. Τους δίσκους τους ζωγραφίζουμε στο χέρι με stencil και σφραγίδες, έχοντας το τρομερό creative and manual effort του Ζάχου Βάρφη που τα σχεδιάζει μετά από δικό μας input. Πληρώνουμε λοιπόν μεταφορικά για να έρθουν οι δίσκοι από το εργοστάσιο της Γαλλίας στην Αθήνα ώστε να γίνει αυτή η δουλειά. Αλλά μετά θα έπρεπε να ξαναπληρώσουμε μεταφορικά για να πάνε στον διανομέα στην Ολλανδία. Πράγμα ασύμφορο που ανέβαζε την τιμή χονδρικής του δίσκου. Κολλήσαμε. Συμφωνήσαμε να αποροφφήσουμε το κόστος αυτή τη φορά για μη ανέβει πολύ η τιμή λιανικής. Σταθήκαμε όμως τυχεροί αφού μια πολυεθνική εταιρία logistics προσέφερε σε νέους πελάτες την δωρεάν αποστολή μέχρι 100 κιλών σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης! Την οποία και εκμεταλλευτήκαμε! Από εδώ και στο εξής όμως θα κανονίζουμε τα εξώφυλλα να τυπώνονται στο εργοστάσιο και να πηγαίνουν απευθείας στο διανομέα.

>>Ήδη βλέπουμε τους δίσκους μας σε δισκάδικα στη Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Αυστραλία, Ουγγαρία και Ιαπωνία. Αλλά δε ζούμε από αυτό. Ευελπιστούμε πως με τον διανομέα και το streamlining της διαδικασίας παραγωγής δε θα μπαίνουμε τουλάχιστον μέσα. Θα είναι δύσκολο να ζήσουμε από αυτό, ειδικά σε ένα τόσο εστιασμένο μουσικό είδος. Ο καθένας μας έχει dayjob οπότε αυτό το βλέπουμε κυρίως σαν διέξοδο για το πάθος μας, το οποίο όμως θέλουμε να γίνεται σωστά, με πλάνο και όχι τυχάρπαστα. Έχουμε κάνει λάθη αλλά δεν τα ξανακάνουμε. Μας έχουν βοηθήσει και μερικοί φίλοι, π.χ. o Astytekk της Lower Parts μας σύστησε τον Marcoantonio Spaventi για το mastering. It never hurts to ask όπως συνηθίζω να λέω.

>>Τα πρώτα μας δυο releases είναι από τους Rattler Proxy, το "McReady's Blues" με remix του Timothy J. Fairplay στο "Mr. Sham", και το "Death Machine" με remixes στο ομώνυμο τραγούδι από τους Antoni Maiovvi και Jokers of the Scene.

>>Το επόμενο release θα είναι το "Pythia" της νεάς Ελληνίδας τραγουδίστριας/συνθέτριας Venus Volcanism, που θυμίζει κάτι μεταξύ Gang Of Four και Tropic Of Cancer. Έρχεται remix σε αυτό, που όμως δεν αποκαλύπτουμε ακόμα. Έπειτα, έχει ετοιμάσει κάτι για εμάς ο Άγγελος Μπαλτάς (aka Φανταστικοί Ήχοι), ενώ μελλοντικά θα έχουμε το LP των Rattler Proxy και μια σκοτεινή διασκευή που ετοιμάζει η Marie Davidson σε ένα παλιό disco anthem.

>>H Lurid Music γιορτάζει την νέα κυκλοφορία των Rattler Proxy, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στο Six D.O.G.S. μαζί με τους Antoni Maiovvi, Raudive και ΔreamCcore.

To δεύτερο βινύλιο της νεοσύστατης δισκογραφικής περιλαμβάνει δυο νέα τραγούδια των Rattler Proxy, το "Company of Wolves" και το "Death Machine", καθώς και δυο remixes από τον horror disco παραγωγό Antoni Maiovvi και τους techno pranksters Jokers Of The Scene.

Η βραδιά  θα ξεκινήσει δυνατά με το live των Rattler Proxy. To σχήμα απαρτίζεται από τους Μάκη Παπασημακόπουλο (φωνητικά) και Λουκά Σαββίδη (synths). Οι δυο τους έχουν αποσπάσει θετικές κριτικές από τον εγχώριο τύπο για τις ζωντανές εμφανίσεις τους με τους Fall, τους Forest Swords και τους Soviet Soviet, ενώ οι ηχογραφήσεις τους έχουν τραβήξει την προσοχή σεβαστών παραγωγών του εξωτερικού αφού, τα τραγούδια τους έχουν παιχτεί σε εκπομπές και mixes των Trevor Jackson, Ivan Smagghe, Timothy J. Fairplay και Andrew Weatherall.

image

Τους Rattler Proxy θα ακολουθήσει ο Antoni Maiovvi, συνιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρίας Giallo Records και μουσικός παραγωγός που ειδικεύεται στην italo & horror ηλεκτρονική μουσική, γνωστός από τον φετινό χορευτικό ύμνο "Black Jesus" αλλά και το νέο soundtrack της κλασσικής ταινίας τρόμου "Texas Chainsaw Massacre" που έγραψε με τον Αμερικανό συνθέτη Umberto. O Maiovvi έκανε ένα από τα δυο remix στο νέο δωδεκάιντσο των Rattler Proxy, με έντονες επιρροές από το βελγικό new beat και την ebm.

Ο Raudive, γνωστός και ως Oliver Ho, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και φέρνει μαζί του σχεδόν είκοσι χρόνια δισκογραφικής παρουσίας στην techno. Οι παλιοί θα τον γνωρίζουν από τις δουλειές του στην Meta και την Blueprint, ενώ οι νέοι θα τον ξέρουν από τις κυκλοφορίες του ως Raudive στην Macro, στην Klang Elektronik, στην Pokerflat και στην Wires, ενώ τελευταία ηχογραφεί και εμφανίζεται live ως Broken English Club στις εταιρίες Jealous God (των Silent Servant, Regis, James Ruskin) και Cititrax. Έχει κάνει remix πρόσφατα στους Daniel Avery, Man Power και Scott Fraser.

Τη βραδιά θα ανοίξει η ΔreamCcore, aka Τίφανυ Γραμμένου, μια ανερχόμενη ελληνογαλλίδα DJ από τον χώρο της μόδας, που πλέον ζει στην Αθήνα μετά από επτά χρόνια στο Λονδίνο. Οι επιρροές της πηγάζουν από τις σκοτεινότερες γωνίες της ηλεκτρονικής μουσικής, του κινηματογράφου και της μόδας, ενώ οι μουσικές της επιλογές κυμαίνονται από το γαλλικό new wave και το βελγικό new beat μέχρι σκοτεινό techno του L.A. και της Νέας Υόρκης.

Τέλος, οι ιδρυτές της Lurid Music, Alex Hobson & Kasseta Rec, θα ολοκληρώσουν το event με ένα back-to-back set μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

*Six D.O.G.S, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 210 3210510. Έναρξη. 00.00 Είσοδος 5 ευρώ. Στις 5 Δεκεμβρίου 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.