Μουσικη

Τα καλύτερα του 2014: Vol. 6

Big K.R.I.T, Clark, Run the Jewels, Bing & Ruth, Steve Gunn, Flying Lotus κ.α

Μάκης Μηλάτος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίγο πριν από το τέλος του 2014 και την δημοσίευση της δικής μας λίστας με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, σας ενημερώνουμε (όπως κάθε χρόνο) για τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφορούν κατά περιόδους, τουλάχιστον κατά την άποψη της διεθνούς κριτικής. Παρουσιάζουμε με ήχο, εικόνα και πληροφορίες τα άλμπουμ που συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες από εφημερίδες, περιοδικά και μουσικά σάιτ διεθνούς εμβέλειας και ευρείας αποδοχής: (Uncut, Pitchfork, Spin, Guardian, Q, Mojo, BBC Music, PopMatters, Times, All Music Guide, Paste Magazine, Consequence of Sound κλπ.), ενώ λαμβάνουμε υπ’ όψη μας και όσα γράφονται στα ελληνικά έντυπα και σάιτ, και όλα αυτά βέβαια όχι άκριτα αλλά υπό το γενικό και αισθητικό πνεύμα της Athens Voice.

Ξεκινήσαμε στις 2/2 με το Vol.1, συνεχίσαμε στις 19/3 με το Vol.2 και ακολούθησε το Vol.3 (21/5) και το Vol.4 (31/5) για τους ενδιαφέροντες δίσκους που κυκλοφόρησαν την άνοιξη του 2014. Τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε το Vol.5 (23/9) ενώ μέσα στο καλοκαίρι είχαμε παρουσιάσει και τη λίστα με τα 25 άλμπουμ που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας στις διεθνείς κριτικές. Αν ανατρέξετε σε όλες αυτές τις αναρτήσεις, μπορείτε να έχετε μια ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα για τα πιο ενδιαφέροντα άλμπουμ του 2014. Τώρα ήρθε η ώρα για το Vol.6, που θα είναι και το τελευταίο μέσα στο 2014. Σε αναμονή για τις λίστες με "τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς" (μερικές από τις οποίες ήδη άρχισαν να δημοσιεύονται), να μερικοί ακόμη καλοί δίσκοι του 2014 που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες εβδομάδες:

Big K.R.I.T. - Cadillactica

Ο ράπερ από το Μισισίπι επιστρέφει με τον δεύτερο δίσκο του, αποδεικνύοντας πως η πρώτη καλή εντύπωση δεν ήταν τυχαία αλλά και πως μια νέα γενιά δημιουργικών μουσικών δίνει στο ραπ και το χιπ-χοπ τη χαμένη του δημιουργική αξιοπρέπεια.


Clark - Clark

Ο παλαίμαχος του techno Chris Clark με την 7η κυκλοφορία του αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν έχει χάσει το ρυθμό του αλλά συνεχίζει να ψάχνεται, να πειραματίζεται και να τολμάει σε ένα χώρο που έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία χρόνια.


Kiasmos - Kiasmos 

Η Ισλανδία ζει και βασιλεύει... Ο πάντα ανήσυχος Olafur Arnalds συνεργάζεται με τον Janus Rasmussen (Bloodgroup) και η συνάντησή τους αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς το παιχνίδι της electronica το ξέρουν σε όλες του τις διαστάσεις, από τις πιο ατμοσφαιρικές μέχρι τις πιο χορευτικές.


Run the Jewels - RTJ2

Ο Killer Mike και ο El-P εξελίσσουν τη χημεία τους καθώς συναντιούνται για δεύτερη φορά, το ραπ τους είναι δυνατό και κοφτερό, τα ροκ στοιχεία δεν λείπουν καθώς και οι εκλεκτοί καλεσμένοι, από τον Travis Barker των Blink-182 μέχρι και τον ακριβοθώρητο Zack de la Rocha των Rage Against the Machine.


Bing & Ruth - Tomorrow Was the Golden Age

Το 2ο άλμπουμ της πολυμελούς μπάντας από το Μπρούκλιν δείχνει πως τα ινστρουμένταλ ατμοσφαιρικά κομψοτεχνήματα που μας παρουσίασαν στον πρώτο τους δίσκο έχουν τώρα περισσότερο βάθος και ουσία και πως η ένδοξη μουσικά και καλλιτεχνικά τα τελευταία χρόνια περιοχή της Ν.Υ. δεν έχει μόνο χίψτερς.


Steve Gunn - Way Out Weather

Κι άλλο Μπρούκλιν... Μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με folk/rock τραγουδοποιία παλαιάς κοπής και ιδιαίτερης ευαισθησίας, αν και ο Steve Gunn αυτή τη φορά προτιμάει μια πιο πλούσια ενορχήστρωση απ' ό,τι στο περασμένο του άλμπουμ.


Flying Lotus - You 're Dead!

Όπως έγραψα και στην πρόσφατη κριτική μου: το «You ‘re Dead» του Flying Lotus είναι ένα ακόμη αριστούργημα, ένα συναρπαστικό ταξίδι που κρατάει μόλις 38 λεπτά συνδεδεμένα με την αιωνιότητα. Αισθάνθηκα ακούγοντάς το όπως στα νιάτα μου όταν ανακάλυπτα τον Frank Zappa, τον Sun Ra, τους Funkadelic, τον MilesDavis (με τον οποίο, όπως έχει πει, θέλει να κοντραριστεί) ή τον Coltrane με τον οποίο τον συνδέουν συγγενικοί δεσμοί.


Godflesh - A World Lit by Fire

Μετά από 13 χρόνια σιωπής ο Justin Broadrick και η παρέα του επιστρέφουν και το αγγλικό industrial metal έχει μία ακόμη συμπαγή, μονολιθική και δυνατή απόδειξη πως υπάρχει.


From Indian Lakes - Absent Sounds

Με τον 3ο τους δίσκο αποδεικνύουν όχι μόνο πως το κατέχουν καλά το στιλ: dreamy indie pop, αλλά πως μπορούν να το βελτιώνουν.


The Marmozets - The Weird and Wondeful

Η ανθούσα (τηρουμένων των αναλογιών) αγγλική μουσική βιομηχανία χρειάζεται διαρκώς καινούργια καύσιμα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο το pop/rock ντεμπούτο των Marmozets κάνει αισθητή την παρουσία του μέχρι να καεί εντελώς.


Scott Walker - Soused

Ο "βασιλιάς του σκότους" Scott Walker συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τους θορυβώδεις Sunn O))) και η χημεία τους παράγει ένα εξαιρετικό υβρίδιο απ' αυτά που δεν συναντάς εύκολα στην ποπ κουλτούρα.