Μουσικη

Goa Gil: Πέθανε ο θρύλος της ψυχεδελικής μουσικής

Υπήρξε πρωτεργάτης της goa και της psytrance

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέθανε έπειτα από μάχη με τον καρκίνο ο Goa Gil

Έφυγε από τη ζωή χτες, Πέμπτη (26/10), σε ηλικία 72 ετών ο διάσημος DJ και παραγωγός της ηλεκτρονικής και δη της ψυχεδελικής μουσικής, Goa Gil.

O κατά κόσμον Gilbert Levey, o oποίος μετέπειτα είχε υιοθετήσει το όνομα Mahant Managalanand Puri, έδινε γενναία μάχη με τον καρκίνο τον τελευταίο χρόνο.

Σε ανάρτηση στο Instagram του καλλιτέχνη αναφέρεται: «Αγαπητή παγκόσμια κοινότητα, οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν επαρκώς τα συναισθήματά μας αυτή τη στιγμή. Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε την αναχώρηση του Shri Mahant Managalanand Puri, γνωστού και ως Goa Gil, από το θνητό του σώμα στην παρηγοριά του σπιτιού του».

«Τις τελευταίες του μέρες τον φρόντιζαν η οικογένεια, οι φίλοι και οι πιστοί του. Ήθελε να στείλει την αγάπη και τις ευχές του σε όλους και να τους ευχαριστήσει για την αγάπη και την υποστήριξη που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ήσυχος και έτοιμος για το επόμενο ταξίδι του», σημειώνεται σε ανακοίνωση, η οποία συνοδεύεται και από φωτογραφία με τον νεκρό DJ.

Ποιος ήταν ο πρωτεργάτης της psytrance

O Goa Gil γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και συμμετείχε αρχικά στο κίνημα των χίπις της δεκαετίας του 1960 στη Δυτική Ακτή. Σε όλη του τη ζωή, ήταν ασκητής της γιόγκα, ενώ παράλληλα υπήρξε πρωτεργάτης της goa και της psytrance μουσικής.

Τελικά μετακόμισε στο Άμστερνταμ και στη συνέχεια στη Γκόα της Ινδίας, η οποία ήταν ένα καταφύγιο χίπις τη δεκαετία του ’80.

Το μοναδικό στυλ ηλεκτρονικής μουσικής του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κινήματος Goa trance, γνωστού για τα μαραθώνια σετ του που διαρκούσαν έως και 24 ώρες.

Η κληρονομιά του Goa Gil θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ναού samadhi στο Ujjain, όπου οι ομότεχνοί του θα πραγματοποιούν τελετές κάθε χρόνο την ημέρα του θανάτου του. Επιπλέον, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός μικρότερου ναού στον τόπο ταφής του σε ένα νεκροταφείο της Καλιφόρνια, προσφέροντας έναν γαλήνιο χώρο για τις μελλοντικές γενιές να τον επισκέπτονται και να διαλογίζονται.