Το Μέγαρο Μουσικής φέρνει την Ελένη Τσαλιγοπούλου (και μια ανάσα μουσικής) στη Βόρεια Εύβοια
Για δεύτερη χρονιά η Athens Voice παρακολούθησε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στις Ροβιές
«Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια – Οι Γέφυρες της Μουσικής»: Η συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου στις Ροβιές και το μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου
Το πρωινό του περασμένου Σαββάτου ξεκίνησε το ταξίδι μας από το Μέγαρο Μουσικής με προορισμό τα πανέμορφα χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Φτάνοντας σε αυτό τον προικισμένο και τόσο όμορφο τόπο, δεκάδες χιλιόμετρα καμένου δάσους άρχισαν να ξεπροβάλλουν. Όλοι Θυμόμαστε την τραγωδία που διαδραματίστηκε στην περιοχή τον Αύγουστο του 2021, με δάση, χωριά, επιχειρήσεις και αμέτρητες εκτάσεις να καίγονται επί μέρες. Άλλο να το ακους, όμως, και άλλο να το βλέπεις. Σαν να μην έφτανε όλο αυτό, τα δεινά για τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας δεν σταμάτησαν. Προ λίγων εβδομάδων η πολύπαθη περιοχή πλημμύρισε από τις ατελείωτες νεροποντές της πρόσφατης κακοκαιρίας, που άφησαν πίσω τους άλλες τόσες καταστροφές.
Δύο χρόνια μετά, τη συγκλονιστική εικόνα απέραντου μαύρου, νεκρής φύσης και εδάφους γεμάτου ρωγμές και λάσπες αρχίζει να φωτίζει η καταπράσινη γη, που σιγά σιγά βρίσκει τη δύναμη και αναγεννιέται. Μια ελπιδοφόρα εικόνα που μπορεί να παρομοιαστεί με την εσωτερική δύναμη των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι, παρόλο που οι φρικτές μνήμες των τελευταίων χρόνων είναι ακόμα νωπές, προσπαθούν πάλι να τα φτιάξουν όλα από την αρχή.
Αυτό τον αξιοθαύμαστο αγώνα θέλησε να στηρίξει για δεύτερη χρονιά φέτος το Μέγαρο Μουσικής, προσφέροντας αυτό που λείπει αδιαμφισβήτητα στους ντόπιους, ανέμελες στιγμές γεμάτες μουσική. Μετά την περσινή αποστολή κράτησε τον λόγο του και επανέφερε το κοινωνικό πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια – Οι γέφυρες της μουσικής», που είχε τους ενθουσιάσε με τις δράσεις του. Φετινός πρωταγωνιστής τους προγράμματος ήταν το λιλιπούτειο χωριό των Ροβιών, όπου παραβρεθήκαμε και εμείς για να παρακολουθήσουμε τη συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου.
Η συναυλία έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου από την αρχή της βραδιάς είχαν μαζευτεί πάνω από 1.000 κάτοικοι από τα γύρω χωριά. Το κοινό υποδέχτηκε την Ελένη Τσαλιγοπούλου με ένα θερμό χειροκρότημα, η οποία δεν εμφανίστηκε σε κάποια υπερυψωμένη εξέδρα, αλλά πάνω σε ένα «μαγικό» χαλί. Τη ζεστή ατμόσφαιρα αμεσότητας με την καλλιτέχνιδα ενίσχυσε και η ίδια παρακινώντας τον κόσμο να φέρει τις καρέκλες του ακόμα πιο κοντά στη σκηνή.
Σε μια εικόνα που έμοιαζε σαν να τους λέει ένα παραμύθι, η σπουδαία ερμηνεύτρια δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δύναμης που μπορεί να αντλήσει ο καθένας μας από τη μουσική. «Κόντρα στις φωτιές και στις πλημμύρες είμαστε εδώ, γιατί το τραγούδι μάς δίνει ελπίδα» είπε η Ελένη Τσαλιγοπούλου και χτυπώντας ρυθμικά το ντέφι της ξεκίνησε να ερμηνεύει τραγούδια λαϊκά και παραδοσιακά, που είναι τα αγαπημένα της άλλωστε, όπως μας εκμυστηρεύτηκε. «Τα παραδοσιακά τραγούδια, που γράφτηκαν μπορεί και πριν από 100 χρόνια, έχουν λόγια απλά που μιλάνε αμέσως στην ψυχή μας». Κάπως έτσι και εκείνη, με λόγια απλά, τραγουδιστά, μας μετέφερε σε αυτό το αιώνιο παραμύθι που φτιάχνει η μουσική, που μας κάνει να ξεχνάμε πού και πού τα βάσανά μας.
Η αγαπημένη ερμηνεύτρια τραγούδησε σύγχρονες κυκλοφορίες αλλά και κλασικές επιτυχίες της προσωπικής δισκογραφίας της, όπως τα «Χίλιες σιωπές», «Είναι εντάξει μαζί μου», «Πιάσε με», «Δε μας συγχωρώ» κ.ά. Είχε ενδιαφέρον να παρατηρείς ότι το κοινό στην αρχή τραγουδούσε κάπως δειλά μαζί της, καθώς μετά από μια καλλιτεχνική πορεία 30 χρόνων όλοι ξέραμε λίγο πολύ τους στίχους, και πως όσο το κέφι άναβε τόσο και οι φωνές δυνάμωναν. Δεν υπάρχει, έτσι και αλλιώς, μεγαλύτερη ταύτιση από αυτήν με τους στίχους αγαπημένων μας τραγουδιών.
Ο ήχος από το ούτι και το βιολί σήμανε αμέσως την αρχή του γλεντιού. Οι ζεστοί ήχοι και τα γλυκά λόγια λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών όπως «Τι σε μέλλει εσένανε», «Γιατί γλυκιά μου κλαις», «Τα παιδιά της γειτονιάς σου με πειράζουνε», «Παξιμαδοκλέφτρα» κ.ά. φάνηκε πως δεν είναι αγαπημένα μόνο της καλλιτέχνιδας αλλά και του κοινού, που σηκώθηκε από τις καρέκλες του για να χορέψει.
«Με χορούς κυκλωτικούς», που λέει και ο Σαββόπουλος, ενώθηκαν ντόπιοι όλων των ηλικιών μπροστά στη σκηνή με τα χαμόγελα να διαγράφονται στα πρόσωπά τους. Η γεμάτη αυτή πλατεία που τραγουδούσε δυνατά και ξόρκιζε το κακό με τον χορό της ήταν η απόδειξη πως η αποστολή του Μεγάρου Μουσικής κέρδισε και αυτή τη χρονιά το στοίχημα.
Αυτό το γαϊτανάκι ανεμελιάς έκλεισε με ένα πολύ επιτυχημένο τραγούδι της καλλιτέχνιδας «Τα παιδιά των δρόμων». Αυτό το τραγουδάκι εμπεριέχει πάμπουλους στίχους επίκαιρους, αλλά εκείνο το βράδυ ένας ξεχώρισε. «Χωρίς την πίστη της παρέας, καθένας ένας είναι και ορφανός» τραγούδησε η Ελένη Τσαλιγοπούλου, και η ενότητα των κατοίκων στα άσχημα και στα ωραία τού έδινε με έναν συγκινητικό τρόπο μια πραγματική διάσταση.
Η βραδιά έκλεισε με αγκαλιές και ευχαριστίες του κόσμου προς την τραγουδίστρια, που αποχαιρετούσε την πλατεία σιγοτραγουδώντας. Πίσω από κάθε αντίστοιχη δράση, όμως, του Μεγάρου Μουσικής υπάρχουν και αφανείς ήρωες, οι άνθρωποι με όραμα που το κάνουν πραγματικότητα. Στην προκειμένη περίπτωση αναφέρομαι στον σπουδαίο συνθέτη μας, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, που είναι επικεφαλής του κύκλου ΓΕΦΥΡΕΣ στο ΜΜΑ και του όλου προγράμματος στη Β. Εύβοια.
Τον κ. Μαραγκόπουλο συναντήσαμε λίγες ώρες πριν από τη συναυλία στο πανέμορφο δημοτικό σχολείο του χωριού Λίμνη. Σε αυτό τον πολύχρωμο, ζωηρό χώρο, του οποίου το προαύλιο είχε μια πετρόχτιστη εκκλησία και με τρομερή θέα στη θάλασσα, μάθαμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υπάγονται στην ομπρέλα του προγράμματος «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρακολούθησαν περίπου 90 παιδιά από δημοτικά σχολεία στην Αγία Άννα, το Πευκί, τις Ροβιές και τα Λουτρά Αιδηψού. Αναφερόμαστε σε ένα μουσικό βιωματικό εργαστήριο που είχε λάβει χώρα τις προηγούμενες μέρες, βασισμένο στο οσκαρικό βωβό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Χρυσοθήρας». Σε αυτό το καινοτόμο μοντέλο μάθησης ο κ. Μαραγκόπουλος μας επέστησε την προσοχή στο πόσο διαφορετικές μοιάζουν οι σκηνές όταν «ντύνονται» με ζωντανή μουσική και στην εκπληκτική δύναμη της μουσικής να μπορεί να μας κάνει να δούμε την ίδια εικόνα με χίλιους τρόπους.
Ο συνθέτης και πιανίστας Ανδρέας Ζαφειρόπουλος πρόβαλλε διάφορες σκηνές της ταινίας, συνοδεύοντάς τες με δικές του μελωδίες, ώστε να καταλάβουν τα παιδιά τα ποικίλα συναισθήματα που μπορεί να μας προκαλέσει η μουσική. Αυτά με τη σειρά τους συμμετείχαν ενεργά κρατώντας τον ρυθμό με διάφορα μουσικά όργανα, όπως μαράκες και ντέφια, συνεισφέροντας σε ένα άκρως δημιουργικό, όσο και εντυπωσιακό, αποτέλεσμα.
Στο πλαίσιο του δεύτερου εκπαιδευτικού προγράμματος, τα νεαρά μέλη της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κώστα Ηλιάδη, παρουσίασαν στα παιδιά τα μουσικά όργανα και τις έννοιες της ενορχήστρωσης, προτείνοντάς τους μια μουσική διαδρομή αντίστροφα στον χρόνο με χιούμορ και εύκολα μουσικά παραδείγματα, πέρα από τα ακαδημαϊκά στερεότυπα.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται ειδικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ» της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, τους Δήμους Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας και Ιστιαίας–Αιδηψού καθώς και με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμα συναυλίες, του Μανώλη Μητσιά και της Χριστίνας Μπελμέζου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Einar Selvik μιλάει για το φιλμ και τη ζωντανή ηχογράφηση «Live At The Acropolis», τη σειρά «Vikings» και το black metal
Tι είπε για την ταινία «A Complete Unknown»
Ένας από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του μιλάει για την πορεία του στον χώρο
Δύο συναυλίες, μία τολμηρή πρόταση από τον πάντα ανήσυχο και δημιουργικό τραγουδοποιό
Το τραγούδι είναι μέρος του soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Behind the sins»
Όταν τραγουδά, η φωνή της δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς τίποτε άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τη σκηνική της παρουσία
Το beauty-hack που μοιράστηκε στο TikTok
Και κάνει ρεκόρ τηλεθέασης
Η hitmaker και performer ανεβαίνει στη σκηνή για την εξαπλή απονομή της
Επτά χρόνια χωρίς τον Τζίμη Πανούση: Η ATHENS VOICE τον θυμάται όπως τον έζησε, μέσα από 18 συνεντεύξεις και κείμενα
Ο Διογένης Δασκάλου και οι Monie & Monie Conniente επιστρέφουν στο Καφωδείο Ελληνικό το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και για όλα τα Σάββατα του Φεβρουαρίου
Οι δεξιοτέχνες της κιθάρας έρχονται για την πρώτη συναυλία τους στην Ελλάδα
Κέρδισαν τον θαυμασμό προσωπικοτήτων όπως ο Iggy Pop, η Kathleen Hanna και οι Corin Tucker και Carrie Brownstein από τις Sleater-Kinney
Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται τη γνωριμία τους και γράφει για την προσφορά του στη μουσική
«Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Ίγκι Ποπ μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας…»
Μια διαχρονική φιγούρα της ψυχεδελικής ροκ και η ιστορική του εμφάνιση στο Woodstock
Τα υλικά της χαράς βρίσκονται στην παρέα με έναν καλό φίλο, σε ένα ποτήρι κρασί, σε μια αγκαλιά…
Ήταν εμβληματικά μέλη του ήχου του «Mέμφις»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.