- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
The Sphere: Είναι το νέο venue του Λας Βέγκας ο χώρος ψυχαγωγίας του μέλλοντος;
Ο τρόπος με τον οποίο απολαμβάνουμε ζωντανά μουσική και κινηματογράφο πιθανόν να μην είναι ποτέ πια ο ίδιος
The Sphere: Ο νέος εντυπωσιακός χώρος συναυλιών κι εκδηλώσεων στο Λας Βέγκας που φιλοδοξεί να αλλάξει πώς απολαμβάνουμε την ψυχαγωγία - Η πρεμιέρα με U2 και οι εκτιμήσεις για το μέλλον του
«Είναι τα καλύτερα 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν ποτέ!», θα πει με στόμφο στο Twitter ο Jeremy Padawer, Αμερικανός επιχειρηματίας, τηλεοπτικός παραγωγός κινουμένων σχεδίων και ευρέως αναγνωρισμένο στέλεχος της βιομηχανίας παιχνιδιών. Αναφέρεται στο Sphere του Λας Βέγκας, το νέο ψυχαγωγικό venue της πόλης, το οποίο και φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος απολαμβάνει μία συναυλιακή εμπειρία, αλλά και να κερδίσει ταυτόχρονα τον άτυπο τίτλο του καλύτερου χώρου διοργάνωσης συναυλιών παγκοσμίως, τουλάχιστον για την εποχή του.
The Sphere: Τι περιλαμβάνει ο χώρος συναυλιών κι εκδηλώσεων στο Λας Βέγκας
Υπάρχουν πολλά άλλα σφαιρικά venues ανά τον κόσμο, όπως το Εθνικό Θέατρο της Κίνας, η Avicii Arena στη Στοκχόλμη, καθώς και το επιστημονικό κέντρο Science World στο Βανκούβερ του Καναδά. Ωστόσο, το Sphere του Λας Βέγκας είναι το πρώτο που δείχνει να κεφαλαιοποιεί την ιδιαιτερότητα του σχήματος του, τόσο λόγω του ονόματος του αλλά και λόγω της εκμετάλλευσης των ακουστικών δυνατοτήτων του. Σχεδιασμένο από την Populous, πολυεθνική αρχιτεκτονική εταιρεία με 26 γραφεία σε τέσσερις ηπείρους, το The Sphere άνοιξε τις πύλες του στις 29 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, με μια φαντασμαγορική συναυλία των U2, την πρώτη μίας σειράς από shows όπου το συγκρότημα από το Δουβλίνο θα παρουσιάζει ζωντανά το θρυλικό «Achtung Baby» album του 1991. Τα πολλά video που αναρτήθηκαν στα social media έγιναν αμέσως viral, με τον χώρο να αποκτά έτσι μία ιδιαίτερα απότομη και έντονη δημοφιλία. Το The Sphere βρίσκεται σε υψόμετρο 111.5 μέτρων ενώ η έκταση της εξωτερικής σφαίρας (Exosphere) είναι περίπου 54.000 τετραγωνικά μέτρα. Με χωρητικότητα 18.500 θέσεων και το σύνολο των ηχείων να ανέρχεται στα 168.000, το The Sphere προσφέρει μία ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία, με μία αναλογία των 8.4 ηχείων ανά άτομο, καθώς και ένα ειδικό σύστημα που ονομάζεται «σύνθεση πεδίου κύματος» και το οποίο αποτρέπει την αντανάκλαση του ήχου λόγω του σχήματος. Το δε Exosphere αποτελεί ολόκληρο μία LED οθόνη, η οποία μπορεί να πάρει να φιλοξενήσει οποιαδήποτε εικόνα, από την πλέον περίπλοκη μέχρι μία μπάλα του μπάσκετ ή ένα απλό κίτρινο emoji.
Στη μοναδική εμπειρία που προσφέρει το The Sphere, ξεχωρίζει κανείς αμέσως τις γιγάντιες LED οθόνες που εφάπτονται στα εσωτερικά τοιχώματα του χώρου, αλλά και το ιδιαίτερα καλαίσθητο stage που έχει το σχήμα ενός πικάπ. Η συναυλία των U2 αποτέλεσε έναν εξαιρετικό συνδυασμό εικόνας και ήχου, με το κάθε τραγούδι να συνοδεύεται από διαφορετικό video υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας (16K). Οι οθόνες του The Sphere καλύπτονταν με φράσεις και slogans, ψηφιακά έργα τέχνης που προσομοιάζαν σε αντίστοιχα που προκύπτουν από εφαρμογές Artificial Intelligence, καθώς και εικόνες από το Λας Βέγκας μέσα από την πλούσια κινηματογραφική απεικόνιση της πόλης, σε παλαιότερες και νεότερες εποχές. Μία άλλη ωστόσο σημαντική παράμετρος που προσφέρει το The Sphere και απόλαυσαν οι fans των U2, είναι το σύστημα δόνησης σε 10.000 θέσεις καθήμενων, με τη χρήση απτικού μηχανισμού αντίστοιχου με αυτούς που χρησιμοποιούνται σε συστήματα εικονικής πραγματικότητας. Σύστημα η χρήση του οποίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν ο χώρος φιλοξενήσει, εκτός από άλλες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και προβολές ταινιών.
The Sphere: Από τους U2 στην πρεμιέρα του Darren Aronofsky
Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων από τη συναυλία των U2 πήρε η νέα ταινία του Darren Aronofsky «Postcard from Earth», στις 6 Οκτωβρίου. Διαρκεί μία ώρα και αποτελεί μία περιεκτική περιοδεία ανά τον κόσμο, μέσα από τα μάτια δύο ανθρώπων των οποίων το ταξίδι τους οδηγεί στον πλανήτη Κρόνο. Η ταινία γυρίστηκε σε 26 χώρες με τη χρήση διαφόρων καμερών υψηλής τεχνολογίας, απλώθηκε δε με φαντασμαγορικό τρόπο στις οθόνες του The Sphere, εκτεινόμενη πέρα από την περιφερειακή όραση των θεατών, τόσο καθ' ύψος όσο και κατά μήκος. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Aronofsky, ο στόχος ήταν να παρουσιαστούν όσες περισσότερες λεπτομέρειες γινόταν, καθώς επίσης και «πλάνα από πολλές σπηλιές, καθώς γνωρίζαμε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να κοιτάξει ψηλά και να δουν πολλά έμβια όντα, όπως μικρές αράχνες να σέρνονται στα τοιχώματα των σπηλιών». Η μεταφορά του έργου στο The Sphere είχε ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ενώ στο πλαίσιο της προβολής αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες και διαδικασίες, απαιτούμενες για τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ταινία περιελάμβανε μισό petabyte (500.000 terabytes) δεδομένων.
The Sphere: Οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητά του και το στοίχημα για το μέλλον του
Το Sphere του Λας Βέγκας είναι το πνευματικό παιδί του James Dolan, εκτελεστικού διευθυντή της MSG Networks και κύριου επενδυτή του Project. Η MSG Networks αποτελεί έναν όμιλο εταιρειών, ο οποίος εκτός των άλλων έχει στην κατοχή του δύο σπουδαία franchises των ΗΠΑ, όπως οι New York Knicks και οι New York Rangers. Το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο κος Dolan φυσικά είναι το πότε αναμένεται να γίνει απόσβεση της πολύ μεγάλης αυτής επένδυσης. Ειδικότερα όταν υπάρχει ήδη πληθώρα μηνύσεων προς το πρόσωπό του, τόσο από συνεργάτες του στην ΜSG, όσο και από κατασκευαστές και προμηθευτές για διάφορα απλήρωτα τιμολόγια, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη, ο περιβάλλων χώρος του The Sphere αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από επενδυτές, καθώς στην ευρύτερη περιοχή θα βρει κανείς 13.900 θέσεις πάρκινγκ, ένα Holiday Inn, καθώς και ένα αδιάφορο συγκρότημα γραφείων. Επίσης και σύμφωνα με υπολογισμούς, η εκτίμηση για τον ετήσιο λογαριασμό ρεύματος ξεπερνά τα 17,2 εκατομμύρια δολάρια, με το κόστος αυτό να μετακυλίεται στους επισκέπτες του venue.
Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να καταδείξουν σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο το The Sphere θα κερδίσει το φιλόδοξο στοίχημά του. Αν τα καταφέρει, τότε αναμένεται να εμπνεύσει και άλλες αντίστοιχες προσπάθειες ανά τον κόσμο, με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως η πόλη Hanam της Νότιας Κορέας φιλοδοξεί να κατασκευάσει τη δική της «σφαίρα». Ο ενθουσιασμός για το venue «ισοσκελίζεται» από τις προφανείς ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του, κάθε χαρακτηρισμός ως «ο χώρος ψυχαγωγίας του μέλλοντος» αντισταθμίζεται από ένα «άλλη μία υπερβολή του Las Vegas». Μένει να δούμε αν οι υποσχέσεις θα τηρηθούν και σε περίπτωση που αυτό συμβεί, ο τρόπος με τον οποίο απολαμβάνουμε ζωντανά μουσική και κινηματογράφο πιθανόν να μην είναι ποτέ πια ο ίδιος.