- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Λουκιανός Κηλαηδόνης: Η μοναδική του σχέση με τον Λυκαβηττό σε σπάνιες φωτογραφίες
Λουκιανός Κηλαηδόνης: Οι ιστορικές συναυλίες του στον Λυκαβηττό μέσα από το προσωπικό του αρχείο - Το μουσικό αφιέρωμα «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ», τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έδωσε συναυλία στον Λυκαβηττό μετά τη Μεταπολίτευση, την ιστορική συναυλία του 1982, στις 28 Ιουλίου, όπου έζησαν περισσότεροι από 10.000 θεατές. Με αφορμή αυτή τη συναυλία έγραψε το τραγούδι «Τετάρτη 28 Ιουλίου» που συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο του «Χαμηλή πτήση» (1982).
Άνθρωποι που γέμισαν όλο τον χώρο, τις κερκίδες, την αλάνα, τα βραχάκια, καθόταν ανάμεσα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη και την ορχήστρα. Στα χρόνια που ακολούθησαν εμφανίστηκε άλλες έξι φορές στον Λυκαβηττό που επαναπροσδιόρισαν την έννοια του μουσικού θεάματος στην πόλη, με τελευταίο live εκείνο του Σεπτέμβρη του 2002, με τίτλο «Cocktail Party».
«Αφού γέμισε ο Λυκαβηττός και είχε μείνει άλλος ένας “Λυκαβηττός” απ’ έξω, ήρθαν οι μπάτσοι και μου λένε “Φωνάζουν απ’ έξω να μπούνε μέσα, να μπούνε;” Λέω “Να μπούνε, αφού δεν έχει άλλα εισιτήρια, να μπούνε”. Ήρθαν και κάτσανε κάτω. Ο πρώτος θεατής είχε έρθει στα πόδια μου, μόνο πάνω μου δεν καθότανε. Ο Λυκαβηττός χωράει γύρω στις 3.500 χιλιάδες με εισιτήρια, πρέπει να μπήκαν 5.000, 5.500, 6.000, γύρω γύρω, παντού. Υπάρχουν κάτι πλάνα από πάνω, που δεν καταλαβαίνεις πού είναι αυτοί που παίζουνε και πού είναι οι θεατές…» είχε περιγράψει για την πρώτη του εμφάνιση στο Λυκαβηττό ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Οι μουσικές του Λουκιανού Κηλαηδόνη επιστρέφουν στον Λυκαβηττό μέσα από μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα με τη συμμετοχή αγαπημένων τραγουδιστών και ηθοποιών.
Με ένα μεγάλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ», ερμηνευτές και ηθοποιοί θα τιμήσουν τον Λουκιανό Κηλαηδόνη τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου σε μια συναυλία-αφιέρωμα στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού που επαναλειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο από τον Δήμο Αθηναίων, ύστερα από 15 χρόνια απουσίας από τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης. Ο ξεχωριστός συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής είχε μια μοναδική σχέση με τον αθηναϊκό λόφο, καθώς είχε δώσει επτά συναυλίες στο πιο αγαπημένο του -όπως ο ίδιος έλεγε- θέατρο, οι οποίες άφησαν το αποτύπωμά τους στην ελληνική μουσική σκηνή.
Με αφορμή την επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου, εκτός από τα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη που θα ακουστούν, θα προβληθούν και σπάνια βίντεο από τις θρυλικές συναυλίες του στον Λυκαβηττό.
Οι συναυλίες του Λουκιανού Κηλαηδόνη στον Λυκαβηττό
«Μες στα τόσα που ‘χω ζήσει, το ‘ζησα κι αυτό/ κι ήτανε κάτι μαγικό / ήταν απαλό σαν χάδι, ήτανε πολύ γλυκό / το βράδυς το Λυκαβηττό», τραγουδούσε ο Κηλαηδόνης στην «Τετάρτη 28 Ιουλίου», ένα συναισθηματικό, βιωματικό τραγούδι για την εμπειρία της πρώτης του συναυλίας στον Λυκαβηττό.
Το 1985 έστησε μια ολόκληρη θεατρική σκηνή στο «Πάμε Μαέστρο» παρουσιάζοντας τη μουσική και τα τραγούδια που είχε γράψει για τις επιθεωρήσεις της θεατρικής ομάδας του «Ελεύθερου Θεάτρου – Ελεύθερης Σκηνής» την περίοδο 1973-1984. Στη δεύτερη συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη στον Λυκαβηττό, στις 28 Αυγούστου 1985, συμμετείχαν οι ηθοποιοί Μίνα Αδαμάκη, Άννα Παναγιωτοπούλου, Σταμάτης Φασουλής και Μίμης Χρυσομάλλης. Το 1984, είχε κυκλοφορήσει ο ομώνυμος δίσκος.
Στις 8 Ιουλίου 1991, στη «Νύχτα γιομάτη θαύματα» γιόρτασε τα 20 χρόνια στη δισκογραφία με ένα τρίωρο υπερθέαμα που μέτρησε πάνω από 150 άτομα επί σκηνή. Από αυτή τη συναυλία και μετά, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης άρχισε να σκηνοθετεί τις συναυλίες του μετατρέποντάς τες σε πολυπρόσωπα μουσικά θεάματα με σκηνικά και κοστούμια.
Το 1993 στη συναυλία «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά…» έδωσε το δικό του αφήγημα μέσα από τραγούδια για την κοινωνικο-ιστορική διαδρομή των προπολεμικών και μεταπολεμικών χρόνων της Ελλάδας.
Το 1996, στη «Σκοτεινή πλευρά», μετέφερε το προσωπικό του στούντιο στη σκηνή του Λυκαβηττού αφιερώνοντας τη βραδιά σε λιγότερο γνωστά και ανέκδοτα κομμάτια του, ενώ το 1997 στη «Νέα Κυψέλη, Νέα Ορλεάνη», συνέπραξε με την περίφημη «Preservation Hall Jazz Band» από τη Νέα Ορλεάνη σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό-ρέπλικα του εσωτερικού χώρου του θρυλικού «Preservation Hall Jazz Club».
«Ο ξεχωριστός συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής είχε μια μοναδική σχέση με τον αθηναϊκό λόφο, καθώς είχε δώσει επτά συναυλίες στο πιο αγαπημένο του -όπως ο ίδιος έλεγε- θέατρο»
Τέλος, το 2002, κάλυψε όλη τη σκηνή του Λυκαβηττού με αληθινό γκαζόν και στήνει ένα πραγματικό και λειτουργικό μπαρ, χαρίζοντας στο κοινό ένα αξέχαστο «Cocktail Party», όπου ένας barman σέρβιρε ποτά στους μουσικούς. Ακόμα, υπήρχαν χρωματιστά Cocktail δωρεάν για όλο τον κόσμο. «Στην ουσία εκείνο το βράδυ οι θεατές δεν άκουσαν μια συναυλία, αλλά παρευρέθηκαν στο γύρισμα μια ταινίας με τίτλο “Cocktail Party”» είχε δηλώσει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Στη συναυλία-αφιέρωμα με τίτλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ» συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι τραγουδιστές Θέμης Ανδρεάδης, Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Κηλαηδόνη, Πάνος Μουζουράκης, Πέννυ Μπαλτατζή, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μανώλης Φάμελλος, οι ηθοποιοί Γιασεμί Κηλαηδόνη, Νάντια Κοντογεώργη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και οι μουσικοί Στέφανος Δανιηλίδης (πιάνο, ακορντεόν), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Μάνος Λούτας (μπάσο), Βαγγέλης Τσιμπλάκης (ντραμς).