Μουσικη

Η Μαρία Κάλλας, το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ και οι Umarells

Η ντίβα διψούσε για την αναγνώριση που δεν είχε πάρει ποτέ από την Ελλάδα

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 884
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρία Κάλλας
© Keystone/Getty Images/Ideal Image

«Η Κάλλας στο Ηρώδειο», το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ και το συγκρότημα Umarells από το Μάντσεστερ.

Η Μαρία Κάλλας είχε προσκληθεί το 1957 να δώσει δύο ρεσιτάλ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την 1η και την 5η Αυγούστου, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Αθηνών. Έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά από 11 χρόνια, στις 29 Ιουλίου μαζί με τον σύζυγό της, τον Giovanni Battista Meneghini. Δημοσιογράφοι αλλά και μουσικόφιλοι την πολιορκούσαν συνεχώς. H πρώτη συναυλία δεν έμελλε να γίνει. Το σκάνδαλο της αμοιβής της ήταν μεγάλο: είχε ζητήσει το αστρονομικό ποσό των 9.000 δολαρίων. Η αποκάλυψη είχε δημιουργήσει πολιτική κρίση. Οι γονείς μου είχαν βρεθεί στο Ηρώδειο τον Αύγουστο του 1957. Κι η μητέρα μου κρατούσε μούτρα στον πατέρα μου σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής της επειδή δεν πήγαν τρία χρόνια αργότερα στην Επίδαυρο να την παρακολουθήσουν στη «Norma» του Bellini. Θυμάμαι να ακούω διηγήσεις για τη βραδιά του Ηρωδείου ακόμα και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η Κάλλας ήταν ένας ζωντανός θρύλος στα μέσα των 50s. Και οι ερμηνείες της έρχονταν από έναν άλλο κόσμο εκείνη τη βραδιά. Η ντίβα διψούσε για την αναγνώριση που δεν είχε πάρει ποτέ από την Ελλάδα. Πολλά συνέβησαν σ’ εκείνη την επίσκεψή της, μερικά από τα οποία ήταν δυσάρεστα, όμως η 5η Αυγούστου του 1957 ήταν μια νύχτα που όλοι θα ήθελαν να βρίσκονται εκεί…

Την ημέρα ακριβώς που έφυγε η Μαρία Κάλλας, στις 16 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται στο Ηρώδειο ένα gala με τίτλο «Η Κάλλας στο Ηρώδειο». Συμμετέχουν τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένες πρωταγωνίστριες της όπερας ερμηνεύοντας άριες από όπερες των Καλομοίρη, Beethoven, Wagner, Verdi, Donizzetti, που η Κάλλας είχε ερμηνεύσει στο ρωμαϊκό ωδείο με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο το 1957. Η Ιταλίδα δραματική υψίφωνος Anna Pirozzi, η δραματική υψίφωνος Catherine Foster, η Ελληνίδα κολορατούρα soprano Βασιλική Καραγιάννη και η νεαρή επίσης κολορατούρα soprano από την Αρμενία Nina Manasyan.

Εδώ και πολύ καιρό επιμένω ότι τα ελληνικά μουσικά underground πράγματα έχουν μεγάλο μουσικό ενδιαφέρον. Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι πολλά από τα σχήματα που υπάρχουν, συνεργάζονται μεταξύ τους, ανακατεύονται συνεχώς, αποτελούν δηλαδή «σκηνή» με όλα τα χαρακτηριστικά της. Μια μεγάλη απόδειξη είναι το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ που γίνεται στη 22 και τις 23 Σεπτεμβρίου στο ΠΛΥΦΑ (Κορυτσάς 39, Βοτανικός). Το πρόγραμμα των δύο ημερών έχει ως εξής:

22/9/23 | Αγοραφοβική μέρα 1η

Σtella, The Boy, Τα Παιδιά της Παλαιότητας, Krista Papista, Veslemes, The Callas, Sillyboy’s Ghost Relatives, Degear0001, Δημήτρης Γλυφός.

23/9/23 | Αγοραφοβική μέρα 2η

Pan Pan, Nalyssa Green, Melentini, Sci-Fi River, Lunar, $oft $kull, The Model Spy, My Brother the Couch, My Wet Calvin.

Το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ φιλοδοξεί να επαναλαμβάνεται με διαφορετικό επιμελητή κάθε χρόνο – την αρχή κάνει ο Άρης των My Wet Calvin.

Εισιτήρια: Early Bird Αγοραφοβικό διήμερο: €30, Αγοραφοβικό διήμερο: €35, Πρώτη Αγοραφοβική μέρα: €18, Δεύτερη Αγοραφοβική μέρα: €18. Στο ταμείο: 22€ (ημερήσιο), στο ticketservices.gr, στα εκδοτήρια της TICKET SERVICES (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα), και τηλεφωνικά στο 2107234567.

➽ Συμμαθητές στο σχολείο, συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο, συνάδελφοι σ’ ένα ινδικό εστιατόριο, τέσσερα παιδιά από το Manchester που αποφάσισαν να φτιάξουν μπάντα όταν βρέθηκαν στο Blackpool, αυτοί είναι οι Umarells. Κυκλοφορούν μόλις το πρώτο τους single με τίτλο «Youre  Not Here» και ακούγονται σαν ένα κράμα από Mojave 3 (αλλά με πλήκτρα), Beach House (αλλά γλυκύτεροι), Crumb (ειδικά στα φωνητικά της Imogen Badrock) και στην ατμόσφαιρα κάπου ανάμεσα στους Beach House, τους Slowdive και τους Unknown Mortal Orchestra. Φανταστικοί δηλαδή… κι όλα αυτά ακούγονται στο ένα και μοναδικό τους ως τώρα τραγούδι. Περιμένω με αγωνία το single και με ακόμα περισσότερη το album

https://www.athensvoice.gr/tags/stella-0/
Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

Υ.Γ: Αν με ρωτήσετε τι σχέση έχουν μεταξύ τους η Κάλλας, το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ και οι Umarells, θα σας απαντήσω πως σε πρώτη ανάγνωση δεν έχουν καμία. Πρόκειται όμως για τρία από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που συμβαίνουν αυτές τις μέρες…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.