Μουσικη

Πέθανε ο τραγουδοποιός Sixto Rodriguez

Ποιος ήταν ο «Sugar Man», του οποίου τα τραγούδια έγιναν ύμνοι κατά του απαρτχάιντ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Sixto Rodriguez: Πέθανε ο διάσημος τραγουδοποιός που λατρεύτηκε όσο κανένας άλλος στη Νότια Αφρική

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο διάσημος τραγουδοποιός και ερμηνευτής Sixto Rodriquez (Σίξτο Ροντρίγκεζ).

H είδηση για τον θάνατο του «Sugar Man» έγινε γνωστή μέσω μιας λιτής ανακοίνωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του και στα social media του.

Ο καλλιτέχνης που ενέπνευσε τη Νότια Αφρική χωρίς να το γνωρίζει

Ο Sixto Diaz Rodriguez γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ, όντας παιδί Μεξικανών μεταναστών γονέων. 

Ηχογράφησε δύο άλμπουμ, το «Cold Fact» του 1970 και το «Coming to Reality» του 1971, με τραγούδια όπως το διάσημο «Sugar Man» και «I Wonder».

Ωστόσο, τα άλμπουμ του δεν είχαν καλές πωλήσεις στις ΗΠΑ και η μουσική του καριέρα ήταν αρκετά σύντομη. Στη συνέχεια, δούλεψε ως εργάτης στη γραμμή παραγωγής, ενώ το 1981 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος του Ντιτρόιτ.

Χωρίς να το γνωρίζει ο Ροντρίγκεζ, η μουσική του τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό - κυρίως στην Αυστραλία και πιο πολύ στη Νότια Αφρική, όπου έγινε γνωστός μόνο με το επώνυμό του. Ένα αντίτυπο από τους δίσκους του βρέθηκε εκεί κατά τύχη και η ελευθεριακών τόνων μουσική του έγινε ο ύμνος της προοδευτικής νεολαίας που είχε εξοργιστεί με το απαρτχάιντ.

Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη στη Νότια Αφρική, ώστε οι πιο τρελοί θρύλοι δημιουργήθηκαν γύρω από το πρόσωπό του, κυρίως η αυτοπυρπόλησή του επί σκηνής.

Μέχρι που δύο θαυμαστές του, επιδιώκοντας να διασαφηνίσουν το... μυστήριο του θανάτου του, ανακαλύπτουν κατάπληκτοι πως είναι ζωντανός, και τον πείθουν να έρθει στη Νότια Αφρική, όπου του επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα το 1998 για έξι συναυλίες, τα εισιτήρια για τις οποίες έγιναν ανάρπαστα.

Το οσκαρικό ντοκιμαντέρ

Αυτή η ανεξήγητη επιρροή του Ροντρίγκεζ στην ποπ κουλτούρα της Νότια Αφρικής αποτέλεσε το θέμα του ντοκιμαντέρ «Searching for Sugar Man» (2012), το οποίο γύρισε ο Σουηδός Μάλικ Μπέντζελουλ και βραβεύθηκε με Όσκαρ.

Στο ντοκιμαντέρ, ο ίδιος ο Ροντρίγκεζ μοιάζει αποστασιοποιημένος, μάλλον σαν να διασκεδάζει με αυτήν την αναγνώριση.

Από την αφάνεια στη φήμη

Τελικά, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη κυκλοφορία των άλμπουμ του, γνώρισε την επιτυχία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την αφάνεια (ή τέλος πάντων τη φήμη μόνο σε μερικές χώρες) είχε γίνει πια παγκοσμίως γνωστός.

Όμως, η επισφαλής οικονομική του κατάσταση ήταν επίσης ολοφάνερη: δεν έβγαλε ποτέ ούτε σεντ από τα εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα που πούλησαν τα άλμπουμ του στη Νότια Αφρική.

Από το 2012 και μετά, τα άλμπουμ του επανακυκλοφόρησαν, ο Ροντρίγκεζ εμφανίστηκε με ορχήστρα στο «The Late Show With David Letterman», ήταν επικεφαλής στο Beacon Theatre της Νέας Υόρκης, είχε εμφανιστεί σε μουσικά φεστιβάλ και έκανε περιοδεία σε όλο τον κόσμο.