Μουσικη

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου, οι Beatles στην Abbey Road και η μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας στην ιστορία της μουσικής

«Ο Πολ είναι νεκρός»: Η φήμη που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 8 Αυγούστου: Το 1969, οι Beatles φωτογραφίζονται στην Abbey Road από τον Ίαν Μακμίλαν - Η θεωρία συνωμοσίας για τον θάνατο του Πολ ΜακΚάρτνεϊ.
Οι Beatles διασχίζουν την Abbey Road στο εξώφυλλο του ενδέκατου άλμπουμ τους © Iain Macmillan/The Beatles/Apple (Parlophone)/EMI

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου: Το 1969, οι Beatles φωτογραφίζονται στην Abbey Road από τον Ίαν Μακμίλαν - Η θεωρία συνωμοσίας για τον θάνατο του Πολ ΜακΚάρτνεϊ.

Σε μια διάβαση του Λονδίνου, σαν σήμερα το 1969 ο φωτογράφος Ίαν Μακμίλαν βγάζει την εμβληματική φωτογραφία που επρόκειτο να κοσμήσει το εξώφυλλο του ενδέκατου άλμπουμ των Beatles, «Abbey Road».

Δημιουργός ενός από τα πλέον διάσημα στιγμιότυπα της ροκ εικονογραφίας, ο Ίαν Μακμίλαν ήταν ανεξάρτητος φωτογράφος και φίλος του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο. Για τη λήψη χρησιμοποίησε μια κάμερα Hasselblad, μέγιστους διαφράγματος f22, εστιακού μήκους 50 χιλιοστών.

Πριν από τη φωτογράφιση, ο πάντοτε μεθοδικός Πολ ΜακΚάρτνεϊ είχε σκιαγραφήσει τις ιδέες του για το εξώφυλλο, στο οποίο ο Μακμίλαν πρόσθεσε μια πιο λεπτομερή εικονογράφηση.

Καθώς το γκρουπ περίμενε έξω από το στούντιο για να ξεκινήσει η διαδικασία, η Λίντα ΜακΚάρτνεϊ τράβηξε μια σειρά από επιπλέον φωτογραφίες.

Ένας αστυνομικός εμπόδιζε την κυκλοφορία καθώς ο Μακμίλαν, από μια σκάλα που ήταν τοποθετημένη στη μέση του δρόμου, τράβηξε έξι φωτογραφίες, καθώς το γκρουπ περνούσε από τη διάβαση «ζέβρας» ακριβώς έξω από το στούντιο.

Οι Beatles διέσχισαν τον δρόμο αρκετές φορές ενώ ο ΜακΜίλαν τους φωτογράφιζε. Η 8η Αυγούστου ήταν μια ζεστή μέρα στο βόρειο Λονδίνο, και για τις τέσσερις από τις έξι φωτογραφίες ο ΜακΚάρτνεϊ περπάτησε ξυπόλητος, ενώ για τις άλλες δύο φόρεσε σανδάλια.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του shooting, ο ΜακΚάρτνεϊ μελέτησε τις διαφάνειες και διάλεξε την πέμπτη για το εξώφυλλο του άλμπουμ. Ήταν η μοναδική στην οποία και οι τέσσερις Beatles περπατούσαν σε συγχρονισμό.

Ικανοποιούσε επίσης την επιθυμία του συγκροτήματος να τους δει ο κόσμος να απομακρύνονται από τα στούντιο ηχογραφήσεων, στα οποία είχαν περάσει τόσα πολλά από τα τελευταία επτά χρόνια. Επρόκειτο άλλωστε για το τελευταίο τους ηχογραφημένο υλικό, έστω και αν το ύστατο «Let It Be» ολοκληρώθηκε πριν από τη διάλυση του σχήματος τον Απρίλιο του 1970.

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου: Το 1969, οι Beatles φωτογραφίζονται στην Abbey Road από τον Ίαν Μακμίλαν - Η θεωρία συνωμοσίας για τον θάνατο του Πολ ΜακΚάρτνεϊ.
Οι αναπαραστάσεις της εμβληματικής φωτογράφισης του «Abbey Road» αποτελούν προσφιλή δραστηριότητα για τους θαυμαστές του γκρουπ. Εδώ, οι Beatles ως φιγούρες του «Star Wars» © Unsplash

«Ο Πολ είναι νεκρός»: Η μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας στην ιστορία της μουσικής

Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του «Abbey Road», στα τέλη της δεκαετίας του 1960 υπήρχε μια δημοφιλής θεωρία ότι ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ήταν νεκρός και αντικαταστάθηκε από έναν σωσία. Άλλωστε οι Beatles είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα περιοδεύσουν ποτέ ξανά, και πολλοί άνθρωποι ήθελαν μια εξήγηση για αυτό. Το γεγονός πρόσφερε γόνιμο έδαφος στη θεωρία συνωμοσίας.

Η θεωρία προτείνει ότι ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 9 Νοεμβρίου 1966 και αντικαταστάθηκε από κάποιον, ονόματι Μπίλι Σίαρς, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να μοιάζει στον δημιουργικό εγκέφαλο των Beatles.

ONE LAST EFFORT | THE STORY OF ABBEY ROAD BY THE BEATLES | CLASSIC ALBUMS

Στα χρόνια που ακολούθησαν το υποτιθέμενο τραγικό περιστατικό, οι εναπομείναντες Beatles, συντετριμμένοι από ενοχές άρχισαν να αφήνουν στοιχεία και μηνύματα στη μουσική τους, ώστε να μεταδώσουν την αλήθεια στους θαυμαστές του γκρουπ.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ιστορία. Παρότι ο ΜακΚάρτνεϊ ενεπλάκη σε δύο τροχαία ατυχήματα εκείνη την περίοδο, πολλοί μάρτυρες, αλλά και ο ίδιος επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα ότι έχαιρε άκρας υγείας. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι πραγματοποιήθηκε ποτέ διαγωνισμός για την ανεύρεση σωσία.

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου: Το 1969, οι Beatles φωτογραφίζονται στην Abbey Road από τον Ίαν Μακμίλαν - Η θεωρία συνωμοσίας για τον θάνατο του Πολ ΜακΚάρτνεϊ.
Εξώφυλλο του περιοδικού «Life» από τις 7 Νοεμβρίου 1969 επιχειρεί να ξεδιαλύνει τις φήμες © The Beatles Story

Ο καταλύτης για τη μετατροπή της θεωρίας συνωμοσίας σε διεθνές φαινόμενο

Εκτός από μερικούς περίεργους ψιθύρους εδώ κι εκεί, η φήμη δεν κέρδισε ποτέ πραγματικά καμία δημοσιότητα για τα επόμενα δύο χρόνια, έως τις 17 Σεπτεμβρίου 1969, όταν ένας φοιτητής με το όνομα Τιμ Χάρπερ δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Είναι ο Beatle Πολ ΜακΚάρτνεί νεκρός;» στη φοιτητική εφημερίδα του Πανεπιστημίου Ντρέικ, στην Αϊόβα των ΗΠΑ.

Το άρθρο θεωρείται ότι είναι η πρώτη δημοσιευμένη εργασία για τη θεωρία «Ο Πολ είναι νεκρός» και ο καταλύτης για τη μετατροπή της συνωμοσίας από αστήρικτο μύθο σε διεθνές φαινόμενο.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ένας τηλεφωνητής στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ντιτρόιτ WKNR-FM ενημέρωσε τον DJ Ρας Γκιμπ για τη φήμη ζωντανά στον αέρα. Ενδιαφερόμενος, ο παραγωγός και άλλοι τηλεφωνητές πέρασαν το υπόλοιπο της εκπομπής συζητώντας τη φήμη και τις ενδείξεις της. Αρκετοί άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην περιοχή της Νέας Υόρκης άρχισαν να διαδίδουν τη φήμη τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του WABC, του οποίου το κοινό κατά τη διάρκεια της συζήτησης τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Οκτωβρίου 1969, εξαπλώθηκε σε 38 πολιτείες των ΗΠΑ.

Σύντομα, η φήμη έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και η μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας της ποπ μουσικής έγινε για πάντα διάσημη.

Στα 50 και πλέον χρόνια που ακολούθησαν το ξέσπασμα της θεωρίας συνωμοσίας, οι θαυμαστές των Beatles σε όλο τον κόσμο υπέβαλαν τις δικές τους ιδέες για την υποστήριξη «αποδεικτικών στοιχείων». Ενώ τα περισσότερα είναι τραβηγμένα, αρκετά έχουν γίνει συνώνυμα με τη συνωμοσία με την πάροδο του χρόνου για την ασυνήθιστη, αν και συμπτωματική φύση τους.

Θεωρία συνωμοσίας ή όχι, ποτέ πριν ή έκτοτε δεν υπήρξε ένα τόσο μοναδικό πολιτιστικό φαινόμενο. Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες θεωρίες συνωμοσίας που ελάχιστα τραβούν την προσοχή των ΜΜΕ, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, ακόμα και τα τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο ρωτούσαν αν ο Πολ ήταν πραγματικά νεκρός μέχρι τα τέλη του 1969.

Αυτό που ξεκίνησε ως φήμη και κατέληξε σε διεθνές φαινόμενο, θα είναι πλέον για πάντα γνωστό ως η μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας της μουσικής και θα συνδέεται πάντοτε με το πιθανότατα σπουδαιότερο συγκρότημα όλων των εποχών.

(Με πληροφορίες του Beatles Bible και του The Beatles Story)  

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου: Το 1969, οι Beatles φωτογραφίζονται στην Abbey Road από τον Ίαν Μακμίλαν - Η θεωρία συνωμοσίας για τον θάνατο του Πολ ΜακΚάρτνεϊ.
Επισκέπτες περιηγούνται στην έκθεση «Beetlemania», η οποία φιλοξενήθηκε το 2009 στο Αμβούργο, εκεί όπου το βρετανικό κουαρτέτο πραγματοποίησε τις πρώτες του ζωντανές εμφανίσεις προ 50 ετών © EPA/Angelica Warmuth

Γεγονότα σαν σήμερα 8 Αυγούστου

870: Με τη Συνθήκη του Μέρσεν, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο Γερμανικός και ο ετεροθαλής αδελφός του, Κάρολος ο Φαλακρός, χωρίζουν τη Μέση Φραγκία σε δύο τμήματα (ανατολική και δυτική).

1588: Η Ισπανική Αρμάδα εγκαταλείπει την προσπάθειά της να εισβάλει στην Αγγλία.

1709: Ο Μπαρτολομέου ντε Γκουσμάο επιδεικνύει την ανυψωτική ισχύ του ζεστού αέρα σε ακροατήριο ενώπιον του βασιλιά της Πορτογαλίας, στη Λισαβόνα.

1786: Μάικλ Γκάμπριελ Πακάρντ και Τζακ Μπαλμάτ κατακτούν για πρώτη φορά την υψηλότερη κορυφή των Άλπεων, το Mont Blanc.

1815: Μετά την ήττα του στο Βατερλό, ο Ναπολέων φεύγει εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου θα πεθάνει έξι χρόνια αργότερα.

1844: Δημιουργείται η «Απαρτία των Δώδεκα», το ηγετικό μέρος της εκκλησίας των Μορμόνων.

1876: Ο Τόμας Έντισον παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον πολύγραφο.

1909: Ο Νικόλαος Ζορμπάς εκλέγεται αρχηγός του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», τα μέλη του οποίου οργάνωσαν την εξέγερση στο Γουδί.

1918: Αρχίζει η μάχη της Αμιάν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1929: Το γερμανικό αερόπλοιο Ζέπελιν ξεκινά ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο, που θα τερματισθεί στις 29 του μήνα.

1938: Ανοίγει τις πύλες του το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία.

1940: Αρχίζει η μάχη της Αγγλίας με βομβαρδισμούς αγγλικών πόλεων από τη γερμανική Luftwaffe. Οι Βρετανοί θα καταρρίψουν 31 αεροσκάφη των ναζί.

1940: Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν συνθήκη συμμαχίας.

1942: Ξεκινά στην Ινδία το κίνημα «Εγκαταλείψτε την Ινδία» κατά της βρετανικής κυριαρχίας.

1945: Οι ΗΠΑ επικυρώνουν τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και γίνονται το πρώτο κράτος-μέλος του Οργανισμού.

1949: Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνεδριάζει για πρώτη φορά στο Στρασβούργο.

1953: Υπογράφεται στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, η συμφωνία για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους, που θα θέσει τα θεμέλια για το μετέπειτα «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας.

1963: Στη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποιείται από 15μελή σπείρα μια πρωτοφανής ληστεία στο ταχυδρομικό τρένο Γλασκόβης – Λονδίνου, με λεία 2.600 λίρες σε τραπεζογραμμάτια. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Ληστεία του Αιώνα».

1967: Ιδρύεται η ASEAN, οργανισμός για την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική συνεργασία των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

1968: Ο Ρίτσαρντ Νίξον παίρνει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, στο συνέδριο του Μαϊάμι, με 692 ψήφους έναντι 277 του Νέλσον Ροκφέλερ και 182 του Ρόναλντ Ρίγκαν.

1972: Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στους 31ους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου της Σμύρνης.

1974: Ενώ το σκάνδαλο Watergate συγκλονίζει τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της χώρας, Ρίτσαρτν Νίξον, υποβάλλει την παραίτησή του.

1984: Ο Γκρεγκ Λουγκάνις κερδίζει το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες στις καταδύσεις από βατήρα. Την ίδια εποχή ο Καρλ Λιούις κερδίζει το τρίτο από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες με το 19.80 στα 200μ.

1989: Το διαστημικό λεωφορείο «Columbia» ξεκινά πενθήμερη μυστική στρατιωτική αποστολή.

1990: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφήνεται με ομόφωνη γνώμη κατηγόρων και ανακριτή ο υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος κατηγορείται για απιστία και παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

1990: Το Ιράκ προσαρτά το Κουβέιτ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στέλνει στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία για να ανακαταλάβουν το Εμιράτο.

1991: Ο Βρετανός Τζον ΜακΚάρθι, όμηρος επί πέντε χρόνια της ισλαμικής οργάνωσης «Τζιχάντ» στον Λίβανο, απελευθερώνεται και παραδίνεται στον Βρετανό πρεσβευτή στη Δαμασκό.

1992: Η εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ, που για πρώτη φορά εμφανίζεται με την ονομασία «Dream Team» και με επαγγελματίες παίκτες, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο όταν στον τελικό νικά την Κροατία με 117-85 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

1992: Στην Τουρκία, 32 εργάτες χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη που σημειώνεται σε υφαντουργείο.

1992: Ο υπουργός Οικονομίας, Στέφανος Μάνος, εξαγγέλλει σκληρά μέτρα λιτότητας, ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα στα προαπαιτούμενα της Συνθήκης του Μάαστριχτ και προκαλεί εσωκομματικούς τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία.

1997: Στην Ιταλία, η Αστυνομία κατάσχει ιδιοκτησία της Μαφίας συνολικής αξίας περίπου 280 εκατομμυρίων δολαρίων.

2000: Το υποβρύχιο «CSS H.L. Hunley» ανασύρεται στην επιφάνεια, ύστερα από 136 χρόνια παραμονής στον βυθό.

2002: Η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό με 67.47 μ. (ρεκόρ αγώνων) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο.

2004: Η ΔΟΕ απαγορεύει στη Σοφία Σακοράφα να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με τη σημαία της Παλαιστίνης. Η (τότε) 47χρονη ακοντίστρια είχε υποβάλει αίτηση στο πλαίσιο συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

2008: Διεξάγεται η τελετή έναρξης των 29ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, με τη συμμετοχή 11.028 αθλητών από 204 χώρες. Η Ελλάδα παίρνει μέρος με 159 αθλητές.

2013: Συνάντηση διάρκειας μίας ώρας έχουν στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Γεννήσεις σαν σήμερα 8 Αυγούστου

1879 – Εμιλιάνο Ζαπάτα, Μεξικανός στρατιωτικός
1900 – Αλέξης Μινωτής, Έλληνας ηθοποιός
1901 – Έρνεστ Ορλάντο Λόρενς, Αμερικανός φυσικός
1901 – Νίνα Μπερμπέροβα, Ρωσίδα συγγραφέας
1902 – Πολ Ντιράκ, Άγγλος φυσικός
1904 – Γεώργιος Μαρκόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1912 – Ντάνιελ Μαν, Αμερικανός σκηνοθέτης
1919 – Ντίνο ντε Λαουρέντις, Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός
1924 – Άγγελος Βασιλειάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1925 – Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, Βόσνιος πολιτικός
1930 – Γιάννης Νεγρεπόντης, Έλληνας συγγραφέας και στιχουργός
1934 – Ρίκα Διαλυνά, Ελληνίδα ηθοποιός
1937 – Μπρούνο Λάουζι, Ιταλός τραγουδοποιός
1937 – Ντάστιν Χόφμαν, Αμερικανός ηθοποιός
1939 – Βιορίκα Βισκοπολεάνου, Ρουμάνα αθλήτρια
1943 – Έσμα Ρετζέποβα, Ρομά τραγουδίστρια
1944 – Τζων Χολμς, Αμερικανός πορνογραφικός ηθοποιός
1946 – Ραλφ Γκονσάλβες, πολιτικός από τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες
1953 – Νάιτζελ Μάνσελ, Βρετανός οδηγός αγώνων
1964 – Τζουζέπε Κόντε, Ιταλός πολιτικός
1978 – Λουί Σαχά, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1981 – Μίρνες Σίσιτς, Σλοβένος ποδοσφαιριστής
1981 – Ρότζερ Φέντερερ, Ελβετός αντισφαιριστής
1988 – Βεατρίκη της Υόρκης, Βρετανή πριγκίπισσα
1998 – Σον Μέντες, Καναδός τραγουδιστής και μοντέλο

Θάνατοι σαν σήμερα 8 Αυγούστου

1553 – Τζιρόλαμο Φρακαστόρο, Ιταλός γιατρός και ερευνητής
1702 – Καλλίνικος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1827 – Γεώργιος Κάνινγκ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
1900 – Εμίλ Σκόντα, Τσέχος βιομήχανος
1940 – Τζόνι Ντοντς, Αμερικανός τζαζ μουσικός
1965 – Σίρλεϊ Τζάκσον, Αμερικανίδα συγγραφέας
1973 – Ευάγγελος Φωτιάδης, Έλληνας φιλόλογος και ιστορικός
1981 – Τάκης Μουζενίδης, Έλληνας σκηνοθέτης
2003 – Αντώνης Σαμαράκης, Έλληνας συγγραφέας
2004 – Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Έλληνας ηθοποιός
2010 – Πατρίσια Νιλ, Αμερικανίδα ηθοποιός
2011 – Αναστάσιος Πεπονής, Έλληνας πολιτικός
2012 – Γεώργιος Κατσιφάρας, Έλληνας πολιτικός
2017 – Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα (Αρλέτα), Ελληνίδα τραγουδίστρια

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Papazó
Βασίλης Παπαζώτος: Γνωρίσαμε τον Papazó, τον viral μουσικό του TikTok

Μιλήσαμε με τον τραγουδοποιό, μουσικό παραγωγό και γιατρό, Βασίλη Παπαζώτο, για τις πετυχημένες διασκευές στο project Μουσικό Μπαλκόνι και την αγάπη του για τη μουσική και ιατρική

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.