- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Bring Your Chair - Cozy Festival: Αέρας πολιτισμού στη Σέριφο
Μια έκθεση φωτογραφίας, μια προβολή έκπληξη και εκδηλώσεις τζαζ μουσική για τις καλοκαιρινές βραδιές στο νησί
Bring Your Chair - Cozy Festival: Τρεις θεματικές πολιτισμικές εκδηλώσεις στη Σέριφο 12-16 Ιουλίου
Το Bring Your Chair - Cozy Festival κλείνει φέτος 5 χρόνια ζωής και επιστρέφει στη Σέριφο με τρεις θεματικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Μια έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe και της Κατερίνας Καλούδη που οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και μια προβολή έκπληξη στο υπαίθριο θέατρο της Σερίφου σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, τον Σύλλογο Γυναικών Σερίφου «Ανδρομέδα» και του Συνδέσμου Σεριφίων ανεβάζουν τον υδράργυρο στο νησί.
Ακόμη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που επίσης γιορτάζει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κτηρίου «Περσεύς» ως νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερίφου παρουσιάζει στο φιλόξενο αίθριό του, τον πρώτο κύκλο παραστάσεων που έχει φέτος ως θέμα την τζαζ μουσική. Πριν από κάθε εκδήλωση θα γίνονται ξεναγήσεις στην έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής Σερίφου από το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου, ενώ η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.
Bring Your Chair - Cozy Festival 2023: Το πρόγραμμα
Την Τετάρτη 12 Ιουλίου θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στην Jazz Noir από το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή. Οι κινηματογραφικές ταινίες εποχής, πολλές από τις οποίες είναι ασπρόμαυρες “noir”, με την γοητευτικά σκοτεινή τους ατμόσφαιρα που βυθίζει τον θεατή στο μυστήριο, το έγκλημα και το πάθος, έχουν μια άμεση και σχεδόν συνειρμική σχέση με την jazz. Το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή, με μεγάλη εμπειρία στις διασκευές, εξερευνά αυτόν ακριβώς τον σκοτεινό και γοητευτικό κινηματογραφικό κόσμο μέσα από μια συγκινητική επιλογή ταινιών και μουσικών θεμάτων. Παίζουν: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Δημήτρης Καλαντζής (πιάνο, ενορχηστρώσεις).
Την Πέμπτη 13 Ιουλίου, τη σκυτάλη παίρνει ο σκηνοθέτης Κυριάκος Αγγελάκος μαζί με τον παραγωγό και διοργανωτή του Syros Jazz Festival Βαγγέλη Αραγιάννη, για να μας παρουσιάσουν το ντοκιμαντέρ «Jazzlibrary.gr - From Syros to the web». To Jazz Library είναι μια ψηφιακή «βιβλιοθήκη» που περιέχει τα πάντα για την ελληνική (και την κυπριακή) σκηνή της τζαζ: τη δισκογραφία, τους καλλιτέχνες και τα σχήματα, σε έναν και μόνο ιστότοπο. Στην πορεία του εμπλουτίστηκε με ραδιοφωνικές εκπομπές, ψηφιακά εικαστικά έργα και δημιουργίες από άλλες τέχνες που εμπνέονται από την τζαζ. Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε μέσα στο διάστημα της πανδημίας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συμμετείχε στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει Q&A με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ.
Την Παρασκευή 14 Ιουλίου ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων του Bring your Chair - Cozy Festival με την προβολή του «IN SITU» σε σκηνοθεσία Χρύσας Τζελέπη και Ακη Κερσανίδη. Το IN SITU είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον αυτοσχεδιασμό και την ελεύθερη μουσική έκφραση. Ενα ταξίδι στον κόσμο της τζaζ και της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Ταξιδεύουμε σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία ακολουθώντας τις διαδρομές των μουσικών, ανακαλύπτουμε τις διαφορετικές οπτικές τους στον αυτοσχεδιασμό, στον ήχο και στη σιωπή, και παρακολουθούμε τις στιγμές γένεσης της μουσικής «επί τόπου» (in situ). Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – DocFest 2018 και έχει προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει Q&A με τους σκηνοθέτες.
Το Σάββατο 15 Ιουλίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση «Η μαγεία της Σερίφου» με φωτογραφίες του Αμερικανού φιλέλληνα Robert McCabe και της φωτογράφου - εικαστικού Κατερίνας Καλούδη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο «Περσεύς». Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει τη Σέριφο του χθες, τις παραδόσεις, τις φυσικές ομορφιές, την καθημερινότητα και το φιλόξενο πνεύμα των ανθρώπων του νησιού της δεκαετίας του 1950 μέσα από τον φακό του Robert McCabe. Ενώ παράλληλα η Κατερινα Καλούδη μας μεταφέρει στη σημερινή πραγματικότητα δημιουργώντας έναν φωτογραφικό καλλιτεχνικό διάλογο του χτες με το σήμερα. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Γιώργος Γαβαλάς με την Κατερίνα Καλούδη, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.
Την Κυριακή 16 Ιουλίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, τον σύλλογο γυναικών Σερίφου «Ανδρομέδα» και του Συνδέσμου Σεριφίων θα προβληθεί η ταινία «Ράφτης» σε σκηνοθεσία Σόνιας - Λίζας Κέντερμαν, στο υπαίθριο θέατρο της Σερίφου στην Κάτω Χώρα. Πρόκειται για μια ιστορία - καθυστερημένης - ενηλικίωσης ενός μοναχικού ήρωα, πνιγμένου στα χρέη, που ζει σαν ερημίτης παγιδευμένος στο ραφτάδικο του πατέρα του. Ο πρωταγωνιστής βγαίνει στον έξω κόσμο και μεταμορφώνεται σε έναν πλανόδιο ράφτη. Σαν νομάς μέσα στην πόλη, κατορθώνει να επανεφεύρει τον εαυτό του και την τέχνη του. Στα πρόθυρα να χάσει τα πάντα, βρίσκει τον εαυτό του ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχουν τίποτα: ταυτίζεται με τους ανθρώπους των φτωχογειτονιών και δίπλα τους βρίσκει τη λύση. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Ήμμελος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος και Δάφνη Μιχοπούλου. Μέτα την προβολή της ταινίας η σκηνοθέτης θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μάκης Παπασημακόπουλος, Chevy, K.atou, Γιάννης Καντέα - Παπαδόπουλος και Miss Trouli μοιράζονται λόγους και αγαπημένα tracks
Θα ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι
Η ζωή και το έργο του σπουδαίου τραγουδοποιού που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών
Ο θρυλικός μπασίστας πέθανε σε ηλικία 63 ετών τον περασμένο μήνα
Ήταν γνωστός για επιτυχίες όπως το «Driving Home For Christmas»
Το συγκρότημα των πρώην μελών των Iced Earth στην Πλατεία Νερού
Ο κορυφαίος Αυστραλός καλλιτέχνης μιλά με θαυμασμό για το γκρουπ και περιγράφει τη δύναμη της ζωντανής μουσικής
Ο χολιγουντιανός σταρ συνεργάστηκε με τον μυστηριώδη μουσικό σε ένα νέο βίντεο
Ανοιχτή κάθε Σάββατο, μία μόλις ώρα από την Αθήνα, για ένα ατελείωτο πάρτι όπως παλιά
Το talk of the town της νυχτερινής Αθήνας που δεν πρέπει να χάσεις
Μια νέα κυκλοφορία από την εταιρεία «Μικρός Ήρως»
Το «Don’t be Dumb» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 16 Ιανουαρίου 2026
Όπως κάθε χρόνο, ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Εμείς, τα μέλη του συγκροτήματος Χειμερινοί Κολυμβητές, βρήκαμε μια άλλη λύση, προσωρινή βέβαια
Η στροφή στο festive listening ξεκινά όλο και νωρίτερα
Οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού Thievery Corporation επιστρέφουν
Το bonus day της σταρ της ποπ που θα ήθελε να ζήσει κάθε εργαζόμενος.
Ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ των 90s θα πλαισιώσει τον headliner Moby
Λόγω θεμάτων υγείας των μελών της θρυλικής μπάντας
Δύο καλλιτέχνες από τη Σύρο επανερμηνεύουν το κλασικό τραγούδι ως σύγχρονη αφήγηση για τον έλεγχο, την εξάρτηση και τις σχέσεις που παγιδεύουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.