Μουσικη

Ο Τζον Λέτζεντ γίνεται αφηγητής σε ντοκιμαντέρ για τις δυσκολίες στη ζωή των αποφυλακισθέντων

Το «Home/Free» παραθέτει τα προβλήματα με την επανείσοδό τους στην κοινότητα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Τζον Λέτζεντ γίνεται αφηγητής σε ντοκιμαντέρ για τις δυσκολίες στη ζωή των αποφυλακισθέντων - Το «Home/Free» παραθέτει τα προβλήματα με την επανείσοδό τους στην κοινότητα

Ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός Τζον Λέτζεντ είναι ένας από τους 113 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανούς που είχαν ένα μέλος της οικογένειάς τους στη φυλακή.

Ο Τζον Λέτζεντ αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς του στο ντοκιμαντέρ διάρκειας 30 λεπτών «Home/Free», στο οποίο υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι ελεύθεροι, εάν δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους, όταν αποφυλακίζονται.

Το ντοκιμαντέρ παραθέτει τα προβλήματα με την επανείσοδό τους στην κοινότητα.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη φυλακή και αντιμετωπίζουν μια νέα σειρά συνεπειών, όταν επιστρέφουν στο σπίτι, από τη συνεχή επιτήρηση έως την άρνηση πρόσβασης στην εργασία, την εκπαίδευση και τα δικαιώματα ψήφου, αναφέρεται στην περίληψη του «Home/Free».

«Έχω τη δυνατότητα να πάω όπου θέλω. Το κάνω. Αλλά με ποιο κόστος;» λέει ο Άντονι Ρέι Χίντον, ο οποίος εξέτισε πολυετή ποινή φυλάκισης για έγκλημα που δεν διέπραξε. Η ιστορία του Χίντον προβάλλεται στο «Home/Free», το οποίο δημιουργήθηκε από ομάδες που υποστηρίζουν πρώην φυλακισμένους.

«Μετά από 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, δεν έχεις ιατρική ασφάλιση. Δεν έχεις πού να ζήσεις, ούτε δουλειά. Πώς πληρώνει κανείς το ενοίκιο, αν δεν έχει δουλειά; Πώς πάει κάποιος να αγοράσει ρούχα, αν δεν έχει δουλειά; Πώς αγοράζει φαγητό, αν δεν έχετε δουλειά; Η ελευθερία δεν είναι όπως πάντα πίστευα ότι θα είναι» τονίζει.

Ο Τζον Λέτζεντ εξήγησε ότι άρχισε να σκέφτεται αυτό το θέμα λόγω του πατέρα των παιδιών της αδερφής του, ο οποίος είχε πολλές φορές προβλήματα με το νόμο. Προερχόταν από οικογένεια, πολλά μέλη της οποίας είχαν φυλακιστεί, οπότε ήταν κάπως σαν ένας κύκλος που επαναλαμβανόταν, ανέφερε ο Τζον Λέτζεντ.

Ο τραγουδιστής αποκάλυψε ότι ήθελε τα ανίψια του να σπάσουν αυτόν τον κύκλο, αλλά διαπίστωσε πόσα εμπόδια έβρισκε μπροστά του ο πατέρας τους. Εκείνος ζήτησε από τον Τζον Λέτζεντ να ερευνήσει το θέμα και να βοηθήσει.

O Τζον Λέτζεντ, επικεφαλής της εκστρατείας freeamerica με στόχο τον τερματισμό των μαζικών εγκλεισμών στις ΗΠΑ, ανέλαβε τον ρόλο του αφηγητή του ντοκιμαντέρ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άνθρωποι που εξέτισαν τις ποινές τους και αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.