Μουσικη

Meyer: Ο Ουκρανός καλλιτέχνης που δεν σταμάτησε τη μουσική στη διάρκεια των βομβαρδισμών

Ο μουσικός συνθέτης μιλάει για το πώς άλλαξε η μουσική σκηνή της Ουκρανίας μετά την εισβολή και πώς ο ίδιος αναπροσάρμοσε τη μουσική του στόχευση προς όφελος της πατρίδας του

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Meyer

Meyer: Ο Ουκρανός καλλιτέχνης μιλάει στην Athens Voice για τη ρωσική εισβολή και τα μουσικά του εγχειρήματα στη διάρκεια του πολέμου.

Ο Ουκρανός μουσικός παραγωγός Meyer είναι ένα ακόμα από τα ζωντανά παράδειγμα ότι στην Ουκρανία ο κόσμος αρνείται να το βάλει κάτω· παρά τον πόλεμο, η ζωή συνεχίζεται και η καλλιτεχνική δημιουργία προχωρά και αναπροσαρμόζεται.

Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο μετά από τη ρωσική εισβολή, ο Meyer, μιλώντας στην Athens Voice, σημειώνει ότι «ο πόλεμος άλλαξε την αντίληψή μου, την οπτική μου για τον κόσμο και τη μουσική βιομηχανία στην Ουκρανία», για να επισημάνει ότι έκανε μια προσπάθεια να παράγει πολλά πατριωτικά τραγούδια.

Ο καλλιτεχνικός χώρος έγινε κατά κάποιο τρόπο μια συγκολλητική ουσία στις δύσκολες στιγμές που ζει η Ουκρανία. «Πολλοί Ουκρανοί καλλιτέχνες έχουν γίνει δημοφιλείς χάρη στην υποστήριξη του κόσμου τώρα».

Στη διάρκεια των βομβαρδισμών, ο ίδιος εκτίμησε ότι πρέπει να συνεχίσει τη μουσική: «Στις στιγμές απόλυτης σιωπής, αποφάσισα να επιστρέφω στο στούντιο και άρχισα να παράγω περισσότερη μουσική». «Συνειδητοποίησα ότι δεν έπρεπε να αναβάλλω τα μουσικά μου εγχειρήματα, γι' αυτό αποφάσισα να ξεκινήσω το σόλο, ανεξάρτητο έργο μου», προσθέτει.

Όταν ήταν νεαρό αγόρι, κάποιος φίλος του έδωσε ένα CD με μουσική από τους Tiesto, Armin Van Buuren και Paul Oakenfold - για εκείνον η ακρόαση ήταν μία στιγμή αποκάλυψης, ήταν η ώρα που αποφάσιζε για το μετέπειτα μονοπάτι του.

«Μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση το βάθος και η πολυπλοκότητα αυτής της μουσικής που αποφάσισα βαθιά μέσα μου να γίνω DJ και να μπω στον βαθύ πυρήνα της μουσικής παραγωγής». Έως τότε τα μοναδικά του μουσικά ακούσματα προέρχονταν από το τοπικό ραδιόφωνο, ενώ η πρόσβαση στο διαδίκτυο παράμενε περιορισμένη.

Meyer

Έως και την 24η Φεβρουαρίου του 2022 η καριέρα του είχε ανοδική τροχιά, ωστόσο ο πόλεμος ανέτρεψε τα πάντα, αναπόφευκτα και την τοπική μουσική σκηνή. «Έχει αλλάξει δραματικά», λέει και συμπληρώνει: «Τελικά οι καλλιτέχνες στη χώρα μας άρχισαν να συνθέτουν μουσική με θέμα την Ουκρανία - βλέπετε, αυτό είναι κομβικό για το μέλλον μας ως έθνος και αφορά στη διατήρηση του πολιτισμού μας».

Ο Meyer δούλευε πάνω σε ένα τραγούδι για έναν Ουκρανό καλλιτέχνη όταν έξω από το σπίτι του εξερράγη μία ρουκέτα - παρά το αρχικό σοκ, συνέχισε να δουλεύει. «Ένιωσα βαθύ πόνο στην ψυχή μου και ένα συντριπτικό μίσος, δεν μπορούσα να καταλάβω πώς γίνεται αυτό να συμβαίνει στον 21ο αιώνα. Ήθελα απλώς να ενημερώσω τον κόσμο για την θηριωδία που εκτυλίσσεται στη χώρα, για τον αγώνα των Ουκρανών».

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας προς το κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας, βομβαρδίζοντας και σκοτώνοντας αμάχους, είναι αχαλίνωτη και κάτι παραπάνω από απαίσια. Έκανα μερικά θεματικά τραγούδια για ορισμένους Ουκρανούς καλλιτέχνες για να δείξω υποστήριξη και αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας, καθώς και να υποστηρίξω τα αγόρια μας στις Ένοπλες Δυνάμεις, που προστατεύουν γενναία την πατρίδα», υπογραμμίζει.

Ο Meyer εκτιμά ότι η ουκρανική μουσική έλαβε μία ώθηση μετά την εισβολή. «Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό ταλαντούχων συνθετών στην Ουκρανία, που άνοιξε το δρόμο στην ουκρανική μουσική να γίνει ένα είδος νέας τάσης σε όλο τον κόσμο. Έχω ακούσει ουκρανικούς στίχους και φωνητικά σε χορευτικά κομμάτια με τον Boris Brejcha, πολλοί Ουκρανοί καλλιτέχνες κάνουν συναυλίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δεν μιλάω καν για τους ARTBAT ή τη Miss Monique, που έκαναν περιοδείες σε όλο τον κόσμο πριν από την εισβολή. Ουκρανοί καλλιτέχνες "μπήκαν στον χάρτη" κι αυτό τους επέτρεψε να κάνουν μουσικές συνεργασίες με ονόματα όπως ο David Guetta, ο Ed Sheeran, οι Pink Floyd, κ.λπ».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται το ταξίδι του με τον David Bowie στην Ελλάδα
Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται το ταξίδι του με τον Ντέιβιντ Μπόουι στην Ελλάδα

«Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Ίγκι Ποπ μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας…»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.