Μουσικη

Με καρκίνο τελικού σταδίου ο συνθέτης του «Τελευταίου Αυτοκράτορα», Ρουίτσι Σακαμότο

Συγκλόνισε στην τελευταία του συναυλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο μουσικός Ριουίτσι Σακαμότο παλεύει με καρκίνο τέταρτου σταδίου
© Xavi Torrent/WireImage/Ιdeal Image

Ο μουσικός Ριουίτσι Σακαμότο παλεύει με καρκίνο τέταρτου σταδίου

Ο Ρουίτσι Σακαμότο γνωστός για την ηλεκτρονική μουσική του, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής για την ταινία «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», ολοκλήρωσε τη Δευτέρα τη ροή μιας συναυλίας που ίσως είναι η τελευταία για τον βραβευμένο με Ακαδημία συνθέτη, ο οποίος δίνει μάχη με τον καρκίνο 4ου σταδίου.

Ο Σακαμότο, 70 ετών, δήλωσε σε ένα διαδικτυακό μήνυμα τον Δεκέμβριο ότι η παράσταση –που μεταδόθηκε σε περισσότερα από δύο δωδεκάδες κράτη σε όλο τον κόσμο– προέκυψε επειδή δεν μπορούσε πλέον να ολοκληρώσει μια κανονική συναυλία.

«Οι δυνάμεις μου έχουν πέσει πραγματικά, οπότε μια κανονική συναυλία διάρκειας περίπου μιας ώρας έως ενενήντα λεπτών θα ήταν πολύ δύσκολη», είπε. «Ως αποτέλεσμα, το ηχογράφησα τραγούδι προς τραγούδι και το επεξεργάστηκα μαζί, ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί ως κανονική συναυλία – η οποία πιστεύω ότι μπορεί να είναι απολαυστική με τον κανονικό τρόπο. Απολαύστε το». 

Η συναυλία περιελάμβανε 13 κομμάτια σόλο στο πιάνο, μεταξύ των οποίων το κομμάτι «Merry Christmas Mr. Lawrence». Μεταδόθηκε τέσσερις φορές από το μεσημέρι της 11ης Δεκεμβρίου, με την τελευταία να έρχεται νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Ιαπωνία.

Ο Ιάπωνας μουσικός είναι μεταξύ άλλων, μέλος του συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής Yellow Magic Orchestra (YMO). Κέρδισε Όσκαρ και Γκράμι για την ταινία του 1987 «The Last Emperor» (Ο τελευταίος Αυτοκράτορας). Το 1991, είναι ο Πέδρο Αλμοδοβάρ που απευθύνεται σε κείνον για τα Ψηλά Τακούνια. Ακολουθεί ο Μπράιαν ντε Πάλμα για το Snake Eyes (1988) και το Femme fatale (2002). Επιπλέον, έχει λαμβάνειν ένα Grammy και δύο Χρυσές Σφαίρες.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά στο κίνημα κατά την πυρηνικής ενέργειας δηλώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα που αφορούν στην ειρήνη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκάς Καρυτινός: Συνέντευξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και διακεκριμένο μαέστρο.
Λουκάς Καρυτινός: Η όπερα είναι η καρδιά μου και η συμφωνική μουσική η σκέψη μου

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο διακεκριμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό μαέστρος, μιλάει για τη μουσική αλλά και την εκτός μουσικής ζωή, με αφορμή τη συναυλία στο Ηρώδειο στις 12 Ιουλίου, όπου θα διευθύνει την ΚΟΑ με σολίστ την Κάτια Μπουνιτιασβίλι

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.