Μουσικη

Jack Kerouac: Στενές σχέσεις με την Jazz

Ακόμη κι αν η γενιά των beat μοιάζει να μοιράζεται κοινές αξίες με το rock, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο κοντά στην jazz

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 847
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η σχέση του Τζακ Κέρουακ και της beat λογοτεχνίας με την jazz
© Tom Palumbo/Creative Commons

Η σχέση του Τζακ Κέρουακ και της beat λογοτεχνίας με την jazz, τα νέα άλμπουμ των Yuya Uchida, Vikingur Olafsson, Robert Forster και Tom Adams.

Αν υπάρχει ένα κείμενο που ακολουθεί από τη μετεφηβική ηλικία όλους όσοι ονειρεύτηκαν κάποια στιγμή να ταξιδέψουν, αυτό είναι το «Στον Δρόμο» του Jack Kerouac. Είναι το βιβλίο που οδήγησε αρκετούς από εμάς να θέλουμε να διασχίσουμε την Αμερική απ’ άκρη σ’ άκρη. Να επισκεφτούμε κάθε πόλη, κάθε τόπο που αναφέρεται στο κείμενο του Αμερικανού συγγραφέα. Στο μυαλό μας η beat λογοτεχνία, ο Kerouac, ο Burroughs και ο Ginsberg ήταν ταυτισμένοι με το rock, όπως το φανταζόμασταν στις εποχές της αγνότητας. Όμως ακόμη κι αν η γενιά των beat μοιάζει να μοιράζεται κοινές αξίες με το rock, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο κοντά στην jazz. Έτσι, ο Jack Kerouac έχει ηχογραφήσει κείμενά του μαζί με το πιάνο του τηλεοπτικού –και όχι μόνον– αστέρα Steve Allen αλλά και με τους Al Cohn και Zoot Sims. To “Poetry For The Beat Generation” είναι το album με τον Steve Allen και το “Blues and Haikus” αυτό με τους Cohn και Sims. Και τα δύο επανακυκλοφορούν τον Δεκέμβριο από τη Real Gone Music, που κάνει ενδιαφέρουσες επανακυκλοφορίες από ολόκληρο το φάσμα της μουσικής.

Ο Julian Cope πριν από μερικά χρόνια είχε παρουσιάσει ένα εξαιρετικό βιβλίο που λεγόταν “Japan rock sampler”. Ασχολούνταν με τρόπο εξονυχιστικό με το rock που έρχεται από την Ιαπωνία και για το οποίο υπήρχαν αρκετά άγνωστα στοιχεία. Η Yuya Uchida είναι από τις πιο σημαντικές τραγουδίστριες της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, μια τραγουδίστρια που αγάπησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλην την Janis Joplin, πράγμα που γίνεται έντονα φανερό στη διασκευή που είχε κάνει με τους Flowers στο “Summertime”. Όσο ανοιχτόμυαλος κι αν θέλει το παίξει κανείς, όσο ενδιαφέροντα κι αν ήταν πράγματα που ήρθαν από την Ιαπωνία, η πραγματικότητα είναι ότι το rock παράχθηκε πρωταρχικά στην Αμερική και την Αγγλία και λειτούργησε ως είδος εξαγώγιμο στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου. Ένας καλός φίλος έλεγε πάντα ότι «το να προσπαθείς να πουλήσεις περιφερειακό rock στην Αμερική και την Αγγλία μοιάζει σαν να προσπαθείς να πουλήσεις πετρέλαιο στα Αραβικά Εμιράτα». Παρ’ όλα αυτά  το βιβλίο του Cope υπήρξε εξαιρετικά ενδιαφέρον για το ιαπωνικό rock, αλλά και η ιστορία έχει δείξει ότι υπάρχει κοινό που την ψάχνει τρελά για rock υλικό που παράγεται εκτός μητροπόλεων. Το “Challenge!” είναι ο σπουδαίος δίσκος της Uchida με τους Flowers και επανακυκλοφορεί τώρα από την Cosmic Rock.

Προφανώς, αυτή εδώ η στήλη δεν σκοπεύει να ενημερώσει λεπτομερώς περί των κυκλοφοριών γύρω από την κλασική μουσική. Όμως υπάρχουν κάποιοι εκτελεστές που φέρνουν μαζί τους ένα πολύ ιδιαίτερο πνεύμα, που ξεφεύγει από τον κλασικότροπο ήχο και αγγίζει άλλες ποιότητες. Τέτοια ακριβώς περίπτωση είναι ο Ισλανδός πιανίστας Vikingur Olafsson, που στο ολοκαίνουργιο “From Afar” παίζει Bartok, Bach, Kurtag, Schumann, Mozart και Brahms με τρόπο που μπορεί να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε ακροατή της σύγχρονης μουσικής, ειδικά εκείνον που έχει βιώσει βαθιά τον ισλανδικό ήχο σε οποιοδήποτε μουσικό ιδίωμα.

Ο Robert Forster είναι ο μουσικός που στάθηκε δίπλα στον Grand McLennan την εποχή των Go Betweens. Στον όγδοο προσωπικό του δίσκο ο Forster παρουσιάζεται αρκετά πιο εξωστρεφής απ’ ό,τι στο παρελθόν, δείχνει όμως ότι και σ’ αυτό το καινούργιο ύφος συνεχίζει να γράφει σπουδαία τραγούδια. Το πρώτο που αποκαλύπτεται από το “The Candle And The Flame” είναι το “She’s A Fighter”. Ορισμένοι από αυτούς που άκουσαν ολόκληρο το album υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα της χρονιάς.

Στα καλύτερα της χρονιάς είναι καλό να κατατάξουμε από τώρα και το “Beside The Analogue Sea” του Tom Adams, έναν συγκλονιστικό τραγουδοποιό που έζησε για πολλά χρονιά στο Βερολίνο και τώρα έχει μετακομίσει στην Κορνουάλη. Ο δίσκος του είναι από αυτούς που μπορείς να βάλεις στην επανάληψη και να ακούς από τώρα μέχρι το τέλος του 2022.

Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς
Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

Υ.Γ.: Κυκλοφορεί από την Penguin ένα βιβλίο με όλους τους στίχους του Nick Cave. Θα τα πούμε αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα. Το μόνο που ελπίζω, είναι να έχει και τα τραγούδια των Boys Next Door.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Papazó
Βασίλης Παπαζώτος: Γνωρίσαμε τον Papazó, τον viral μουσικό του TikTok

Μιλήσαμε με τον τραγουδοποιό, μουσικό παραγωγό και γιατρό, Βασίλη Παπαζώτο, για τις πετυχημένες διασκευές στο project Μουσικό Μπαλκόνι και την αγάπη του για τη μουσική και ιατρική

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.