Μουσικη

Αποσύρεται ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ - Έχει διαγνωστεί με σοβαρή νευρολογική πάθηση

Το ανακοίνωσε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Αντίο» στις συναυλίες λέει ο διάσημος αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ για λόγους υγείας
Ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ © ΕPA Pool

«Αντίο» στις συναυλίες λέει ο διάσημος αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ για λόγους υγείας

Μια εξέχουσα πολιτιστική προσωπικότητα της εποχής, ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις συναυλίες για λόγους υγείας.

Λίγο πριν την ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε τιμηθεί με το βραβείο Gramophone για το μουσικό του έργο.

«Κάνω ένα βήμα πίσω από ορισμένες συναυλιακές μου δραστηριότητες, ειδικά από τις υποχρεώσεις μου ως μαέστρος, για τους επόμενους μήνες», έγραψε ο 79χρονος μαέστρος. «Η υγεία μου έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και έχω διαγνωστεί με μια σοβαρή νευρολογική πάθηση. Πρέπει τώρα να επικεντρωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο στη σωματική μου ευεξία». Και συνεχίζει: «Η μουσική ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής μου. Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή μέσα από τη μουσική και θα συνεχίσω να το κάνω όσο μου το επιτρέπει η υγεία μου. Κοιτάζοντας πίσω αλλά και μπροστά, είμαι όχι μόνο ικανοποιημένος αλλά και βαθιά γεμάτος».


 
Οπως αναφέρει ο Guardian, ο μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας και της Staatskapelle του Βερολίνου και ο ιδρυτής της Ορχήστρας West-Eastern Divan, έχει ακυρώσει αρκετές συναυλίες και περιοδείες τους τελευταίους μήνες λόγω προβλημάτων υγείας.

Το βιογραφικό το μεγάλου μαέστρου

Ο Ντάνιελ Μπάρεμποϊμ  είναι αναμφίβολα ένας από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες της εποχής μας. Ίσως και επειδή μεταφέρει σε αυτήν τη μουσικότητα μιας παλαιότερης εποχής, μαζί βέβαια με την εμπειρία μιας πολυδιάστατης καριέρας πολλών δεκαετιών και τη συνεργασία με μυθικές μορφές της μουσικής του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1942 στην Αργεντινή από εβραϊκής καταγωγής γονείς που είχαν μεταναστεύσει εκεί από τη Ρωσία. Εκείνοι τον καθοδήγησαν και στα πρώτα του μουσικά βήματα. Αργότερα η οικογένεια μετανάστευσε στο Ισραήλ, αλλά ο Μπάρεμποϊμ, ο οποίος ήδη το 1950 είχε κάνει το πιανιστικό του ντεμπούτο στο Μπουένος Αϊρες και τη Βιέννη, ήταν πολίτης του κόσμου.

Ήταν παντρεμένος με τη σπουδαία, αλλά άτυχη αφού έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή, Γαλλίδα τσελίστρια Jaqueline du Pre (1945-1987), η οποία παρά τη σύντομη ζωή της θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες σολίστες όλων των εποχών, έχοντας και μια σειρά εξαιρετικών ηχογραφήσεων με τον Μπάρεμποϊμ, είτε ως μαέστρο στα διάσημα έργα για τσέλο και ορχήστρα των Haydn, Dvořák κ.α., είτε στο πιάνο σε έργα μουσικής δωματίου

Η επίσημη πρώτη του εμφάνιση στο πόντιουμ έγινε το 1967 με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, ενώ ακολούθησαν συνεργασίες με κορυφαίες ορχήστρες, όπως η Συμφωνική του Σικάγου και βέβαια η Staatskapelle του Βερολίνου, που το 2000 τον ανακήρυξε ισόβιο αρχιμουσικό της.

Εκτός από την μακροχρόνια σχέση του με την όπερα του Βερολίνου, ο Μπάρενμποϊμ από το 2011 ως το 2015 κατείχε την περίοπτη θέση του διευθυντή στην ιστορική Σκάλα στο Μιλάνο

Το 1999 ο Μπάρενμποϊμ είχε πάρει μαζί με τον αείμνηστο Παλαιστίνιο διανοούμενο, αλλά και πιανίστα, Edward Said (1935-2003), την πρωτοβουλία της ίδρυσης της West–Eastern Divan Orchestra που αποτελείται από νεαρούς Ισραηλινούς και Άραβες μουσικούς, η οποία είναι μια πρωτοβουλία ειρήνης. Το έργο της ορχήστρας είναι πολύπλευρο.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.