- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η IOTA PHI παρουσιάζει τις 10 μουσικές ιστορίες του άλμπουμ «Homo Pauperis»
To alter ego της Ilia Darlin αποκωδικοποιεί τις συνθέσεις του ντεμπούτου της και ο Μιχάλης Δέλτα εξηγεί περισσότερα για τη συνεργασία τους
Η IOTA PHI aka Ilia Darlin παρουσιάζει track by track το πρώτο της άλμπουμ «Homo Pauperis», και ο Μιχάλης Δέλτα, γράφει για τη συνεργασία του με την ελληνίδα δημιουργό.
«Είσαι ένας Homo Sapiens ή μήπως ένας Homo Pauperis;» αναρωτιέται η ελληνίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια μουσικός παραγωγός και σκηνοθέτρια μουσικών βίντεο, IOTA PHI, στον πρώτο της προσωπικό δίσκο, ξεδιπλώνοντας μέσα από τα δέκα ηχογραφήματά του και τους ρυθμούς που αυτά περιλαμβάνουν τον «Φτωχό Άνθρωπο». Και όπως συμβαίνει με τα τραγούδια που έχουν μια βαθύτερη αιτία δημιουργίας από το να καταταχτούν στα «ανεβαστικά», απαιτούν χρόνο ακρόασης και διάθεση να ανακαλύψει κανείς περισσότερα.
Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα της ως Ilia Darlin στο Λονδίνο και κυκλοφορώντας δισκογραφικά τη δουλειά της σε 21 χώρες, η ελληνίδα δημιουργός έχει αρκετές pop εμπειρίες: έχει ανοίξει συναυλίες για τους Orbital, τους Florence and the Machine και τους Muse, έχει συνεργαστεί ανάμεσα σε άλλους, με τον υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Daniel Heath (Lana Del Rey), με τον υποψήφιο για Grammy Billy Mann (Robyn, John Legend, Celine Dion) και τον Chris Bolden (En Vogue), κι έχει προταθεί στα Berlin Music Video Awards ανάμεσα στους James Blake, Alt-j και Bjork αλλά και στο LA Cinefest των ΗΠΑ.
«Τις αγαπώ τις αλλαγές κι έχω ανάγκη την κίνηση» είχε δηλώσει στην ATHENS VOICE η IOTA PHI aka Ilia Darlin την περίοδο της προετοιμασίας τους πρώτου της προσωπικού άλμπουμ «Homo Pauperis», στο οποίο χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική μουσική ως μέσο αφήγησης. Ηλεκτρονική μουσική με ήχους εγχόρδων, σαντουριού και αναλογικών πλήκτρων, για μία κομβική εποχή που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού θα οδηγήσει.
Λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ, η IOTA PHI παρουσιάζει τραγούδι-τραγούδι το «Homo Pauperis» και ο Μιχάλης Δέλτα (Στέρεο Νόβα), έχοντας συμβάλλει στην παραγωγή του άλμπουμ, εξηγεί την αίσθηση που του άφησε η συνεργασία αυτή.
Homo Pauperis Mutation
Το πρώτο κομμάτι είναι η εισαγωγή του δίσκου. Μιλάει γι’ αυτό το νέο είδος ανθρώπου που έχει παρουσιαστεί, τον Homo Pauperis (Φτωχό Άνθρωπο) και ουσιαστικά τον περιγράφει. Ο Pauperis είναι μια μετάλλαξη του Homo Sapiens, η οποία έχει συμβεί λόγω της ψύχωσης του πρώτου με τα υλικά αγαθά. Μοιάζει στον Sapiens, αλλά γεννιέται με μια τσέπη στο ύψος του θώρακα. Διπλή τσέπη έχει παρατηρηθεί σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι. Ο Pauperis έχει παρερμηνεύσει την έννοια του χρόνου και εμφανίζει συχνά σημάδια αγωνίας, ανικανοποίησης και αίσθημα ανεπάρκειας. Η φωνή που ακούμε είναι της Vicky, μια από τις φωνές των Mac.
In Control
To “In Control” έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Τα λόγια περιορίζονται σε μια φράση -“I was not born a girl, I was not born a boy, I was born in control”- αλλά νοιώθω πως περικλείει πολλά, ίσως την ιστορία της ζωής μου. Δεν θέλω να σας μιλήσω θεωρητικά, κοινωνιολογικά, πολιτικά και ό,τι άλλο, απλά προσπαθώ να πω πως δεν υπάρχει κανένα καλούπι στο οποίο να αξίζουμε να μπούμε. Δεν θα έπρεπε να είμαστε προβλέψιμοι και δεν αναφέρομαι μόνο στις σεξουαλικές προτιμήσεις ή την έμφυλη ταυτότητα.
Wolves Mate For Life
Το κομμάτι αυτό το έχω γράψει τμηματικά σε διάρκεια μπορεί και 5 ετών…
Wide Awake (C Dorian)
Το “Wide Awake” μιλάει για την αφύπνιση. Τη συνειδητοποίηση πως είμαστε εδώ, όχι για πάντα, και για το τι εμπειρίες θα θέλαμε να έχουμε από τη ζωή. Νομίζω πως συχνά την ξοδεύουμε, όπως και ο Homo Pauperis. Στο βίντεο του “Wide Awake” βλέπουμε τη στιγμή που πεθαίνω, να ξυπνάω σε έναν παράλληλο χρόνο για να κάνω κάποια πράγματα τα οποία ταυτίζω εγώ με τη λέξη ζωή - τη γνώση (το μανιτάρι, τα βιβλία), τη δημιουργία (ένα παιδί), την καρδιά ενός ηφαιστείου (την έκρηξη, το πάθος).
Luna Moth
Το “Luna Moth” ενέχει μουσικό πειραματισμό για μένα. Έχει κάποια τολμηρά στοιχεία trance, μέσα σ’ ένα πιο ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Μιλάει για το ταξίδι και την μεταμόρφωση.
Oropos
Ο “Oropos” είναι μια μετάβαση στον δίσκο. Το μεγαλύτερό του μέρος είναι μια «πειραγμένη» ηχογράφηση μιας μέρας στην παραλία και ήχοι σαντουριού. Η θάλασσα λειτουργεί συχνά σαν portal και αυτό αποπειράθηκα να αποδώσω.
Daydream
To “Daydream” είναι γραμμένο πολύ ελεύθερα. Δεν προσπάθησα καθόλου να το μετατρέψω σε κάτι πιο συμβατικά δομημένο από αυτό που βγήκε. Το φτιάξαμε με τον ELIOT κάπως σαν ελεύθερη γραφή αν μπορώ να το πω έτσι. Στα δικά μου αυτιά είναι απλό και ειλικρινές.
Homo Pauperis
Ξεκινάει με ένα επεισόδιο μεταξύ του Jacques Lacan και ενός φοιτητή κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του Lacan. Ένας φοιτητής διακόπτει την ομιλία χύνοντας νερό στα ρούχα του Lacan και όταν τον ρωτάει ο Lacan, τελικά «εσείς τι θέλετε να κάνετε», ο φοιτητής απαντάει απλά – «την επανάσταση».
Xipna
Το “Xipna” νομίζω πως έχει μια έξαρση. Έχω χρησιμοποιήσει distortion στους ήχους μιας λύρας και μιας άρπας, η οποία ειναι φυσική και την έχει παίξει η Maria Christina Harper και έχει έναν αγαπημένο μου στίχο – “Strap marks on your shoulders from someone else’s bags”. Νομίζω όλοι κουβαλάμε βάρη άλλων γενιών και είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε.
I Will Βe
Ο δίσκος ξεκινάει με ένα φουτουριστικό και μάλλον δυστοπικό τόνο, αλλά το “I Will be” είναι μια ελπιδοφόρα κατακλείδα. Λέει πως δεν υπάρχει μια πραγματικότητα στην οποία πρέπει να στριμωχτούμε όλοι για να χωρέσουμε, πως μπορούμε ν’ απελευθερωθούμε από όλες τις κατασκευασμένες αλήθειες και ανάγκες και να διαλέξουμε τη δική μας ο καθένας ζωή. Αφού έχεις περάσει τη λίμνη των φόβων και τον ωκεανό των καταιγίδων, μέσα από τον κόλπο της επιθυμίας έφτασες στη λίμνη του χρυσού. Αν μπορούσες να έχεις τα πάντα, τι θα ζητούσες; Η συνοδεία της ηλεκτρικής κιθάρας είναι από τον Αλέκο Γεωργουλόπουλο με τον οποίο συνεργαζόμαστε πάντα πολύ οργανικά.
Όλα αυτά λοιπόν, μπόρεσαν και έγιναν ένας δίσκος με την αμέριστη βοήθεια, ώθηση προς το καλύτερο και υποστήριξη του δασκάλου μου Μιχάλη Δέλτα, τον οποίο ευχαριστώ τόσο!
Μιχάλης Δέλτα: Με την IOTA PHI δουλέψαμε μαζί με ήρεμη ροή, με σεβασμό και με χαρά
«Με την Ίλια - IOTA PHI βρεθήκαμε κοντά τα τελευταία χρόνια με αφορμή την μουσική. Δουλέψαμε μαζί με ήρεμη ροή, με σεβασμό και με χαρά στον καινούργιο αυτό δίσκο της ο οποίος κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του μου έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω πέρα από το εξελισσόμενο ταλέντο της Ίλιας και την ζεστή της καρδιά, το ότι μας συνδέουν κι άλλα πράγματα εσωτερικά. Επιμελήθηκα μαζί της το τελικό αποτέλεσμα της μουσικής παραγωγής στις βασικές συνθέσεις της, οι οποίες από την αρχική μας γνωριμία και επαφή είχαν μια αξιοσημείωτη ραγδαία εξέλιξη. Η Ίλια έχει ως καλλιτέχνις έναν ψυχικό κόσμο τρυφερό και φλογερό την ίδια στιγμή, στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν και τη νέα της δισκογραφική της δουλειά» εξηγεί ο Μιχάλης Δέλτα για τη συνεργασία και τη δισκογραφική δουλειά της IOTA PHI.