Μουσικη

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 11 ραντεβού που δεν χάνουμε αυτό το φθινόπωρο

Μεγάλες ορχήστρες και ερμηνευτές, ταξίδι στις μουσικές του κόσμου και τη δημοτική μας παράδοση, αλλά και προτάσεις για τα παιδιά

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 841
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Leonidas Kavakos © Sony photo shoot / Yuja Wang ©Julia Wesely
Leonidas Kavakos © Sony photo shoot / Yuja Wang ©Julia Wesely

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Οι μουσικές εκδηλώσεις που θα παρακολουθήσουμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2022.

Les Arts Florissants - William Christie
2/10/2022, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

«Ο Μολιέρος και οι μουσικές του» έχουν την τιμητική τους στη συναυλία-παράσταση που φέρνει στα μέρη μας η διάσημη μπαρόκ ορχήστρα και ο ιδρυτής της γιορτάζοντας τα 400 χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου σπουδαίου δραματουργού. Αφοσιωμένο στην ερμηνεία της προκλασικής μουσικής με όργανα εποχής, το φημισμένο σύνολο πιάνει το νήμα των πιο φημισμένων έργων του μεγάλου κωμωδιογράφου, όπως του «Αρχοντοχωριάτη», του «Κατά φαντασίαν ασθενή» και του «Γάμος με το στανιό», με οδηγό τη μουσική δύο επιφανών εκπροσώπων του γαλλικού Μπαρόκ, των Λουλλύ και Σαρπαντιέ. Ο δραματουργός Βενσάν Μπουσσάρ, η σκηνοθέτρια Μαρί Λαμπέρ - Λε Μπιάν και ο χορογράφος Υμπέρ Αζεμπρούκ «καταδύθηκαν» σε πηγές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας και στη Βιβλιοθήκη της Όπερας του Παρισιού για να δημιουργήσουν ένα μοντέρνο θέαμα που συνδυάζει τη μουσική, το θέατρο και τον χορό και αναβιώνει το πνεύμα των παραστάσεων της εποχής του Μολιέρου.

William Christie
William Christie © Vincent Pontet

Hélène Mercier & Alain Lefèvre
5/10/2022, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Τρεις συνθέτες, δύο βιρτουόζοι του πιάνου, μια βραδιά-μαγνήτης για τους λάτρεις του είδους. Ο Αλαίν Λεφέβρ συναντά την Ελέν Μερσιέ για να παρουσιάσουν δύο έργα του συμπατριώτη τους Αντρέ Ματιέ, του «Καναδού Μότσαρτ», όπως τον αποκαλούσαν χάρη στο σπάνιο μουσικό του ταλέντο σε παιδική ηλικία. Η μουσική του αισθαντική, στο πρότυπο του Ραχμάνινοφ, δεν κρύβει την πρόθεσή της να συγκινεί με τρόπο άμεσο και ανεπιτήδευτο. Επιπλέον, οι πιανίστες θα παρουσιάσουν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το Chagrin (Θλίψη), που ο Λεφέβρ συνέθεσε το 2020 στην αρχή της πανδημίας, αλλά και το λατρεμένο Μπολερό του Ραβέλ, στη μεταγραφή για δύο πιάνα του ίδιου του συνθέτη, που δεν ακούγεται συχνά σε συναυλίες.

Hélène Mercier
Hélène Mercier © Elias

Horizons… με την Αlexandra Gravas
9/10/2022, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Με την ξεχωριστή φωνή της μας ταξιδεύει στις μουσικές γραμμές των οριζόντων τραγουδώντας σε οχτώ γλώσσες (ισπανικά, ελληνικά, κινέζικα, αραβικά, γερμανικά, πορτογαλικά, τουρκικά και γαλλικά) στίχους που γεννήθηκαν σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Μια πολυπολιτισμική βραδιά με τραγούδια από τα μουσικά ταξίδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αλλά και με τις μελωδίες από το καινούργιο της άλμπουμ με τίτλο «Songbook 3», «El amor es vida» (Η αγάπη είναι ζωή), που ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στο Μεξικό το 2020 και περιέχει κυρίως τραγούδια από την κεντροαμερικανική χώρα αλλά και από την Βραζιλία, την Κούβα, την Αργεντινή και την Ισπανία.

Alexandra Gravas
Alexandra Gravas

Lise Davidsen Γκαλά όπερας
15/10/2022, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Μια νέα ντίβα του λυρικού τραγουδιού για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό. H Davidsen μπήκε στον κόσμο της όπερας το 2015 με τρόπο σαρωτικό. Τρία διεθνή βραβεία σε σημαντικούς διαγωνισμούς άνοιξαν στη Νορβηγίδα υψίφωνο τις πόρτες των μεγαλύτερων λυρικών θεάτρων του κόσμου, όπως είναι η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, η Σκάλα του Μιλάνου, η Όπερα της Βιέννης και η Βασιλική Όπερα του Κόβεν Γκάρντεν στο Λονδίνο. Έκτοτε η καριέρα της έχει εκτοξευθεί με αλλεπάλληλες εμφανίσεις σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγάλες όπερες, συμμετοχές σε συμφωνικές συναυλίες με κορυφαίες ορχήστρες και έντονη δισκογραφική δράση. Στο Μέγαρο φθάνει με τις παρτιτούρες της γυρισμένες σε άριες από ρεπερτόριο του Βέρντι (Μάκβεθ, Ντον Κάρλο, Λα Τραβιάτα, Οθέλλος), από τον Ελεύθερο σκοπευτή του φον Βέμπερ, τον Λόενγκριν και τον Tάγχωυζερ του Βάγκνερ και την Cäcilie του Ρίχαρντ Στράους.

Lise Davidsen
Lise Davidsen © James Hole

Η Μικρασία της κυρα-Δόμνας
22/10/2022, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Παιδί της προσφυγιάς του 1922, «άνθησε μέσα στην ελπιδοφόρα φτώχεια μιας παράγκας της Καισαριανής». Μικρό κορίτσι θήτευσε μυστικά στα ψαλτήρια και στις ταβέρνες της γειτονιάς, σε ηλικία 13 ετών γίνεται μαθήτρια του Σίμωνα Καρά, για να περάσει την ώριμη ζωή της αλωνίζοντας τα χωριά ανά την Ελλάδα συλλέγοντας τον πλούτο της παράδοσης απ’ τους πιο αυθεντικούς οργανοπαίχτες. Δέκα χρόνια από το θάνατο της Δόμνας Σαμίου, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η χορωδία Δόμνα Σαμίου μοιράζονται τους θησαυρούς που σόδιασε για μας η μεγάλη κυρία της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης. Μαζί τους οι Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Νίκος Αγγούσης (κλαρίνο), Νικόλας Παλαιολόγος (μαντολίνο, ταμπουρά), Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά).

Δόμνα Σαμίου
Δόμνα Σαμίου

Viktoria Mullova & Alasdair Beatson
26/10/2022, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Δυναμικοί διαξιφισμοί, μυστηριώδη ψιθυρίσματα, εκστατικές αναφωνήσεις, τρυφερές εξομολογήσεις: σημείο αναφοράς στο ρεπερτόριο για βιολί και πιάνο, οι Σονάτες αρ. 4 και αρ. 7 του Μπετόβεν θα δώσουν το χρώμα στη συνάντηση της σημαντικής βιολονίστριας με τον Σκωτσέζο βιρτουόζο πιανίστα. Κάνοντας ένα μεγάλο άλμα στο χρόνο, το πρόγραμμα των δύο μουσικών περιλαμβάνει ακόμα ένα αιθέριο έργο του Ιάπωνα Τόρου Τακεμίτσου και το μυσταγωγικό αριστούργημα Fratres του Εσθονού Άρβο Παιρτ, έργο που τον καθιέρωσε διεθνώς, ξεδιπλώνοντας μια ιερή τελετουργία και έναν λυτρωτικό στοχασμό πάνω στην απλότητα και την αμεσότητα του ήχου.

Viktoria Mullova
Viktoria Mullova © Benjamin Ealovega

Alasdair Beatson
Alasdair Beatson © KaupoKikkas

Ροβινσώνας Κρούσος
Από τον Νοέμβριο, Παιδική Σκηνή

Με την ευφυΐα, την εφευρετικότητα και την ψυχική του δύναμη κατάφερε να αντιμετωπίσει άγριους κανίβαλους και αδίστακτους κουρσάρους, να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να μας διδάξει την αγάπη για τη ζωή. Ο πιο διάσημος ναυαγός της λογοτεχνίας βγαίνει από τις σελίδες του μυθιστορήματος του Ντάνιελ Ντεφόε για να μας συναντήσει στη σκηνή, σε ένα μουσικοθεατρικό θέαμα για όλη την οικογένεια που σκηνοθετεί η Τατιάνα Λύγαρη. Η διασκευή του έργου σε σημερινό λόγο είναι του Γιώργου Γαλίτη, η ορχήστρα επί σκηνής, με πιάνο, κιθάρες, πνευστά και καταιγιστικά ντραμς, παρουσιάζει πολυστιλιστικές πρωτότυπες συνθέσεις του Μηνά Ι. Aλεξιάδη, ενώ τα ευρηματικά σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ. Ένας «οδηγός επιβίωσης» με παιδαγωγικές αξίες για τους μικρούς θεατές (ηλικίας από πέντε ετών), ρεαλισμό για τους ενήλικες και χιούμορ για όλους.

Χορηγός: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Jazz days at Megaron
5-13/11/2022

Ο κύκλος Jazz Days@ Megaron είναι η νέα πρωτοβουλία του Μεγάρου που έχει στόχο να παρουσιάσει καλλιτέχνες από τη διεθνή και την εγχώρια τζαζ σκηνή σε εναλλακτικούς χώρους του Μεγάρου. Εννέα μέρες - Εννέα μελωδικές συναυλίες τζαζ, μπλουζ, αυτοσχεδιασμών!

O Xάυντν το ’σκασε!
6/11/2022, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ερμηνεύει τη Συμφωνία αρ. 45 του Χάυντν, τη λεγόμενη Συμφωνία του αποχαιρετισμού. Γιατί, όμως, πήρε αυτό το όνομα, γιατί στο φινάλε οι μουσικοί αφήνουν στη μέση το έργο και αποχωρούν ένας ένας από τη σκηνή; Αυτά και άλλα ερωτήματα γέννησαν μια ιστορία. Θρύλος ή αλήθεια, η ιστορία αυτή εξηγεί γιατί ο Χάυντν έγραψε το έργο και γιατί του έδωσε αυτό το τέλος. Η Νάντια Κοντογεώργη θα αφηγηθεί στα παιδιά την ιστορία της Συμφωνίας αρ. 45. Χάρη στη χτενισμένη και πουδραρισμένη περούκα της, στη φορτισμένη ντουντούκα της, στις γνώσεις και στην αγάπη της για τη μουσική, η αγαπημένη ηθοποιός θα παρασύρει μικρούς και μεγάλους στον κόσμο του Χάυντν και στο μαγικό παλάτι του Πρίγκιπα Εστερχάζυ, όπου ένα πρόβλημα ζητάει επειγόντως λύση!

Νάντια Κοντογεώργη
Νάντια Κοντογεώργη

Chamber Orchestra of Europe Antonio Pappano/Janine Jansen
26/11, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Aπό την ίδρυσή της το 1981 έως σήμερα, η Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως ο Κλάουντιο Αμπάντο, ο Νίκολαους Αρνονκούρ και ο Μπέρναρντ Χάιτινκ, ενώ οι ηχογραφήσεις της έχουν αποσπάσει μεταξύ άλλων δύο βραβεία Grammy. Ο μαέστρος σερ Αντόνιο Παππάνο και η βιολονίστα Ζανίν Γιάνσεν είναι επίσης δύο από τους πιο προβεβλημένους καλλιτέχνες της διεθνούς μουσικής σκηνής, με τη «μαγική» ικανότητα να δίνουν πρωτόγνωρες ερμηνευτικές διαστάσεις στα έργα που παρουσιάζουν. Η συνύπαρξη όλων αυτών επί σκηνής αναμένεται τουλάχιστον εκρηκτική, δεδομένου ότι το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει  έργα φαντασμαγορικά, όπως το Πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Προκόφιεφ και οι Χοροί της Γκαλάντα του Κόνταϋ.

Yuja Wang/Λεωνίδας Καβάκος
30/11, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Σε επιστολή της προς τον Γιοχάννες Μπραμς, η Κλάρα Σούμαν  είχε εξομολογηθεί πως η μουσική από το τρίτο μέρος της Σονάτας για βιολί αρ. 1 θα ήθελε να τη συνοδεύει στο πέρασμα προς την αιωνιότητα. Ο σύζυγός της Ρόμπερτ Σούμαν έγραψε τη δικιά του Σονάτα για βιολί αρ. 2 λίγο πριν την ψυχική του κατάρρευση, και το έργο πράγματι αντανακλά στο σύνολό του με παράφορο τρόπο τα αντικρουόμενα συναισθήματα που τον κατέκλυζαν. Ο Τσέχος Λέος Γιάνατσεκ έγραψε τη μοναδική του Σονάτα για βιολί μέσα στα ταραγμένα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και  όπως σε όλη του τη μουσική, σε αυτό το έργο αινιγματικά σπαράγματα μοτίβων αντιπαρατίθενται σε λυρικές μελωδίες δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο ηχητικό σύμπαν. Στα χέρια του Λεωνίδα Καβάκου και της Γιούτζα Ουάνγκ, δύο από τους σπουδαιότερους σολίστ της εποχής μας με ερμηνευτικές ικανότητες που δεν γνωρίζουν όρια, οι τρεις αυτές συναρπαστικές σονάτες βρίσκουν την απόλυτη δικαίωση. Χορηγός: ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Papazó
Βασίλης Παπαζώτος: Γνωρίσαμε τον Papazó, τον viral μουσικό του TikTok

Μιλήσαμε με τον τραγουδοποιό, μουσικό παραγωγό και γιατρό, Βασίλη Παπαζώτο, για τις πετυχημένες διασκευές στο project Μουσικό Μπαλκόνι και την αγάπη του για τη μουσική και ιατρική

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.