Μουσικη

Τα καλύτερα του 2014 - Vol.5

Leonard Cohen, Perfume Genius, FKA Twings κ.α.

Μάκης Μηλάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Και για ολόκληρο το 2014 (όπως κάναμε και πέρυσι) σας ενημερώνουμε για τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφορούν, τουλάχιστον κατά την άποψη της διεθνούς κριτικής. Παρουσιάζουμε με ήχο, εικόνα και πληροφορίες τα άλμπουμ που συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες από εφημερίδες, περιοδικά και μουσικά σάιτ διεθνούς εμβέλειας και ευρείας αποδοχής: (Uncut, Pitchfork, Spin, Guardian, Q, Mojo, BBC Music, PopMatters, Times, All Music Guide, Paste Magazine, Consequence of Sound κλπ.), ενώ λαμβάνουμε υπ’ όψη μας και όσα γράφονται στα ελληνικά έντυπα και σάιτ, και όλα αυτά βέβαια όχι άκριτα αλλά υπό το γενικό και αισθητικό πνεύμα της Athens Voice. Ξεκινήσαμε στις 2/2 με το: Vol.1, συνεχίσαμε στις 19/3 με το: Vol.2 και ακολούθησε το Vol.3 (21/5) και το Vol.4 (31/5) για τους ενδιαφέροντες δίσκους που κυκλοφόρησαν την άνοιξη του 2014. Μέσα στο καλοκαίρι παρουσιάσαμε την λίστα με τα 25 άλμπουμ που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας στις διεθνείς κριτικές.

Συνεχίζουμε τώρα με το Vol.5 για τα πιο ενδιαφέροντα άλμπουμ των τελευταίων εβδομάδων:

Leonard Cohen - Popular Problems

Πέραν του καλού και του κακού... Ο 80άχρονος τροβαδούρος κυκλοφορεί τον 13ο δίσκο του και η ήρεμη, αφηγηματική, σκοτεινή, μεταφυσική τραγουδοποιεία του μας κάνει να αισθανόμαστε πως σε αυτή τη Γη υπάρχουν ακόμη άτομα που αξίζουν τον κόπο. Το θέμα είναι αν τους αξίζουμε εμείς ως κοινό και ως ακροατήριο.


Perfume Genius - Too Bright

Με τον 3ο του δίσκο ο Mike Hadreas από το Σηάτλ (που για άλλους ήχους το έχουμε στο μυαλό μας), προχωράει ένα βήμα μπροστά και γίνεται πιο τολμηρός, λιγότερο "ευχάριστος" αλλά και πιο ώριμος και σκοτεινός. Στην παραγωγή έχει βάλει το χεράκι του και ο John Parish.


Robert Plant & the Sensational Shiffters - Lullaby and... the Ceaseless Roar

Κάτι ξέρει που δεν θέλει την επανασύνδεση των Led Zeppelin. Το άτομο είναι αλλού και το αποδεικνύει με τον 10ο προσωπικό του δίσκο που μας πάει προς την τζαζ, προς την Αφρική, προς την χορευτική μουσική αλλά καθόλου προς την κατεύθυνση του old fashion rock.


FKA Twings - LP1

Με τον πρώτο της δίσκο η νεαρή Αγγλίδα Tahliah Barnett υπονομεύει δημιουργικά την trip-hop ατμόσφαιρα και την αναδομεί για να την κάνει δική της.


Prawn - Kingfisher

Το indie trio από το New Jersey επιστρέφει με το 2ο άλμπουμ του για να μας συνδέσει με την μεγάλη παράδοση της Αμερικής στο είδος από την εποχή του "κολλεγιακού ροκ".


Jenny Hval & Susanna - Meshes of Voice

Ένα παλιότερο πειραματικό και cinematic μουσικό έργο που δημιούργησαν η Jenny Hval και η Susanna Wallumrod επιρεασμένες από το σουρεαλιστικό κινηματογραφικό έργο: "Meshes of the Afternoon" που είχε γυρίσει η Maya Deren το 1943. Η μουσική αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009 στο Ladyfest.


Aphex Twin - Syro

Μετά από 13 χρόνια σιωπής ο ιδιοφυής πρωτεργάτης της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής επιστρέφει κι απ' ότι φαίνεται είχε κάθε λόγο να το κάνει καθώς κυκλοφορεί ένα από τα άλμπουμ της χρονιάς.


Shellac - Dude Incredible

Ο Steve Albini επαναδραστηριοποιεί το post hardcore τρίο του, μετά από 7 χρόνια απραξίας και κυκλοφορούν τον 5ο τους δίσκο, αποδεικνύοντας ότι τα χρόνια που πέρασαν έδωσαν προστιθέμενη αξία στο στιλ τους αλλά και η εμπειρία του Albini από τις παραγωγές κάνει αυτό το άλμπουμ ένα από τα καλύτερα τους.