Μουσικη

Τι θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την σεζόν 2022-23

Λεωνίδας Καβάκος, Viktoria Mullova,Vilde Frang, Janine Jansen, Yuja Wang, Maria João Pires, Nikolai Lugansky, Rafal Blechacz, αλλά και τις νέες παραγωγές των Δημήτρη Παπαϊωάννου και Akram Khan

A.V. Team
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός για το 2022-23

Μεγάλα αστέρια του βιολιού, του πιάνου, της όπερας και του χορού θα σκορπίσουν φέτος τη λάμψη τους στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: οι βιολονίστες Λεωνίδας Καβάκος, Viktoria Mullova,Vilde Frang, Janine Jansen, οι πιανίστες Yuja Wang, Maria João Pires, Nikolai Lugansky, Rafal Blechacz, οι λυρικές τραγουδίστριες Joyce Di Donato και Lise Davidsen. Από τους Έλληνες καλλιτέχνες ξεχωρίζει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με την πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του πολυαναμενόμενου έργου του «INK», ενώ με νέες παραγωγές έρχονται στην Αθήνα ο Άγγλος Akram Khan και τα Grands Ballets Canadiens. Τον τόνο στην καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023 δίνουν οι νέες μουσικές ενότητες Violin Masters, Piano Days και Jazz@Megaron, οι οποίες συνδυάζονται με το επιτυχημένο Φεστιβάλ της Άνοιξης που εγκαινιάστηκε πέρυσι, καθώς και με τους ιδιαίτερα αγαπητούς κύκλους Μεγάλες Ορχήστρες και Μεγάλοι Ερμηνευτές.

Ο Akram Khan στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το "Jungle book"

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2022-23: Το πρόγραμμα ανά ενότητα

Βιρτουόζοι του βιολιού στο πρόγραμμα 2022-23 στο Μέγαρο

Στο πλαίσιο της νέας σειράς εκδηλώσεων Violin Masters, το Μέγαρο γίνεται τόπος συνάντησης καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων σολίστ που διαπρέπουν στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Έτσι, αυτή τη σεζόν, θα απολαύσουμε στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την αγαπημένη γνώριμη του ελληνικού κοινού Viktoria Mullova (26/10) σε ρεσιτάλ με τον πιανίστα Alasdair Beatson, την εκπληκτική Ολλανδή βιρτουόζο Janine Jansen (26/11) που συμπράττει με την Chamber Orchestra of Europe και τον δημοφιλή Λεωνίδα Καβάκο (30/11) σε ένα ρεσιτάλ με τη σταρ του πιάνου Yuja Wang που πραγματοποιείται με τη χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ-ΑΜΚΕ πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου. Τον Απρίλιο στο Φεστιβάλ της Άνοιξης θα γνωρίσουμε τη Νορβηγίδα Vilde Frang, μια σολίστ με έντονη παρουσία στην παγκόσμια μουσική σκηνή, και τον πιανίστα Denis Kozhukhin (4/4).

H Viktoria Mullova στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στον κύκλο Violin Masters © Benjamin Ealovega

Piano Days στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

To πιάνο κατέχει ιδιαίτερη θέση στον φετινό καλλιτεχνικό προγραμματισμό. Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου 2023 (28-29/1) διοργανώνονται για πρώτη φορά οι Piano Days, οι Ημέρες Πιάνου. Ένα διήμερο με συναυλίες που θα αναδείξουν τη προσαρμοστικότητα του οργάνου στα διάφορα είδη μουσικής, με εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους και με απρόσμενες μουσικές συναντήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εγκαινιάζεται και η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Steinway Prizewinner Concerts Network (SPCN), έναν καλλιτεχνικό φορέα παγκοσμίου κύρους ο οποίος αναδεικνύει σολίστ που έχουν βραβευτεί σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς. Μεταξύ άλλων, θα ακούσουμε τους Jean-Louis Steuerman, Αλεξία Μουζά, Αχιλλέα Γουάστωρ, Νεφέλη Μούσουρα και Olga Davnis.

Επιπλέον, αυτή τη σεζόν, στις αίθουσες του Μεγάρου δίνουν ραντεβού τρεις από τους σημαντικότερους πιανίστες της εποχής μας: οι ιδιαίτερα δημοφιλείς, εδώ και πολλά χρόνια, στο ελληνικό κοινό Maria João Pires και Nikolai Lugansky, αλλά και ο νεαρός Rafal Blechacz, ο Πολωνός βιρτουόζος που σάρωσε τα βραβεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Chopin 2005.

O Nikolai Lugansky στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © Χάρης Ακριβιάδης

Μεγάλες Ορχήστρες και Μεγάλοι Ερμηνευτές που έρχονται στο Μέγαρο

Ο συμφωνικός ήχος βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο του κύκλου Μεγάλες Ορχήστρες.

Η αυλαία για την περίοδο 2022-23 ανοίγει με τον William Christie και το μπαρόκ σύνολο Les Arts Florissants (2/10), οι οποίοι καθόρισαν όσοι λίγοι την «ολική επαναφορά» της προκλασικής μουσικής τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Μια συναυλία-αφιέρωμα στις μουσικές της περιόδου του Μολιέρου στο πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για τα 400 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου δραματουργού.

Ο William Christie και οι Les Arts Florissants στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με αφιέρωμα στις μουσικές της περιόδου του Μολιέρου © Michel Szabo

Ο πιανίστας Alain Lefèvre, που αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα, συμπράττει με την Hélène Mercier, με τους δύο Καναδούς βιρτουόζους να παρουσιάζουν, ανάμεσα σε άλλα, δύο έργα του συμπατριώτη τους André Mathieu (5/10). Θα κλείσουν το πρόγραμμά τους με την εκδοχή για δύο πιάνα του «Μπολερό» του Maurice Ravel.

Hélène Mercier

O Sir Antonio Pappano, νυν μουσικός διευθυντής του Royal Opera House-Covent Garden του Λονδίνου και επικεφαλής της London Symphony Orchestra από το 2024, διευθύνει την Chamber Orchestra of Europe (26/11), ενώ το ορχηστρικό σύνολο Festival Strings Lucerne, που κέρδισε το κοινό στην πρώτη του εμφάνιση στο Μέγαρο, επανακάμπτει, με την κορυφαία πιανίστα Maria João Pires (18/2).

H Ορχήστρα Maggio Musicale Fiorentino έρχεται και πάλι στην Αθήνα, αυτή τη φορά υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Daniele Gatti (1-2/3). Ο Απρίλιος στο Μέγαρο ξεκινά με την SinfoniaVarsovia και τον σολίστ του πιάνου Rafal Blechacz.

Ο κύκλος Μεγάλοι Ερμηνευτές θα μας χαρίσει μια από τις πολυαναμενόμενες συναντήσεις της σεζόν, αυτή με την πιανίστα Yuja Wang και τον Λεωνίδα Καβάκο (30/11), στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους.

Η διάσημη πιανίστα Yuja Wang έρχεται με τον Λεωνίδα Καβάκο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © Julia Wesely

Όσο για τους λάτρεις της όπερας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο από τις σπουδαιότερες φωνές της εποχής μας. Η Νορβηγίδα υψίφωνος Lise Davidsen (15/10), που μεσουρανεί στις μεγαλύτερες σκηνές όπερας και θεωρείται ως μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες του καιρού μας, έρχεται για πρώτη φορά στο Mέγαρο. Στην αυλαία της άνοιξης η βραβευμένη με Grammy Αμερικανίδα μετζοσοπράνο Joyce Di Donato (30/5), η «φωνή των 24 καρατίων» κατά τους «Τimes», θα παρουσιάσει το νέο της project με τίτλο «EDEN», προσκαλώντας μας σε ένα ταξίδι για την αναζήτηση της αρμονίας μέσα από τη σύνδεσή μας με τη φύση.

Μέγαρο Μουσικής: Ο Νοέμβριος της τζαζ

Ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας της τζαζ (Jazz@Megaron), με γνωστά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Stefano di Battista Quartet (5/11), Δημήτρης Βασιλάκης–Gil Weiberg Shimon Robot &Friends (για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 7/11), Espen Berg Τrio (8/11), ο πιανίστας και συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου (9/11), ο σολίστ του πιάνου Τάσος Πάππας (10/11) σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τον τζαζ με τον συμφωνικό ήχο, Σταύρος Λάντσιας (11/11), ο Αλέξανδρος Δράκος-Κτιστάκης (12/11) και Δημήτρης Καλαντζής (13/11).

Χορός στο Μέγαρο

Ηχηρές μετακλήσεις και για τους φίλους του χορού. To πολυαναμενόμενο έργο «ΙΝΚ» του Δημήτρη Παπαϊωάννου κάνει την ελληνική πρεμιέρα του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (12, 13, 14, 15 και 19, 20, 21/1). Στο καλαντάρι, όμως, έχουμε μαρκάρει και τις δυο μέρες του Ιούνη (14 και 15/6) που ο Akram Khan θα ξετυλίξει τη νέα του παραγωγή με τίτλο «Jungle Book Reimagined» για την κλιματική κρίση. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «αφού τα παιδιά μας είναι αυτά που θα κληρονομήσουν τα λάθη μας, θέλω να μάθουν ότι η περιβαλλοντική κρίση ήταν και εξακολουθεί να είναι μια πολιτισμική κρίση περισσότερο από ποτέ». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα το «Symposium», μια ομαδική performance χορού από την Ηρώ Βασάλου–Snap Dance Company (10-12/3), στο πλαίσιο του κύκλου Megaron Underground, και το γνωστό τις ανατρεπτικές παραγωγές του εκτός κλασικής φόρμας φημισμένο σύνολο Les Grands Ballets Canadiens (8 και 9/4), με δύο νέες χορογραφίες.

Το φημισμένο σύνολο Les Grands Ballets Canadiens στις "Τέσσερις εποχές" © Sasha Onyshchenko

Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Πλήθος εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια τον Δεκέμβριο. Ανάμεσά τους, η παράσταση «Εδώ Λιλιπούπολη»–Τα τραγούδια (3-4/12), η συναυλία της Παιδικής Χορωδίας Μozart της Βιέννης (17-18/12) και το ροκ μιούζικαλ «Σκρουτζ», βασισμένο στη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Καρόλου Nτίκενς, σε πρωτότυπη μουσική του Στέφανου Κορκολή και σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, με τον Πάνο Μουζουράκη να ηγείται ενός πολυμελούς θιάσου ηθοποιών και τραγουδιστών (22-30/12). Η διακεκριμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου αποκαλύπτει και φέτος το επιβλητικό εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου, σύμβολο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεών του, μέσα από ένα πρόγραμμα με έργα J. S. Bach, Haendel, Mendelssohn και άλλων συνθετών (23/12). Ο Καραγκιόζης γιορτάζει τα 10 του χρόνια στο Μέγαρο με ένα ταξίδι γεμάτο μουσικές περιπέτειες στο φαντασμαγορικό Παρίσι. Στην Πόλη του Φωτός, με τον Ηλία Καρελλά και τις σκιές του, ταξιδεύουν η Τζώρτζια Κεφαλά και μια ομάδα μουσικών (21 και 23/12, 25-30/12).Τα φουαγιέ του Μεγάρου θα πλημμυρίσουν εορταστικές μελωδίες, τις οποίες θα παρουσιάσουν συγκροτήματα από ωδεία και μουσικά σχολεία της Αττικής, ενώ η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα υποδεχτεί ένα χριστουγεννιάτικο γκαλά μιούζικαλ (συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) με τραγούδια και αποσπάσματα από έργα των Cole Porter, Frederick Loewe, Leonard Bernstein και άλλων συνθετών. Συμμετέχουν οι Μυρσίνη Μαργαρίτη (υψίφωνος), Νάντια Κοντογεώργη (μεσόφωνος),

Γιάννης Καλύβας (τενόρος) και Γιώργος Παπαδημητρίου (βαθύφωνος).Στη μουσική διεύθυνση ο Μιχάλης Οικονόμου (30/12).

Φεστιβάλ της Άνοιξης

Η εαρινή γιορτή μουσικής και χορού, που έκανε πέρσι με επιτυχία το ντεμπούτο της επιστρέφει τον Απρίλιο του 2023 (1-9/4). Τι φέρνει; Την SinfoniaVarsovia (1/4) που ίδρυσε ο Yehudi Menuhin και διηύθυνε για πολλά χρόνια ο μεγάλος Πολωνός συνθέτης και μαέστρος Krzysztof Penderecki. Μαζί τους στο Δεύτερο κοντσέρτο του Chopin, ο Rafal Blechacz, ο πιανίστας που σάρωσε όλα τα βραβεία στο Διεθνή Διαγωνισμό Chopin το 2005. To καταξιωμένο χορωδιακό σύνολο από την Εσθονία Vox Clamantis (3/4), με ρεπερτόριο που εκτείνεται από το γρηγοριανό μέλος μέχρι τον σύγχρονο συνθέτη Arvo Pärt. Δύο λαμπρά αστέρια του 21ου αιώνα σε μια συναυλία μουσικής δωματίου, τη βιολονίστα Vilde Frang και τον πιανίστα Denis Kozhukhin (4/4). Ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα σύγχρονης μουσικής στον κόσμο, το Ensemble Ιntercontemporain (IRCAM) (6/4), το οποίο επιστρέφει ύστερα από πολλά χρόνια στην Αθήνα για να ερμηνεύσει αντιπροσωπευτικά έργα της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα (Κοντσέρτο δωματίου του György Ligeti, Jalons του Ιάννη Ξενάκη κ.ά.). Τον Ρώσο δεξιοτέχνη του πιάνου Nikolai Lugansky (7/4), ο οποίος συμπράττει με την Kρατική Ορχήστρα Αθηνών και ερμηνεύει το Τρίτο κοντσέρτο του Sergei Rachmaninoff, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη. Στο ανοιξιάτικο φεστιβάλ εντάσσεται και η παρουσία των Les Grands Ballets Canadiens.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Οι νέοι καλλιτέχνες είχαν πάντα τη δική τους θέση στο πρόγραμμα του Μεγάρου, το οποίο πέρα από το βάρος που δίνει στις εμφανίσεις Ελλήνων σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, αυτή τη σεζόν, ενισχύει τις διεθνείς συνεργασίες του, με σκοπό την προβολή νέων ταλέντων. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας με την Steinway (SPCN), θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη 18χρονη Ρωσίδα Olga Davnis, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στον περίφημο Διαγωνισμό Bach της Λειψίας. Επίσης, τρεις Rising Stars, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (European Concert Hall Organization-ECHO): τη δεξιοτέχνη των κρουστών Vanessa Porter (9/2), τη βιρτουόζο του βιολιού Diana Tishchenko (20/2) και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Aris (8/3). Τις νικήτριες του διεθνούς διαγωνισμού Nadia & Lili Boulanger, Paris (15/3). Τους νέους μουσικούς Ηλία-Ίωνα Λιβιεράτο (βιόλα), Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν (τσέλο) και Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο), με τους οποίους συμπράττει ο Λεωνίδας Καβάκος σε δύο συναυλίες μουσικής δωματίου (12και 14/2) -πρόκειται για σειρά μουσικών εκδηλώσεωνβασισμένων σε μια ιδέα του Λ. Καβάκου.

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ο ομώνυμος κύκλος συνεχίζεται συστήνοντάς μας τη νέα, ανερχόμενη γενιά Ελλήνων μουσικών και παρουσιάζοντας καταξιωμένους σολίστ σε έργα μουσικής δωματίου. Ξεχωριστές συμπράξεις ανάμεσα σε ξεχωριστές μουσικές προσωπικότητες. Συγκεκριμένα περιμένουμε τους: Αλεξάνδρα Νομίδου(πιάνο), ÉduaZádory(βιολί) και Aare Tammesalu (βιολοντσέλο), στις 13/10. Δανάη Καρά και Κουιντέτο Πνευστών Αίολος (17/10). Γιώργο Ζαχαρία (βιολί) και Μάριος Παντελιάδης (πιάνο) στις 19/10. Έφη Αγραφιώτη (πιάνο) και Γιώργος Κοντραφούρη (πιάνο) στις 22/11 . «Η εντός και καθ’ ημάς θάλασσα» – Αλεξία Βουλγαρίδου(σοπράνο) –Κορίνα Βουγιούκα(κιθάρα) στις 28/11. Ηλία Λιβιεράτο (βιόλα), Σπύρο Μουρίκη (κλαρινέτο) και Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο) στις 7/12. Uwe Matschke(πιάνο), Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε(βιολί), Kerstin Feltz(βιολοντσέλο) στις 17/1. Δημήτρη Τηλιακό (βαρύτονος) και Τίτο Γουβέλη (πιάνο) στις 6/2. Δημήτρη Δεσύλλα (κρουστά) και Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο) στις 4/3. Κουαρτέτο Αέναον – Μυρσίνη Κάγκαρλη (πιάνο) στις 20/3. Αντώνη Σουσάμογλου (βιολί) και Σταμάτη  Βλαχοδημήτρη (πιάνο) στις 28/3. Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο (τσέλο) και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο) στις 26/4. Αλέξανδρο Γαβριηλίδη-Πέτριν (βιολί)– Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν(τσέλο) – Κων/νο Δεστούνη (πιάνο) στις 10/5. Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο) – Αγγελική Καθαρίου (μετζοσοπράνο) – Διονύση Μαλλούχο (πιάνο) στις 24/5.

Παλαιά Μουσική στο Μέγαρο

«ExFemina»: κύκλος τριών παραστάσεων παλαιάς µουσικής, αφιερωµένων σε γυναίκες που άφησαν το αποτύπωµά τους στη µουσική δηµιουργία και πράξη.

16/2 Isabella d’Este: Θεοδώρα Μπάκα (µετζοσοπράνο), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιόλα ντα γκάµπα), Θεόδωρος Κίτσος (αναγεννησιακό λαούτο, αναγεννησιακή κιθάρα, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια).

23/2 Isabella Leonarda: Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (µπαρόκ βιολί), Ιάσονας Ιωάννου (µπαρόκ τσέλο), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (εκκλησιαστικό όργανο).

9/3 Barbara Strozzi: Ελένη Μολέσκη (δραµατουργός, ηθοποιός), Έλενα Κρασάκη (µετζοσοπράνο), Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (µπαρόκ βιολί), Δηµήτρης Τίγκας (βιολόνε), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (εκκλησιαστικό όργανο), Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια).

Adagio–Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα

«Του μοιρολογιού το μύρο» (10/4): ένα μουσικό ταξίδι της ψυχής, με μοιρολόγια, στον χρόνο και τους τόπους. Συμμετέχουν η βασική ορχήστρα του Γιώργου Κοτσίνη, η ορχήστρα της Κάτιας Παπαδοπούλου, το Πολυφωνικό Πενταμελές Συγκρότημα Ηπείρου κ.ά.

«Missa Solemnis» (12/4) του Ludwig van Beethoven (συμπαραγωγή με την ΚΟΑ, Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου):τα σολιστικά φωνητικά μέρη ερμηνεύουν η Karen Leiber(υψίφωνος), η Ingeborg Danz (μεσόφωνος), ο Jenish Ysmanov (τενόρος) και ο Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος). Διευθύνει ο Christoph Poppen. Μαζί τους, οι Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων.  

Θέατρο στο Μέγαρο

Η αυλαία ανοίγει με το αριστούργημα του Alfred Lord Tennysson «Enoch Arden» σε μουσική Richard Strauss (12 και 14/9), το οποίο ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης. Στον ρόλο του Αφηγητή, ο Νίκος Καραθάνος. Στο πιάνο, ο Θοδωρής Τζοβανάκης. Μαζί τους, η σοπράνο Άννα Στυλιανάκη.

Στις θεατρικές παραγωγές της καλλιτεχνικής περιόδου 2022-2023 περιλαμβάνεται ακόμη το έργο «Πανσέληνος» σε κείμενο-σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή (16-21/12). Η πλοκή εκτυλίσσεται στο Παρίσι κατά την εποχή των πολιτικών εμιγκρέδων, τη δεκαετία του 1970, μια περίοδο διάχυτων πολιτικοοικονομικών αναταραχών σε Αμερική και Ευρώπη.

Η Μάγδα Μαυρογιάννη, δημιουργός των μουσικών αναλογίων «Πορτρέτα γυναικών», παρουσιάζει επί σκηνής τη ζωή της μεξικάνας ζωγράφου Frida Kahlo (13-14/2).

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, οι θεατρόφιλοι θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Αδεξιότητες, ένας τρόπος να μην τα καταφέρεις» σε σκηνοθεσία Ηλία Κουνέλα (22 και 23/10).

Μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές στο Μέγαρο

Στάση στο Μέγαρο κάνουν τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο ο Διονύσης Σαββόπουλος με το αφιέρωμα «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» (10/12), πολυαγαπημένα τραγούδια σε νέες ενορχηστρώσεις για συμφωνικό σύνολο. Σε αυτό τον κύκλο περιλαμβάνονται ακόμη η συναυλία του Μανώλη Μητσιά (4/2), η σύμπραξη της Μαρίας Φαραντούρη με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη (σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί) και η νέα εμφάνιση της Δήμητρας Γαλάνη (10/2) στο χώρο, με αγαπημένα τραγούδια για τον έρωτα.

Γέφυρες

Ο δημοφιλής κύκλος επιστρέφει παραγωγές από όλο το μουσικό φάσμα. Η Αlexandra Gravas παρουσιάζει μια πολυπολιτισμική βραδιά με τραγούδια από τα μουσικά ταξίδια της στον κόσμο. Το ταλέντο των μελών της μουσικής οικογένειας Ξυλούρη συναντά την άρτια τεχνική του ολλανδικού Nederlands Blazers Ensemble (26/10), ενώ στην εκδήλωση «Στα ζάλα του Γκρέκο» ο συνθέτης ΧρήστοςΤζιφάκις, μέσα την αύρα της φιλοσοφίας και της αισθητικής του μεγάλου ζωγράφου μας αλλά και του Καζαντζάκη, δημιουργεί μια πολύχρωμη γέφυρα χορού και μουσικής ανάμεσα στην Κρήτη και την Ισπανία. Με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (6/5).

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες Animegaron (24/2), σε συνεργασία με το Animasyros, καθώς και οι Ανοιχτές Πλατφόρμες, σε σύμπραξη με την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής–ΕΔΕΜ

Mουσικές του κόσμου 

Οκτώ γνωστοί δεξιοτέχνες συμμετέχουν στον μουσικό μαραθώνιο «Το ούτι στην Ελλάδα» (24/11), σε σύλληψη και μουσική επιμέλεια του Ταξιάρχη Γεωργούλη.

O «διεθνής» Έλληνας τζαζίστας Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο) συμπράττει με τη βραβευμένη με Grammy πακιστανή τραγουδίστρια Aroof Aftab στην πρώτη της εμφάνισηστην Ελλάδα (13/3). Συμμετέχει η γυναικεία χορωδία chórεs.

Το Μέγαρο των Παιδιών

Μπουκέτο προτάσεων και για τους μικρούς φίλους του Μεγάρου και τις οικογένειές τους. Ο πιο διάσημος ναυαγός του κόσμου, ο Ροβινσώνας Κρούσος, είναι ο πρωταγωνιστής της ομώνυμης μουσικοθεατρικής παράστασης που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, διασκευή του Γιώργου Γαλίτη, πρωτότυπη μουσική Μηνά Ι. Αλεξιάδη –που ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής– και σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ (Οκτώβριος 2022-Απρίλιος 2023).

Στις Κυριακάτικες συναυλίες για όλη την οικογένεια «Ο Haydn το ’σκασε» (6/11) και η Νάντια Κοντογεώργη, με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, θα αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία της δημιουργίας της Συμφωνίας αρ. 45 από τον μεγάλο Αυστριακό μουσουργό. Η δημοφιλής ηθοποιός και η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσιάσουν επίσης το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Mendelssohn (σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί), μια σύνθεση που βασίζεται στο πασίγνωστο έργο του William Shakespeare.

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (14-20/11) ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του με τους μικρούς θεατές και υπόσχεται ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών.

Τέλος, ο Ηλίας Καρελλάς,μετά την περσινή επιτυχία του «Ήχου των σκιών», μας καλωσορίζει για δεύτερη χρονιά σε αυτό το πρωτότυπο εκπαιδευτικό θέαμα που απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας (Οκτ. 2022-Απρ. 2023). Στην παράσταση «Ο Καραγκιόζης στους αγώνες μουσικής», θα συναντήσουμε τις γιγαντοφιγούρες του Καραγκιόζη και της παρέας του, ενώ θα ακούσουμε ήχους του παρελθόντος και ήχους του σήμερα, έντονους ρυθμούς και μαγευτικές μελωδίες. Μουσική συνοδοιπόρος του, η Αρετή Κετιμέ (φωνή, σαντούρι).

Εκπαιδευτικές δράσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, κάθε σαββατοκύριακο, το Μέγαρο προτείνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους (οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία) καλώντας μας να γνωρίσουμε τα μουσικά όργανα, να παρακολουθήσουμε συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, να πάρουμε μέρος σε εργαστήρια, να περιηγηθούμε στους χώρους του, να ανακαλύψουμε τα επαγγέλματά του, να γνωρίσουμε συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Προβολή ντοκιμαντέρ

Μετά την προβολή του φιλμ «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης», προβάλλεται ένα ακόμη ιστορικό ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, η ταινία «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896» (4-5/11) που ξεδιπλώνει τη συναρπαστική ιστορία της μεταμόρφωσης της Αθήνας και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2020 στο Μουσείο Μπενάκη για ελάχιστες μέρες λόγω της πανδημίας.

Ορχήστρες in Residence

Και αυτή την καλλιτεχνική περίοδο, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ)και η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) θα είναι κοντά μας με συναυλίες που αναδεικνύουν γνωστές αλλά και άγνωστες σελίδες της διεθνούς και ελληνικής εργογραφίας.

Και ακόμη στο Μέγαρο…

Η μουσική εκδήλωση «Μνήμη Μικράς Ασίας», μια συμπαραγωγή του Μεγάρου και της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών (10/11).

Η συναυλία του φωνητικού συνόλου MEIZON Ensemble, σε ένα ευφάνταστο πρόγραμμα με πρωτότυπα έργα ή διασκευασμένα ειδικά για ανδρικές φωνές a cappella (21/11).

Το ρεσιτάλ επτάχορδης αρχαιοελληνικής λύρας του Νίκου Ξανθούλη με πρωτότυπα έργα ελλήνων και ξένων συνθετών (28/2).

annexMΤο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες του Μεγάρου

Η νέα έκθεση του Γιώργου Ξένου (γεν. 1953), σε επιμέλεια Άννας Καφέτση, σχεδιάζεται γύρω από την ιδέα ενός κλειστού-ανοιχτού αρχείου εικόνων, ήχων και εννοιών, το οποίο κρύπτεται και φανερώνεται ως σκηνή και ως άβατο. Δημόσιες «τοιχογραφίες» εναλλάσσονται με ζωγραφικές μινιατούρες και απροσπέλαστα αρχεία σχεδίων. Αρχετυπικές εικόνες του οίκου και άδειων εσωτερικών,λαβύρινθοι, πρόσωπα-αριθμοί, σκιές, αρχέγονες κρυπτικές γραφές, γρίφοι και μυθικά σύμβολα δημιουργούν οικείες και ανησυχητικές ονειρικές τοπογραφίες εγκλεισμού και ελευθερίας, εσωτερικότητας και περισυλλογής, σε μαύρο-άσπρο. Το όνειρο, με τη φροϋδική του σημασία, μια ακατάληπτη γραφή σε εικόνες απελευθερωμένη από καταναγκασμούς, βρίσκει στα έργα του Γιώργου Ξένου το εικαστικό του ανάλογο. Η ζωγραφική του ως τόπος διαλογισμού αναζητά τη σκέψη που θα ονειρευόταν (Δεκ.

2022-Φεβρ. 2023).

 

INFO:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

210 72 82 333, megaron.gr