Μουσικη

Bjork: Το «Atopos» μας προσγειώνει σε ένα biological rave party

Η πρώτη αποκάλυψη από το επερχόμενο άλμπουμ της «Fossora»

tania-skrapaliori.jpg
Τάνια Σκραπαλιώρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Björk: Δείτε το βιντεοκλίπ για το νέο τραγούδι «Atopos» από το καινούργιο της άλμπουμ «Fossora» που κυκλοφορεί στις 30 Σεπτεμβρίου
© Vidar Logi

Björk: Δείτε το βιντεοκλίπ για το νέο τραγούδι «Atopos» από το καινούργιο της άλμπουμ «Fossora» που κυκλοφορεί στις 30 Σεπτεμβρίου

«Νιώθω τόση έκπληξη όταν μου λένε ότι η ηλεκτρονική μουσική δεν έχει ψυχή. Και κατηγορούν τους υπολογιστές γι’ αυτό. Δείχνουν τους υπολογιστές με το δάχτυλο, λέγοντας “δεν υπάρχει ψυχή εδώ!” Όμως δεν μπορείς να κατηγορήσεις έναν υπολογιστή ότι δεν υπάρχει ψυχή στη μουσική -αν δεν υπάρχει, είναι γιατί κανείς δεν την έβαλε εκεί». Αυτή η ρήση της Björk στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ του “South Bank Show” για εκείνη το 1997 έμελλε να γίνει σημαία των απανταχού φίλων της ηλεκτρονικής μουσικής με τη μοναδική αυτή Ισλανδή στον ρόλο του προφήτη -ήδη από τα τέλη των 90s με τα ρηξικέλευθα albums “Post” και “Homogenic”- για όσα έμελλε να ακολουθήσουν στο τερέν του πειραματικού ποπ ήχου.

Fast forward στο σήμερα, είκοσι πέντε χρόνια μετά από εκείνες τις «αθώες» ημέρες των 90s ο «κακός», «άψυχος» υπολογιστής παραμένει ο εχθρός πολλών τεχνολογικών σκεπτικιστών και ο φίλος πολλών περισσότερων που πράγματι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις δυνατότητές του για να διευρύνουν τα όρια της τέχνης στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα. Και κάπου εκεί -σε έναν απροσδιόριστο χωροχρόνο του απείρου- το πολυδιάστατο αυτό ξωτικό συνεχίζει να βρίσκει να βάζει την ιδιότυπη ψυχή της σε πειραματικά ηλεκτρονικά ηχοτοπία, χρησιμοποιώντας τα αισθητικά και τεχνολογικά εργαλεία της για να σκάψει βαθύτερα τη σχεδόν εξωγήινη σχέση της με τη γη και τη φύση.

Το νέο album της “Fossora, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 30 Σεπτεμβρίου κλείνοντας μια εντυπωσιακή δισκογραφική δεκάδα μικρών καλλιτεχνικών πολυσμπάντων, έχει προλογιστεί, πράγματι, από την ίδια την Björk ως το δικό της “mushroom album”, με το οποίο θα μπολιάσει γήινους οργανικούς ήχους με στοιχεία biological techno «η προσγείωσή της στη γη» μετά από ένα album (το “Utopia”) που ήταν «ένα νησί στα σύννεφα, μόνο αιθέρας».

Björk: Δείτε το βιντεοκλίπ για το νέο τραγούδι «Atopos» από το καινούργιο της άλμπουμ «Fossora» που κυκλοφορεί στις 30 Σεπτεμβρίου
© Vidar Logi

Το εντυπωσιακό εξώφυλλο δια χειρός Vidar Logi που έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα και απεικονίζει την Björk σε έναν φουτουριστικό μυκητώδη βυθό έρχεται και δένει με τον τίτλο του album–ένα λεξιπλαστικό παιχνίδι της ίδιας, μια εξαγωγή θηλυκού ουσιαστικοποιημένου επιθέτου από το λατινικό απαρέμφατο fossore που σημαίνει σκάψιμο. Έτσι η Björk γίνεται η Fossora, εκείνη που σκάβει για να βρει τις ρίζες - μίτο που θα την οδηγήσουν στο κέντρο της γης και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το lead single που κυκλοφόρησε ως προπομπός του “Fossora” με τίτλο “Atopos” είναι ένα άριστο δείγμα αυτής της “biological techno” γλώσσας που αναμένεται να  πρεσβεύσει η Björk στο δέκατο album της, ένα εντυπωσιακό μείγμα πνευστών, φωνητικών που παρά τη σταθερή απόκοσμη προέλευσή τους θυμίζουν απροσδόκητα την κλασσική avant garde τραγουδοποιία, ρυθμολογικών θραυσμάτων και δυναμικών beats ενορχηστρωμένων από τον DJ Kasimyn των Gabber Modus Operandi με κερασάκι στην τούρτα την απροσδόκητη «ανεβασμένη» διάθεση και η sui generis «ξωτική» χαρά που μοιράζει απλόχερα η ίδια τόσο με τον τρόπο που τοποθετεί τον εαυτό της στην performance του videoclip του “Atopos” όσο και με την «εξωστρέφεια» -για τα δεδομένα της πάντα- με την οποία συμμετέχει στις διαδικασίες επικοινωνίας της νέας αυτής κυκλοφορίας.

björk : atopos

“Hope is the muscle that allows us to connect” τραγουδάει η Björk στο biological rave party του “Atopos”, στον απόηχο δύο από των πιο παράξενων χρόνων που βίωσε ποτέ η σύγχρονη ανθρωπότητα, καλώντας με τον δικό της τρόπο σε μια ένωση με τη γη, με τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, παραμένοντας αυτό που ήταν πάντα: μια κατηγορία μόνη της που εξωθεί όλες τις υπόλοιπες στα δημιουργικά τους άκρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.