Μουσικη

Πέθανε ο γνωστός οργανίστας Joey DeFrancesco σε ηλικία 51 ετών

Έπαιξε με τον Miles Davis όταν δεν είχε συμπληρώσει καν τα 20 του χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο joeydefrancesco
Joey DeFrancesco © Getty Images/Ideal Image

Joey DeFrancesco: Πέθανε ο γνωστός μουσικός της τζαζ σε ηλικία 51 ετών. 

Ο Joey DeFrancesco, ο οποίος επανέφερε τον πλούσιο ήχο του οργάνου Hammond B-3 στο mainstream της τζαζ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για περισσότερα από 30 χρόνια, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 51 ετών. 

Η λαμπερή δεξιοτεχνία του προσέλκυσε συνεργάτες από τον Miles Davis, στο συγκρότημα του οποίου ο DeFrancesco εντάχθηκε ενώ ήταν ακόμα τελειόφοιτος στο λύκειο, μέχρι τον Van Morrison, με τον οποίο έκανε δύο πρόσφατα άλμπουμ. Σε περίοπτη θέση είναι δε η πρόσφατη σχετικά κυκλοφορία του άλμπουμ που μετείχε «For Jimmy, Wes and Oliver» του Christian McBride το 2020, το οποίο κέρδισε το βραβείο Grammy για το καλύτερο άλμπουμ μεγάλου συνόλου τζαζ.

Συνεχιστής της παράδοσης των μάστερ του organ Jimmy Smith, Jack McDuff και Jimmy McGriff, ο DeFrancesco ξεκινήσε να παίζει πιάνο σε ηλικία 4 ετών και στη συνέχεια το Hammond σε ηλικία 10 ετών. 

Ο DeFrancesco έκανε περίπου 30 δικά του άλμπουμ, μερικά από τα οποία αποτελούν μια σιωπηρή παράδοση της σκυτάλης από εξαιρετικούς προκατόχους όπως ο Smith και ο Jack McDuff στον ίδιο. Σε άλλα άλμπουμ του συμμετείχαν κολλοσσοί του σαξοφώνου όπως οι Illinois Jacquet, George Coleman, Houston Person και πιο πρόσφατα ο Pharoah Sanders. 

Ο De Francesco εξερεύνησε ορίζοντες πέραν της παραδοσιακής τζαζ σε αρκετές περιπτώσεις με μια εξ' αυτών στο γκρουπ με το όνομα The Free Spirits, ένα fusion γκρουπ με τον κιθαρίστα John McLaughlin και τον ντράμερ Dennis Chambers. 

Τα τελευταία χρόνια, ο DeFrancesco επικεντρώθηκε σε αυτό που ονόμασε πνευματική τζαζ, που κυμαίνεται από τον Sanders μέχρι τον Sun Ra. Όσο για την εξερεύνησή του στο όργανο, δεν ήταν διαφορετική από ό,τι ήταν ποτέ. «Πάντα τέντωνα τα όρια του οργάνου από την πρώτη μέρα που το ακούμπησα», δήλωσε στο Philadelphia Weekly το 2019. 

Joey DeFrancesco playing with Miles Davis Tutu Live in Warsaw, 1988

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.