Μουσικη

40 χρόνια από τη γέννηση των CD - Ποιο ήταν το πρώτο άλμπουμ

Ποιες οι πωλήσεις CD σήμερα στη Γερμανία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η δημιουργία των CD στη Γερμανία πριν από 40 χρόνια, το πρώτο άλμπουμ και οι πωλήσεις σήμερα 

Ατελείωτα ράφια με διάφορες επιλογές CD κοσμούν ακόμη τα περισσότερα σπίτια, ενώ πεταμένα σε διάφορα μέρη μέσα σε ένα αμάξι μπορεί κανείς να τα βρει τυχαία. Το CD αντικατέστησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τους δίσκους βινυλίου, φέρνοντας μαζί του την επανάσταση στη μουσική βιομηχανία.

Το πρώτο CD στον κόσμο δημιουργήθηκε στην περιοχή Λανγκενχάγκεν του Αμβούργου στις 17 Αυγούστου του 1982. Και το πρώτο άλμπουμ ήταν το «The Visitors», των ABBA. Ήταν η πρώτη φορά που ψηφιοποιήθηκε η μουσική και όχι μόνο επειδή δεν ακούγονταν πλέον τα «σφυρίγματα» της κασέτας ή η βελόνα του πικάπ. Η μετατροπή των μουσικών κομματιών με τη βοήθεια προγραμματιστών αποτέλεσε το έναυσμα της διάδοσης της μουσικής για τις σημερινές υπηρεσίες streaming. «Το CD εγκαθίδρυσε τον ψηφιακό πολιτισμό» σημειώνει ο πολιτιστικός ερευνητής Ράιαν Ντάνιελ του αυστραλιανού πανεπιστημίου James Kook.

Με τις πρώτες κυκλοφορίες των ψηφιακών δίσκων ακολούθησε και η συζήτηση για το εάν ο ήχος τους είναι «αποστειρωμένος» συγκριτικά με τον θερμό ήχο ενός δίσκου. Τα νούμερα όμως διέλυσαν τις αμφιβολίες. Το 1985 μόνο από το εργοστάσιο του Λανγκενχάγκεν είχαν κυκλοφορήσει 26 εκατομμύρια δίσκοι φέρνοντας τη «χρυσή εποχή» στη μουσική βιομηχανία. Καλλιτέχνες όπως ο Michael Jackson, η Madonna, αλλά και οι Beatles είδαν τις πωλήσεις τους να απογειώνονται. Το κοινό αγόραζε ξανά και ξανά επανακυκλοφορίες των ήδη γνωστών άλμπουμ. Το «The Visitors» για παράδειγμα των ABBA επανακυκλοφόρησε τέσσερις φορές.

Γρήγορα οι πωλήσεις των CD πήραν την κατιούσα

Στη Γερμανία εισήχθη για δεύτερη φορά μια καινοτομία της μουσικής που την πήγε αρκετά βήματα παρακάτω με τη δημιουργία του «MP3». Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ δημιούργησαν αυτή τη μορφή που προοριζόταν αρχικά για αποκλειστική ραδιοφωνική χρήση, ώστε να μειωθεί το μέγεθος του κομματιού που περιείχε ο ψηφιακός δίσκος. Με τον τρόπο αυτό ωστόσο ξεκίνησε και η «μουσική πειρατεία» καθώς μη εξουσιοδοτημένοι χρήστες διέθεταν δωρεάν τα μουσικά έργα μέσω ιστοσελίδων και δικτύων ανταλλαγής μειώνοντας κατά κόρον τα έσοδα της μουσικής βιομηχανίας. Οι δισκογραφικές εταιρίες κατέθεσαν αγωγές ώστε να μην διαμοιράζεται παράνομα μουσική στο διαδίκτυο.

Το Napster αποτέλεσε το πρώτο λογισμικό κοινής χρήσης αρχείων με έμφαση στη διανομή ψηφιακών αρχείων ήχου. Λίγα χρόνια αργότερα ο ιδρυτής της Apple, Στίβ Τζόμπς, θα φέρει μια καινούργια τομή στην αγορά με τις συσκευές iPod, πείθοντας τη μουσική βιομηχανία πως ένα μικρό αντίτιμο για την αγορά ενός μουσικού κομματιού αποτελεί το μέλλον της μουσικής. Οι συνδρομητικές υπηρεσίες μέσω διάφορων υπηρεσιών αποτέλεσαν το επόμενο βήμα που επικρατεί σήμερα στη μουσική βιομηχανία σώζοντας την κατά κάποιον τρόπο.

Στη Γερμανία το περασμένο έτος οι πωλήσεις από τη μουσική αυξήθηκαν στα 1,96 δις. ευρώ. Από αυτό το ποσοστό, το 68% ανήκει σε συνδρομητικές υπηρεσίες ενώ οι πωλήσεις των CD κατέχουν το 16,3%, μη αμελητέο ποσοστό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες που αποτελούν τον πυλώνα της μουσικής βιομηχανίας είδαν επίσης αύξηση των πωλήσεων των CD καθώς κατέλαβαν το 47,7% των πωλήσεων το 2021. Αν και η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, τις πωλήσεις των ψηφιακών δίσκων, το CD κατέχει υψηλή θέση στην καρδιά των πιστών καταναλωτών που προτιμούν αυτή τη μορφή μουσικής εδώ και 40 χρόνια.

Πηγή: DW