Steelpan: To Doodle της Google για το μουσικό όργανο του Τρινιντάντ και Τομπάγκο
Το κρουστό των «Trinbagonians» και η ιστορία του
Στο steelpan είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Το εθνικό μουσικό όργανο του Τρινιντάντ και η ιστορία του.
To σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στο «steelpan», το κρουστό όργανο από μέταλλο το οποίο δημιουργήθηκε από τους Trinbagonians. Ευρέως γνωστό και ως «τηγάνι» ή «ατσάλινο τύμπανο», το «steelpan» κατασκευάστηκε για πρώτη φορά από τους κατοίκους του Τρινιντάντ.
Θεωρείται το μόνο ακουστικό όργανο που εφευρέθηκε τον 20o αιώνα, αλλά η προέλευσή του εντοπίζεται τουλάχιστον τρεις αιώνες νωρίτερα.
Το «steelpan» που τιμά με το σημερινό της Doodle η Google, είχε εξέχουσα θέση στο Καρναβάλι του Τρινιντάντ και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη σύγχρονη μουσική. Ανάλογα με τον μουσικό που το χρησιμοποιεί, μπορεί να δώσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον ρυθμό.
Πώς δημιουργήθηκε το steelpan - Η δουλεία και οι απαγορεύσεις από τους Αποικιοκράτες
Το πότε ακριβώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά το steelpan δεν είναι ξεκάθαρο. Οι καταβολές του χάνονται γύρω στο 1700 στην Καραϊβική και συγκεκριμένα στο Τρινιντάντ. Αποικιοκράτες είχαν μεταφέρει Αφρικανούς σκλάβους για να εργαστούν σε καλλιέργειες και άλλους χώρους. Όπως συνέβη και σε άλλα μέρη του πλανήτη (π.χ. αμερικανικός νότος), οι Αφρικανοί έφεραν μαζί τους τις μουσικές τους καταβολές και την κουλτούρα τους. Το ρυθμικό τύμπανο δεν άργησε να ακούγεται τα βράδια στο νησί της Καραϊβικής.
Στο Τρινιντάντ η δουλεία καταργήθηκε μεταξύ 1834 και 1834, ωστόσο η καταπίεση και οι αδικίες συνεχίζονταν. Οι κάτοικοι συνέχισαν να συμμετέχουν στις γιορτές του Καρναβαλιού με τα τύμπανά τους. Ωστόσο, το 1877 οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν το συγκεκριμένο τύμπανο, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή μηνυμάτων, τα οποία θα οδηγούσαν σε εξέγερση. Εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την απαγόρευση, οι μουσικοί άρχισαν να χτυπούν καλάμια από μπαμπού στο έδαφος, μιμούμενοι τον ρυθμό που έβγαζαν με τα τύμπανά τους. Αυτά τα μουσικά σύνολα πήραν την ονομασία Tamboo Bamboo bands.
Αρκετές δεκαετίες αργότερα, το 1930, ήρθε η δεύτερη σημαντικότερη απαγόρευση. Οι αντίπαλες ομάδες Tamboo Bamboo προκαλούσαν αναστάτωση κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού και άλλων φεστιβάλ δρόμου στο Τρινιντάντ. Τα συγκροτήματα αντέδρασαν και πάλι, αναζητώντας άλλους τρόπους έκφρασης. Μεταλλικά αντικείμενα όπως ανταλλακτικά αυτοκινήτων, γλάστρες με μπογιές, κάδοι απορριμμάτων και δοχεία για μπισκότα αποτέλεσαν τη νέα εναλλακτική, οδηγώντας σταδιακά στη διαμόρφωση του «steelpan».
#DYK there was only ONE acoustic instrument invented during the 20th century? The steelpan was created by resilient and innovative musicians in Trinidad and Tobago 🎶
— Google Doodles (@GoogleDoodles) July 26, 2022
Today’s #GoogleDoodle celebrates T&T's national instrument and the history behind it → https://t.co/qv9ufxK9T9 pic.twitter.com/ex6ljSieG0
So #TrinidadandTobago get a lil mention in this new #GoogleDoodle . Its on the front page of your #Google search page. It highlights #QueenParkSavannah pic.twitter.com/DOz0Jn6YMH
— Afryea Charles (@AfryeaCharles) July 26, 2022
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Καρναβάλι στο Τρινιντάντ ήταν απαγορευμένο για λόγους ασφαλείας και οι μουσικοί άρχισαν να πειραματίζονται και με άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Με την πάροδο του χρόνου διαπίστωσαν ότι βαθουλώματα σε συγκεκριμένες θέσεις στην επιφάνεια αυτών των αντικειμένων, μπορούν να δώσουν διαφορετικές νότες. Ο ήχος άλλαζε ανάλογα και με το μέγεθος. Το 1948, μετά το τέλος του πολέμου, οι μουσικοί στράφηκαν στη χρήση των βαρελιών πετρελαίου, τα οποία είχαν πεταχτεί από διυλιστήρια.
Πότε το steelpan πήρε την τελική του μορφή - Ποιοι είναι οι κορυφαίοι του είδους
Τελικά, σαν σήμερα το 1951, η ορχήστρα κρουστών παντός τύπου του Τρινιντάντ (TASPO) εμφανίστηκε σε φεστιβάλ της Βρετανίας, παρουσιάζοντας επίσημα το «steelpan» και λανσάροντας ένα νέο είδος μουσικής στον κόσμο.
Με πρωτοπόρους μουσικούς όπως οι Winston «Spree» Simon, Ellie Mannette, Anthony Williams και Bertie Marshall, το «steelpan» μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα. Αποτελεί το εθνικό όργανο του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, γεμίζοντας με υπερηφάνεια τους κατοίκους και ρυθμό τους δρόμους και τα σοκάκια των νησιών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άλλαξε ζωή και πόλεις και μιλάει στην Athens Voice για όλα, με αφορμή το νέο τους άλμπουμ «Human Fear»
Ο Einar Selvik μιλάει για το φιλμ και τη ζωντανή ηχογράφηση «Live At The Acropolis», τη σειρά «Vikings» και το black metal
Tι είπε για την ταινία «A Complete Unknown»
Ένας από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του μιλάει για την πορεία του στον χώρο
Δύο συναυλίες, μία τολμηρή πρόταση από τον πάντα ανήσυχο και δημιουργικό τραγουδοποιό
Το τραγούδι είναι μέρος του soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Behind the sins»
Όταν τραγουδά, η φωνή της δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς τίποτε άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τη σκηνική της παρουσία
Το beauty-hack που μοιράστηκε στο TikTok
Και κάνει ρεκόρ τηλεθέασης
Η hitmaker και performer ανεβαίνει στη σκηνή για την εξαπλή απονομή της
Επτά χρόνια χωρίς τον Τζίμη Πανούση: Η ATHENS VOICE τον θυμάται όπως τον έζησε, μέσα από 18 συνεντεύξεις και κείμενα
Ο Διογένης Δασκάλου και οι Monie & Monie Conniente επιστρέφουν στο Καφωδείο Ελληνικό το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και για όλα τα Σάββατα του Φεβρουαρίου
Οι δεξιοτέχνες της κιθάρας έρχονται για την πρώτη συναυλία τους στην Ελλάδα
Κέρδισαν τον θαυμασμό προσωπικοτήτων όπως ο Iggy Pop, η Kathleen Hanna και οι Corin Tucker και Carrie Brownstein από τις Sleater-Kinney
Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται τη γνωριμία τους και γράφει για την προσφορά του στη μουσική
«Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Ίγκι Ποπ μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας…»
Μια διαχρονική φιγούρα της ψυχεδελικής ροκ και η ιστορική του εμφάνιση στο Woodstock
Τα υλικά της χαράς βρίσκονται στην παρέα με έναν καλό φίλο, σε ένα ποτήρι κρασί, σε μια αγκαλιά…
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.