Μουσικη

James Bond: Πέθανε ο Monty Norman, συνθέτης του εμβληματικού theme των ταινιών

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από την επίσημη σελίδα και τους εκπροσώπους του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Monty Norman: Πέθανε ο συνθέτης του τραγουδιού του James Bond. 

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών ο συνθέτης Monty Norman, που έδωσε στον James Bond τον εμβληματικό ήχο που ακούγεται στους τίτλους αρχής και των 25 πλέον ταινιών του πράκτορα 007.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από την επίσημη σελίδα και τους εκπροσώπους του: «Με θλίψη ανακοινώνουμε την είδηση ότι ο Μόντι Νόρμαν πέθανε στις 11 Ιουλίου του 2022 μετά από μια σύντομη ασθένεια» O Norman έγινε ευρέως γνωστός όταν σύνθεση το εμβληματικό theme της πρώτης ταινίας του James Bond με τον αείμνηστο Σον Κόνερι, το "Dr. No" του 1962.

Σημειώνεται ότι ο Norman είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της εφημερίδας Sunday Times, η οποία σε άρθρο της τον Οκτώβριο του 1997 απέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας του σάουντρακ της πρώτης ταινίας «Δόκτωρ Νο» στο διάσημο συνθέτη John Barry. 

Με την ολοκλήρωση της δίκης -η οποία κράτησε δύο εβδομάδες- δικαιώθηκε ο Norman, ο οποίος έλαβε αποζημίωση 30.000 στερλινών (περίπου 16 εκατ. δραχμές) για το άρθρο που γράφτηκε εις βάρος του. Ο συνθέτης απήλθε ικανοποιημένος, αφού είχε καταθέσει ότι επρόκειτο για ένα λιβελογράφημα που σπίλωσε το όνομά του και στιγμάτισε την καριέρα του. Στην εφημερίδα επιβλήθηκε πρόστιμο που ανέρχεται σε 500.000 στερλίνες (περίπου 270 εκατ. δραχμές).

Σύμφωνα με το BBC, ο συνήγορος της εφημερίδας αρνήθηκε την κατηγορία του Norman για «λιβελογραφία», ισχυριζόμενος ότι το άρθρο ήταν ουδέτερο και δεν υποστήριζε την άποψη που εξέθετε, ότι δηλαδή το μουσικό θέμα ήταν του John Barry. Μάλιστα προσέθεσε ότι οι Sunday Times δημοσίευσαν απλώς τους ισχυρισμούς του Barry σύμφωνα με τους οποίους είναι ο δημιουργός του μουσικού θέματος της τανίας, το οποίο του είχε ζητηθεί να συνθέσει γιατί ο Norman «δεν είχε έμπνευση».