Μουσικη

Laurie Anderson: H Superwoman της avant-garde στο Ηρώδειο

Η πολυτάλαντη δημιουργός, με συνοδοιπόρο τον τσελίστα Rubin Kodheli, ξετυλίγει την τελευταία της solo δουλειά με τίτλο The art of falling

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 835
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Laurie Anderson
Η Λόρι Άντερσον έρχεται στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 © Ebru Yildizr

Η Λόρι Άντερσον στο Ηρώδειο, στις 10 Ιουλίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2022.

Ο ήχος της έχει αφήσει ανεξίτηλη τη δημιουργική της σφραγίδα στην πορεία της ηλεκτρονικής μουσικής ενώ έχει ντύσει και φιλμ του Βιμ Βέντερς και του Τζόναθαν Ντέμι, χορογραφίες της Τρίσα Μπράουν αλλά και τη θρυλική θεατρική παράσταση του Ρομπέρ Λεπάζ The Far Side of the Moon. Η εικαστική δουλειά της ταξιδεύει σε μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα της Αμερικής και της Ευρώπης, από το MoMA της Νέας Υόρκης και το Hirschorn της Ουάσινγκτον στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λυών, του χρόνου και στο Moderna Museet της Στοκχόλμης. Οι στίχοι, οι αφηγήσεις αλλά και τα όνειρά της έχουν γίνει βιβλία. Οι περφόρμανς της γράφουν δυνατά στη μνήμη μας κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτή την «πολυμεσική επίθεση από λούπες, κείμενα, φωνές και εικόνες», όπως την έχει περιγράψει ο Ίγκι Ποπ.

Περφόρμερ, ποιήτρια, τραγουδίστρια, εικαστικός και πάνω απ’ όλα πρωτοποριακή μουσικός, η Λόρι Άντερσον με την πολύπτυχη δημιουργική κατάθεσή της επιμένει να αντιστέκεται στις ταξινομήσεις. Με αστείρευτη διάθεση για πειραματισμό και μια απροσδόκητα ευφάνταστη μείξη λόγου και πολυμέσων επί σκηνής, γλιστράει επιδέξια ανάμεσα στα είδη παντρεύοντας την καταγγελία με την ποίηση, το αίτημα της χειραφέτησης με τη ρήξη κάθε κανόνα και την αναζήτηση μιας απόλυτης ελευθερίας στην τέχνη.

Στις 10 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022, καταφθάνει για μια συναυλία στα μέρη μας, τη μοναδική που έχει επιλέξει να προγραμματίσει γι’ αυτό το καλοκαίρι. Με το ηλεκτρονικό βιολί της ανά χείρας και με συνοδοιπόρο τον τσελίστα Rubin Kodheli στην σκηνή, η 75χρονη δημιουργός έρχεται να ξετυλίξει στα πόδια της Ακρόπολης κομμάτια από την τελευταία της solo δουλειά με τίτλο The art of falling, που ασχολείται με τα περίπλοκα ερωτήματα του μεταβαλλόμενου κόσμου μας και, φυσικά, με τον έρωτα. O Superman, πώς να αντισταθείς σ’ αυτό το ραντεβού;

Την ευκαιρία να την ακούσουμε, πάντως, θα έχουμε και δυο μέρες πριν την εμφάνισή της στο Ηρώδειο. Στις 8 Ιουλίου (στις 20:30) η ιέρεια της ηλεκτρονικής μουσικής πρωτοπορίας θα βρεθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για μια συζήτηση με τον Aμερικανό διανοούμενο Πωλ Χολντενγκρέιμπερ, που μπορείς να παρακολουθήσεις χωρίς εισιτήριο αρκεί να έχεις προκρατήσει θέση.


INFO:
Laurie Anderson
Ωδείο
Ηρώδου
Αττικού
10 Ιουλίου, στις 21:00
Εισιτήρια στο
aefestival.gr και στο viva.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.