Μουσικη

George Stroumboulopoulos: Ποιος είναι ο ελληνοκαναδός δημοσιογράφος της Apple Music που ζει στο LA;

Ο Γιώργος Στρουμπουλόπουλος σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην ATHENS VOICE

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιώργος Στρουμπουλόπουλος
Ο Γιώργος Στρουμπουλόπουλος © Lane Dorsey

Γιώργος Στρουμπουλόπουλος: Συνέντευξη με τον ελληνοκαναδό δημοσιογράφο για την εκπομπή του STROMBO στα Apple Music Hits της Apple Music και τη ζωή του

Ανεβαίνει στη μοτοσικλέτα του για να οδηγήσει μέχρι τα στούντιο της Apple Music στο Λος Άντζελες για τη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή του STROMBO που έχει πάνω από 70 εκατομμύρια συνδρομητές και ακούγεται σε περισσότερες από 160 χώρες. Δυναμικός, απλός, ευγενικός, ιδιαίτερα γοητευτικός, αντισυμβατικός με αδυναμία στις μοτοσυκλέτες -η αγαπημένη του μυρωδιά άλλωστε είναι τα γρανάζια των μηχανών στα γκαράζ που θα βρεις στις πίστες -, τον κινηματογράφο και τα ντραμς, πολύ ροκ τύπος που λατρεύει την πολιτικά φορτισμένη, βαριά μουσική και περιγράφει με πάθος και ενθουσιασμό τη ζωή. Πιστός και ανθεκτικός για τους φίλους. Ο Γιώργος Στρουμπουλόπουλος ή αλλιώς George Stroumboulopoulos, είναι αυτό που αποκαλούν οι περισσότεροι το ελληνικό αστέρι τόσο του Καναδά όσο και του LA, παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, ο άνθρωπος των ανατρεπτικών συνεντεύξεων που όλοι τον θυμούνται σίγουρα για την επιτυχία  της τηλεοπτικής εκπομπής “George Stroumboulopoulos Tonight” αλλά κυρίως για τη στιγμή που έβαλε να κάτσουν δίπλα – δίπλα στην εκπομπή του παλαιό πρωθυπουργό του Καναδά με έναν πορνοστάρ. Στις ισχυρότερες επιρροές της καθημερινότητας του είναι η Punk rock, η heavy metal και η… μαμά του, της οποίας έχει τεράστια αδυναμία. Γεννήθηκε στο Οντάριο από Έλληνα πατέρα και Ουκρανή μητέρα, ωστόσο δεν ξέχασε ποτέ τις ελληνικές ρίζες του και την αγάπη του για τη χώρα που δεν έχει επισκεφτεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Ο Γιώργος Στρουμπουλόπουλος
Ο Γιώργος Στρουμπουλόπουλος © Apple Music

«Χθες το βράδυ μου», λέει είχα, «μια συνέντευξη για ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ στο Τορόντο και μετά πήγα για τηγανητές πατάτες με παλιούς φίλους, έτσι μου αρέσει να περνάω τα βράδια μου». Κάθε βράδυ είναι άλλωστε αργά για εκείνον κι όταν επιστρέφει… παίζει πιάνο και δουλεύει πάνω σε ένα τραγούδι. Λίγο μετά αφότου τελείωσε την πρόβα του ξεκίνησε και η δική μας συνέντευξη, με τον George κάναμε την νύχτα μέρα και μιλήσαμε για όλους και όλα.

Ο Strombo φέρνει μαζί του πάνω από τρεις δεκαετίες μουσικής γνώσης και εμπειρία στο μικρόφωνο—είτε εργαζόταν σε πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό τη δεκαετία του '90, ανακαλύπτοντας underground ταλέντα στο The New Music της Much Music στις αρχές της δεκαετίας του 2000 -λίγο πιο μετά ήταν και στο The Strombo Show στο CBC Music-, ή, πιο πρόσφατα, μας καλωσόριζε στο House of Strombo με ζωντανές συναντήσεις με μερικούς από τους πιο διάσημους ερμηνευτές του κόσμου. Στην ομώνυμη εκπομπή του Apple Music Hits, ελπίζει να συνεχίσει να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ καλλιτέχνη και ακροατή και να φέρνει τα καλύτερα εναλλακτικά, indie και rock τραγούδια μαζί με προσωπικές ιστορίες και συνεντεύξεις καλλιτεχνών.

A Look Back At George's 10 Seasons With CBC

«Είμαι τυχερός που συνεργάζομαι με μια εταιρεία όπως η Apple που εκτιμά τους καλλιτέχνες και τις σχέσεις τους με τον κόσμο. Δουλεύω με τους ίδιους ανθρώπους με τους οποίους ξεκίνησα. Αυτό το είδος φιλίας, συνεργασίας και πίστης σημαίνει περισσότερα από οτιδήποτε άλλο. Μου αρέσει να συνδέομαι, νιώθω ότι είμαι πραγματικά τυχερός που βρίσκομαι κοντά σε καταπληκτικούς καλλιτέχνες που είχαν κάποια πραγματική επίδραση στον κόσμο. Με τη ραδιοφωνική μου εκπομπή, μπορώ να μοιραστώ και να μάθω για τη μουσική, τον πολιτισμό και τις ιδέες. Προσπαθώ να μεταφέρω και στη ραδιοφωνική μου εκπομπή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ελληνικότητά μου. Ο παππούς μου είχε αυτή την απίστευτη ενέργεια και την “φασαρία” και νιώθω ότι προσπαθώ να το τιμήσω αυτό μέσα από τις εκπομπές μου».

O Γιώργος Στρούμπουλόπουλος
O Γιώργος Στρούμπουλόπουλος © Lane Dorsey

Η καθημερινότητα του Stroumbo στο LA

Ο Stroumbo είναι από τους πρωινούς τύπους. Έξι και μισή νταν έχει σηκωθεί. Πριν την δουλειά του αρέσει να κάνει προπόνηση, πεζοπορία στους λόφους του Χόλυγουντ ή μια μεγάλη βόλτα στους δρόμους του Λος Άντζελες. Τα zoom meetings κάθε πρωί για την δουλειά του έχουν την τιμητική τους αναφέρει γελώντας. Όταν τελειώνει η εκπομπή του, πηγαίνει στο σπίτι για να φτιάξει ένα vegan δείπνο και να βάλει μια ταινία. «Μου αρέσει να παρακολουθώ κλασικές, indie ή underground ταινίες στο Night Flight Plus, το Shudder και το Criterion Collection. Όταν ήμουν πολύ νέος, είχα δει την ταινία του Dennis Hopper “Easy Rider” και ένα σωρό ταινίες του Roger Corman. Αυτές οι ταινίες έδειχναν έντονα ότι μια μοτοσικλέτα αντιπροσωπεύει την ελευθερία και την περιπέτεια. Και μέχρι σήμερα, εξακολουθώ να ταυτίζομαι με αυτό το μότο μέχρι το τέλος. Έτσι, νιώθω πραγματικά. Άλλες μέρες μου αρέσει να παρακολουθώ πολύ παραστάσεις stand up. Τίποτα δεν με κάνει να γελάω περισσότερο από ανόητες φάρσες. Αν είμαι ακόμα ξύπνιος, θα μπω στον λογαριασμό μου στο Instagram το βράδυ και θα κάνω live streaming ενώ παίζω πιάνο. Μου αρέσει να μιλάω με όσους παρακολουθούν τη ζωντανή ροή. Τα social media είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συνδεθείς με τους ανθρώπους. Εκεί γύρω στη μια έχω κοιμηθεί για τα καλά».

O Γιώργος Στρούμπουλόπουλος
O Γιώργος Στρούμπουλόπουλος © Apple Music

H μουσική και ο κινηματογράφος στη ζωή του George Stroumboulopoulos

Σαν φωτιά που καίει, έτσι μυρίζει η ζωή του ενώ το soundtrack της είναι με βεβαιότητα το Metallica's Ride. Τελευταία συναυλία που είδε ήταν το βρετανικό συγκρότημα Sleaford Mods στο Telegram. Αγαπημένο του συγκρότημα οι The Clash και το βίντεοκλιπ που πατάει replay ξανά και ξανά στο youtube είναι από Beastie Boys, «Sabotage». «Θυμάμαι ότι ήμουν πέντε ετών και έβλεπα τον Alice Cooper να παίζει στο The Muppet Show, έγινε σημείο καμπής για μένα ως λάτρης της μουσικής. Αν κάποια στιγμή δημιουργούσα το δικό μου συγκρότημα θα το ονόμαζα "We are 138" και θα ήμουν σίγουρα ο τραγουδιστής της μπάντας. Για μένα το σωστό τραγούδι τη σωστή στιγμή μπορεί να σου αλλάξει εντελώς τη μέρα. Αυτό είναι και η πραγματική μαγεία. Στις μαγείες και τα όνειρα της ζωής μου που πραγματοποιήθηκαν ήταν να κάνω μια συνέντευξη και ένα ντουέτο με τον μουσικό Neil Young κι το κατάφερα. Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για μένα. Στις συνεντεύξεις που απολαμβάνω περισσότερο φιγουράρει πάντα το όνομα του Μπόνο των U2. Ο Μπόνο είναι πάντα τόσο έξυπνος, στοχαστικός και συμπονετικός. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πραγματικά ενδιαφέρουσες ιστορίες και ανεξάρτητα από το τι κάνουν για να ζήσουν, έχουν αξία».

Η δυσκολότερη στιγμή της ζωής του

«Πολλοί από εσάς θα είδατε τις αναφορές για μια δολοφονία που συνέβη στο σπίτι που νοικιάζω στο Λος Άντζελες. Διαθέτω λίγες πληροφορίες, όμως φαίνεται ότι ήταν το αποτέλεσμα μιας διάρρηξης. Το θύμα ήταν αγαπητός μου φίλος και έμενε στο σπίτι μου ενώ εγώ έλειπα. Αισθάνομαι συντριβή“, έγραψε ο Στρουμπουλόπουλος στον λογαριασμό του στο Twitter το 2016. Σήμερα συζητώντας μαζί του γι αυτή τη δύσκολη στιγμή που επέλεξε να μοιραστεί δημόσια επισημαίνει ότι η απώλεια φίλων και αγαπημένων προσώπων είναι πραγματικά το πιο δύσκολο πράγμα που συνέβη στη ζωή του. Και δεδομένης αυτής της άσχημης προοπτικής, δεν ανησυχεί πολύ για τα σκαμπανεβάσματα της καριέρας του.

Ο George και η σχέση του με την Ελλάδα

«Όταν σκέφτομαι την Ελλάδα, σκέφτομαι την απίστευτη ιστορία, τη φυσική ομορφιά και την κληρονομιά του ακτιβισμού. Η ζωή και ο θάνατος του Λουκάνικου, του σκύλου σύμβολο που προστάτευε τους φίλους του στις διαδηλώσεις, αλλά η υγεία του επιβαρύνθηκε σοβαρά απ' τα δακρυγόνα είναι ένα από τα γεγονότα που απλά έμειναν στο μυαλό μου για πάντα. Νομίζω ακόμη, ότι αρκετές φορές οι Έλληνες έχουν μια πραγματική αίσθηση του εαυτού τους ότι και αν σημαίνει αυτό».

O Γιώργος Στρούμπουλόπουλος
O Γιώργος Στρούμπουλόπουλος © Apple Music

Ποιο είναι το τελευταίο όνειρο που είδες;

Έχω ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο ότι ο Μαχάτμα Γκάντι μένει στο σπίτι μου και κάθε φορά που ανοίγω την πόρτα για να του μιλήσω και είναι έτοιμος να πει κάτι -υποθέτω ότι είναι κάτι τόσο βαθύ-αλλά ξυπνάω πριν το πει.

Ποιος σε είδε γυμνό την τελευταία φορά George;

Οι γείτονές μου - Ξεχνώ να ντυθώ όταν πάω να πάρω την αλληλογραφία μου (γελάει).

Ο ρόλος του εθελοντισμού στη ζωή του

Ο Γιώργος Στρουμπουλόπουλος, δεν είναι διάσημος μόνο για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του επιτυχίες αλλά και για τις φιλανθρωπικές του ανησυχίες. Το 2008, μέσω της εκπομπής του έγινε σπόνσορας της διαδικτυακής καμπάνιας «One million acts of green», καλώντας όλους τους Καναδούς να αναλάβουν περιβαλλοντολογική δράση, το 2010, βοήθησε στο να συγκεντρωθούν 27 εκατομμύρια δολάρια για τα θύματα του σεισμού της Αϊτής ενώ τo 2011, τιμήθηκε με τον τίτλο του πρώτου Καναδού Πρέσβη Ενάντια της Πείνας από τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική την United Nations World Food Programme (WFP). Στις 6 Μαρτίου του 2012, το World Economic Forum είχε ανακοινώσει την επιλογή του ως Young Global Leader (YGL) για το 2012. «Ήμουν πολύ τυχερός που συνεργάστηκα και συνεχίζω να συνεργάζομαι με καταπληκτικούς οργανισμούς όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP), το Artists for Peace and Justice και το Canadian Music Therapy Fund. Σύντομα θα πάω μια επίσκεψη στη χώρα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για να δω τη δουλειά τους. Το WFP εργάζεται σε περισσότερες από 120 χώρες για να δώσει τρόφιμα σε άτομα που εκτοπίστηκαν λόγω συγκρούσεων και εξαθλιώθηκαν από καταστροφές. Συνεχίζω να χρηματοδοτώ την Υποτροφία Μουσικοθεραπείας Γιώργου Στρουμπουλόπουλου στον Καναδά και συνεργάζομαι με τους Artists for Peace and Justice για το φιλανθρωπικό έργο σχετικά με το σχολείο στην Αϊτή».

Τα νέα του σχέδια

«Με τα χρόνια αυτό που κατάλαβα είναι ότι μου αρέσει να δημιουργώ ή να συμμετέχω μόνο σε ενδιαφέροντα project. Αυτό που θα ήθελα σίγουρα μελλοντικά είναι να κάνω ταινίες στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Μπορώ να δω ένα σημείο στο εγγύς μέλλον όπου θα ζούσα για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί. Ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα. Η συνεργασία μου επίσης με μια περιβαλλοντική ομάδα και ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο και ενέργεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίση είναι ένας από τους άμεσους στόχους που επιδιώκω να υλοποιήσω. Έχω επίσης τα σκαριά κινηματογραφικά έργα που σκηνοθετώ και κάνω την παραγωγή τους. Προσπαθώ να μην κοιτάζομαι στον καθρέφτη - η ζωή είναι μικρή - αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πώς συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους. Τώρα νιώθω πιο ελεύθερος από ποτέ γιατί έχω καλύτερη αίσθηση του τι έχει σημασία και είμαι πραγματικά ευγνώμων για αυτή τη ζωή». «Trust the process» μου λέει κλείνοντας με ένα πελώριο χαμόγελο και την ελπίδα ότι θα τα πούμε σύντομα και από κοντά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.