Μουσικη

The Kinks: Ένα ιστορικό συγκρότημα - 80 ετών ο Ray Davies

Ο ήχος τους ήταν αυτός που βοήθησε να περάσει το rock 'n' roll στη rock περίοδο που ακολούθησε

Γιάννης Πετρίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Kinks: Αφιέρωμα στο ιστορικό rock συγκρότημα από τον Γιάννη Πετρίδη - 80 ετών ο Ray Davies

Από τις αρχές του καινούριου αιώνα άρχισε η διαδικασία της αξιολόγησης των μουσικών που εμφανίστηκαν στη δεκαετία του '60, μια και ο χρόνος, αμείλικτος, άρχισε σταδιακά να κλείνει, όπως συνηθίζει εδώ και αρκετούς αιώνες, κάθε πετυχημένη παρένθεση.

Συνέβησαν αρκετές καινοτομίες στα μουσικά πράγματα τη δεκαετία του '60 και σήμερα αρκετοί καλλιτέχνες έχουν πάρει τη θέση που τους αξίζει στην ιστορία, με μερικούς από αυτούς να παραμένουν ακόμη στην κορυφή της επικαιρότητας, κάτι που μοιραία όμως θα πάψει να υφίσταται στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Αλλοι ξεχάστηκαν εντελώς και άλλοι ελπίζουν ότι κάτι ενδεχομένως μπορεί να αλλάξει και να βελτιώσει την εικόνα που έχει ο κόσμος γι' αυτούς.

Η κίνηση των βρετανικών συγκροτημάτων στη δεκαετία του '60 ήταν ίσως η σημαντικότερη εκείνης της δεκαετίας, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως, άφησε εκκρεμότητες στην επιβράβευση συγκροτημάτων, όπως οι Kinks των αδελφών Ray και Dave Davies, που μπορεί να έγιναν μέλη του Ροκ εντ ρολ χολ οφ φέιμ από τις πρώτες χρονιές που καθιερώθηκε ως θεσμός, αλλά η αποδοχή του κόσμου στην πορεία που διάνυσαν σαν συγκρότημα, από το 1963 που πρωτοεμφανίστηκαν, ήταν δυσανάλογα πετυχημένη σε αντιστοιχία με αυτή συγκροτημάτων όπως οι Beatles, οι Rolling Stones και οι Who. Τα ονόματα και οι δίσκοι τους που κυκλοφορούν κατά καιρούς με νέο, ή παλαιότερο υλικό, γνωρίζουν μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία από το κοινό.

Οι Kinks έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ροκ στη δεκαετία του '60 και ο ήχος τους ήταν αυτός που βοήθησε να περάσει το ροκ εντ ρολ στη ροκ περίοδο που ακολούθησε και που άφησε στο περιθώριο τον ήχο ονομάτων όπως ο Jerry Lee Lewis, ενώ ακόμα και ο Elvis, επιστρέφοντας από τη στρατιωτική του θητεία στη Γερμανία, αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα κι έριξε περισσότερο βάρος στις μπαλάντες, για να επιζήσει καλλιτεχνικά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο apotis4stis5.com