Μουσικη

Σταμάτης Κριμιζής: Ο Βαγγέλης που γοητεύτηκε από το άπειρο... και γίναμε φίλοι

Το «ουδείς αναντικατάστατος» για κάποιους ανθρώπους δεν ισχύει. Ο φίλος μου, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, είναι αναντικατάστατος

76990-171442.jpg
Σταμάτης Κριμιζής
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαγγέλης Καλαφάτης, Λώρα Μεταξά, Σταμάτης Κριμιζής, Μαρία Αναστασοπούλου, Βαγγέλης Παπαθανασίου.
Μετά από διάλεξη για το διαστημόπλοιο MESSENGER, Ακαδημία Αθηνών, 20/5/2008. Από αριστερά, Βαγγέλης Καλαφάτης, Λώρα Μεταξά, Σταμάτης Κριμιζής, Μαρία Αναστασοπούλου, Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Βαγγέλης Παπαθανασίου - Vangelis: Ο Σταμάτης Κριμιζής αποχαιρετάει τον φίλο του μέσω της ATHENS VOICE.

Η είδηση για τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου μου προκάλεσε πολύ βαθιά θλίψη.

Είχα το εξαιρετικό προνόμιο της φιλίας με τον Βαγγέλη για περισσότερες από δύο δεκαετίες και η αρχή αυτής της γνωριμίας που έγινε φιλία ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον του για τη διασύνδεση της μουσικής με το διάστημα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ανακαλύφθηκαν οι αστέρες νετρονίων, ο ρυθμός και η κανονικότητα των εκπομπών ήχου γοήτευσαν τον Βαγγέλη, και το 1976 δημιούργησε την πρώτη του σύνθεση με «διαστημικό θέμα» και τίτλο»Albedo 0.39». Το ενδιαφέρον του όμως κορυφώθηκε μετά από τους «ήχους του διαστήματος» που κατέγραψαν για πρώτη φορά τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 όταν πέρασαν από τον πλανήτη Δία τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 1979.

Το 1980 συνεργάστηκε με τον φημισμένο εκλαϊκευτή της επιστήμης Carl Sagan για τη μουσική επένδυση της τηλεοπτικής σειράς «Cosmos», η οποία προβλήθηκε σε 69 χώρες και αγαπήθηκε από εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμου.

Για όλα αυτά θα θυμάμαι για πάντα τις συζητήσεις που κάναμε και την πνευματική - καλλιτεχνική «λαιμαργία» που είχε για να μάθει…

To ενδιαφέρον του Βαγγέλη για το διάστημα αναζωπυρώθηκε όταν γνωρίστηκε τυχαία με τον φίλο και συνεργάτη μου, Scott Bolton, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής Ερευνητής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA) στο διαστημόπλοιο Juno που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία από το 2016. Ο Bolton είχε λάβει το πρώτο του πτυχίο στη μουσική, αλλά στην συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στα θέματα της φυσικής του διαστήματος.

Η φιλία του Βαγγέλη με τον Scott οδήγησε σε μια εξόχως δημιουργική συνεργασία.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνέθεσε τη «Μυθωδία», δημιούργησε τη μουσική για την αποστολή Rosetta της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και για ένα αφιέρωμα στον μεγάλο φυσικό Stephen Hawking. Επιπλέον, ανέλαβε τον ρόλο του οικοδεσπότη στη συνεδρίαση της επιστημονικής ομάδας του διαστημοπλοίου Juno που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο τον Ιούνιο 2007. 

Λώρα Μεταξά, Scott Bolton (Juno Principal Investigator), Σταμάτης Κριμιζής, Μαρία Αναστασοπούλου, Βαγγέλης Παπαθανασίου
Από την συνάντηση της ομάδας Juno στο Βόλο, 9/6/2007: Από αριστερά, Λώρα Μεταξά, Scott Bolton (Juno Principal Investigator), Σταμάτης Κριμιζής, Μαρία Αναστασοπούλου, Βαγγέλης Παπαθανασίου

Την τελευταία δεκαετία ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τη σύνθεση μουσικής για το πρόγραμμα Juno, το οποίο συνεχίζει την εξερεύνηση του Δία τα τελευταία 6 χρόνια. Η τελευταία σύνθεση του Βαγγέλη έχει τον τίτλο «Juno to Jupiter» και  κυκλοφόρησε σε μορφή ψηφιακού δίσκου (CD) μόλις το 2021. Για την έκδοση του έργου, ο Βαγγέλης μου ζήτησε να γράψω ένα κείμενο για τη σημασία της αποστολής αλλά και για την ηγετική φυσιογνωμία του Scott Bolton, μια πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκα με ιδιαίτερη χαρά. 

Το τελευταίο διάστημα οι επαφές μας είχαν κυρίως σχέση με τη χρήση της μουσικής του στο άνοιγμα του παγκόσμιου συνεδρίου Διαστημικής Επιστήμης COSPAR που θα γίνει στην Αθήνα τον ερχόμενο Ιούλιο. Όμως, η μοίρα είχε άλλα σχέδια και τώρα θρηνούμε τον χαμό του.

Ο Βαγγέλης ήταν πάντοτε γενναιόδωρος, δίνοντας τον χρόνο του και την μουσική του για φιλανθρωπικούς, κοινωνικούς και οικολογικούς σκοπούς.

Είναι βέβαιο ότι για την ανθρωπότητα η μνήμη του θα είναι αιώνια.

Προσωπικά πιστεύω ότι το «ουδείς αναντικατάστατος» για κάποιους ανθρώπους δεν ισχύει. Ο φίλος μου, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, είναι αναντικατάστατος…

Βαγγέλη μου, η μουσική σου θα παίξει στο COSPAR τον Ιούλιο και αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η επιστήμη του διαστήματος για σένα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.