Μουσικη

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Όταν έγραψε μουσική για τις επεμβάσεις του νευροχειρουργού Δρ. Τέγου

Οι κασέτες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο χωρίς την ιατρική αφήγηση

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία του Έλληνα μουσικού Vangelis.
© Michael Ochs Archives / Stringer/ Getty Images

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ακούστε τις χαμένες κασέτες Tegos Tapes, που συνέθεσε ο Vangelis για τον νευροχειρουργό Στέργιο Τέγο και τους φοιτητές του.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στα 79 χρόνια της ζωής του ξεπέρασε τα μουσικά σύνορα της Eλλάδας και έγινε πασίγνωστος στο εξωτερικό. Ακόμα και άνθρωποι, που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τη χώρα μας, τον αγάπησαν και πολλοί θέλησαν μανιωδώς να συλλέξουν κομμάτια της δουλειάς του. Ένας από αυτούς είναι ο Don Fennimore ή εναλλακτικά ο διαδικτυακός Vangelis Collector, οποίος προσπαθεί να βάζει στη συλλογή του πολλά μέρη από τις ηχογραφήσεις του Έλληνα μουσικού. Ο ίδιος έκανε παράλληλα γνωστή την ιστορία του νευροχειρούργου Στέργιου Τέγου και τη μουσική, που είχε συνθέσει ο Vangelis, για κάθε ξεχωριστή επέμβασή του.

Η περιπέτεια για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας ξεκινάει το 2011 στο κέντρο της Αθήνας. Κίνητρο για τον ίδιο ήταν ότι έχασε τη ζωντανή του εμφάνιση το 2001 και τα δέκα χρόνια ήταν πάρα πολλά για να μείνει μακριά από τον αγαπημένο του καλλιτέχνη και τα έργα του. Αποφάσισε τότε να συνδυάσει το χόμπι του με ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ελλάδας μαζί με τη σύζυγό του. Εκεί θα είχαν την ευκαιρία αν δουν από κοντά το μέρος από το οποίο κατάγεται το είδωλό τους.

Ο Fennimore είχε την πληροφορία, πως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έδωσε στον νευροχειρούργο Στέργιο Τέγο και τους μαθητές του μουσική, με την οποία θα έντυναν μερικές σκηνές από χειρουργεία και επεμβάσεις. «Στην αρχή δεν ήταν ξεκάθαρο για το ποιος ήταν ο νευροχειρούργος, όμως τον ξετρύπωσα έπειτα από πολύ ψάξιμο. Βρήκα αυτό που ήθελα στην ιστοσελίδα της EMI, όπου είχε όλη τη δουλειά του μουσικού καταγεγραμμένη και μαζί τα  Tegos Tapes 1-35» περιέγραψε ο Αμερικανός.

Αφού βρέθηκε στην Ελλάδα, έμαθε και άλλες πληροφορίες για τις χαμένες κασέτες. Μέσα στη δεκαετία του 1990 ο Στέργιος Τέγος μίλησε με τον φίλο του Vangelis και του ζήτησε μουσική, την οποία προόριζε ως background σε βιντεοταινίες για τους φοιτητές του στην Ιατρική. Ο γιατρός θεωρούσε πως τα βίντεο εκμάθησης από μόνα τους είναι μονότονα και πίστευε, πως με τη μουσική του διάσημου Έλληνα μουσικού θα γίνουν πιο προσιτά. Το υλικό δεν είχε βγει στη δημοσιότητα, καθώς εμπεριέχει ευαίσθητο περιεχόμενο, όμως αναφερόμαστε σε συνολικά 12 ώρες έργου από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το εξώφυλλο των Tegos Tapes.

Το αυθεντικό box set περιέχει ατόφια τα λόγια του Παπαθανασίου, ο οποίος αναφέρει: «Κάθε ανθρώπινο ον, ζώο, φυτό ή ορυκτό κουβαλάει το σημάδι της Δημιουργίας.  O ήχος πάντοτε ακολουθούσε την αλληλουχία της αλλαγής αυτού του κύκλου, σαν κώδικας της λειτουργίας και της διάστασης του διαστήματος ενώ λειτουργούσε ταυτόχρονα σαν ο δημιουργός του. Ας ψάξουμε βαθιά στην μνήμη μας (και να θυμηθούμε) ότι κάνοντας αυτό, θα μπορέσουμε να σπάσουμε τον κώδικα της Δημιουργίας του διαστήματος και συνεπώς τον δικό μας. Τι εκπληκτικό και θεϊκό κλειδί είναι η μουσική».

ΜΥΘΩΔΙΑ - Βαγγέλης Παπαθανασίου.flv

Ο Αμερικάνος ο Don Fennimore ήθελε διακαώς να κάνει δική του συγκεκριμένη συλλογή παρά το περιεχόμενό της. Το ταξίδι του στην Ελλάδα έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2011 και από την ώρα που πάτησε στο αεροδρόμιο, σκεφτόταν για το πώς θα πάρει στα χέρια του την έκδοση του Vangelis. Λίγο διάστημα πριν ταξιδέψει έκανε ένα ψάξιμο στο διαδίκτυο και εντόπισε τις ηχογραφήεις, όμως ο εκδότης δεν απαντούσε στα mails. Τελικά ανακάλυψε πως κατά πάσα πιθανότητα, οι κασέτες βρισκόντουσαν σε ένα βιβλιοπωλείο στους Αμπελόκηπους.

Με τον πιο γλαφυρό τρόπο ο Fennimore περιγράφει την περιπέτειά του σαν σελίδες ενός πολύ καλού μυθιστορήματος. «Το ξενοδοχείο που έμενα με τη γυναίκα μου βρισκόταν στην Πλάκα και θα χρειαζόταν να πάμε με το μετρό στους Αμπελόκηπους. Εκεί μια ευγενική κυρία μου είπε ότι δεν έχει τις κασέτες και η καρδιά μου γέμισε ράγισε. Τότε έκανε ένα τηλεφώνημα στα ελληνικά και με παρέπεμψε σε ένα βιβλιοπωλείο δίπλα στο ξενοδοχείο μας. Έπειτα από το ταξίδι της επιστροφής και 350 ευρώ οι κασέτες ήταν δικές μου»

Σύμφωνα με πολλούς ο Παπαθανασίου έχει δημιουργήσει έναν μεγάλο αριθμό ανέκδοτων έργων. Τα Tegos Tapes λίγο έμελλε να είναι από αυτά, όμως ο χρήστης Neville Dorington από την Αυστραλία τα έχει ανεβάσει στο Soundcloud τη μουσική από τις ταινίες δίχως την ιατρική αφήγηση και όλοι οι φίλοι της δουλειάς του, μπορούν να την απολαύσουν.

Αυτή η σύντομη αλλά συναρπαστική ιστορία επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τον μύθο του Βαγγέλη Παπαθανασίου και πως δεν χαρακτηριζόταν τυχαία παγκόσμιος.   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Papazó
Βασίλης Παπαζώτος: Γνωρίσαμε τον Papazó, τον viral μουσικό του TikTok

Μιλήσαμε με τον τραγουδοποιό, μουσικό παραγωγό και γιατρό, Βασίλη Παπαζώτο, για τις πετυχημένες διασκευές στο project Μουσικό Μπαλκόνι και την αγάπη του για τη μουσική και ιατρική

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.