Μουσικη

H Mitsuko Uchida στο Μέγαρο

Η σπουδαία Ιαπωνοβρετανίδα πιανίστα ερμηνεύει έργα Μότσαρτ, Σούμαν και Κούρταγκ

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 827
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mitsuko Uchida
Η πιανίστα Μιτσούκο Ουτσίντα έρχεται στο Μέγαρο © Decca / Justin Pumfrey

Η Μιτσούκο Ουτσίντα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Από το κλασικό και το ρομαντικό στο σύγχρονο ρεπερτόριο, η Μιτσούκο Ουτσίντα είναι διεθνώς γνωστή για την άνεση με την οποία κινείται σε ποικίλες πτυχές της πιανιστικής εργογραφίας. Οι ερμηνείες της στις συνθέσεις του Μότσαρτ, του Σούμαν, του Σούμπερτ και του Μπετόβεν χαρακτηρίζονται απαράμιλλες, η ίδια, ωστόσο, αγαπά εξίσου τη μουσική των Μπεργκ, Σένμπεργκ και Κούρταγκ, με τις ηχογραφήσεις της να κερδίζουν σημαντικές διακρίσεις (από τα βραβεία Grammy ως το Gramophone Award). 

24/5 Piano Masters: Mitsuko Uchida στο Μέγαρο

Την Τρίτη 24 Μαΐου, στις 20:30, η Ιαπωνοβρετανίδα σολίστ, η οποία θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες πιανίστες του καιρού μας, έρχεται για μία μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μαζί της στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης φέρνει τις παρτιτούρες της Φαντασίας σε ντο ελάσσονα και της Σονάτας για πιάνο σε σι ύφεση μείζονα του Μότσαρτ καθώς και από του Έργου 6: Χοροί των οπαδών του Δαβίδ του Σούμαν. Η διακεκριμένη δεξιοτέχνις θα ερμηνεύσει επίσης δημιουργίες του Γκέργκι Κούρταγκ, ενός από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, το έργο του οποίου της είναι ιδιαίτερα προσφιλές, και συγκεκριμένα αποσπάσματα από τους τόμους 2, 3, 5 και 7 της συλλογής Játékok (Παιχνίδια), αλλά και το ...Couple égyptienen route vers l’inconnu... (… Ζευγάρι Αιγυπτίων στον δρόμο για το άγνωστο…). 

Mitsuko Uchida
Η Μιτσούκο Ουτσίντα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ερμηνεύει έργα Μότσαρτ, Σούμαν και Κούρταγκ © Geoffroy Schied

Λίγα λόγια για την Μιτσούκο Ουτσίντα

Γεννημένη κοντά στο Τόκιο, η Ουτσίντα μετακόμισε στη Βιέννη στα δώδεκά της χρόνια και σπούδασε κοντά στον Ρίχαρντ Χάουζερ στην Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης και αργότερα με τους Βίλχελμ Κεμπ και τον Στεφάν Ασκενάζι. Σε ηλικία 14 ετών έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ στο περίφημο Musikverein, ενώ το 1969 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Μπετόβεν στην αυστριακή πρωτεύουσα. 

Mitsuko Uchida
Μιτσούκο Ουτσίντα © Richard Avendon

Το βιογραφικό της περιλαμβάνει συνεργασίες με τα διασημότερα ορχηστρικά σύνολα παγκοσμίως (Φιλαρμονικές Βερολίνου και Λονδίνου, Κονσέρτχεμπαου, Συμφωνικές της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, του Λονδίνου και του Σικάγου κ.ά.) και με κορυφαίους αρχιμουσικούς, όπως οι Μπέρναρντ Χάιτινκ, σερ Σάιμον Ρατλ, Ρικκάρντο Μούτι, Έσα-Πέκκα Σάλονεν, Βλαντίμιρ Γιουρόφσκι, Άντρις Νέλσονς, Γκουστάβο Ντουνταμέλ και Μάρις Γιάνσονς. Πρόσφατα, μάλιστα, γιόρτασε την 100ή της εμφάνιση ως σολίστ με την Ορχήστρα του Κλήβελαντ.

Mitsuko Uchida
Μιτσούκο Ουτσίντα © Hyou Vielz

Από το 2016 είναι καλλιτεχνική εταίρος της Ορχήστρας Δωματίου Μάλερ. Εμφανίζεται, επίσης, τακτικά σε ρεσιτάλ στη Βιέννη, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο και είναι συχνά καλεσμένη στην Εβδομάδα Μότσαρτ του Σάλτσμπουργκ και στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

Ιδρυτικό μέλος του Borletti-Buitoni Trust και διευθύντρια του Μουσικού Φεστιβάλ Marlboro, η διάσημη πιανίστα έχει διακριθεί με το Χρυσό Μετάλλιο Μότσαρτ από το Salzburg Mozarteum και το Praemium Imperiale από την Ιαπωνική Ένωση Τέχνης. Επιπλέον, έχει λάβει το Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας και το Μετάλλιο Wigmore Hall και είναι κάτοχος Τιμητικών Πτυχίων από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ. Το 2009 ανακηρύχθηκε Dame Commander του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.


Info:
Mitsuko Uchida
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τρίτη 24 Μαΐου, 20:30
Πληροφορίες: 210 72 82 333, www.megaron.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται το ταξίδι του με τον David Bowie στην Ελλάδα
Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται το ταξίδι του με τον Ντέιβιντ Μπόουι στην Ελλάδα

«Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Ίγκι Ποπ μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας…»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.