Μουσικη

Ο Σαββόπουλος και ένα Μουσικό Κουτί για την Ουκρανία

Ήταν ένας τηλεμαραθώνιος που συνεχίζεται. Οι αμήχανες αλλά και οι συγκινητικές στιγμές, και πώς μπορούμε ακόμα να βοηθήσουμε

Δήμητρα Γκρους
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Μουσικό Κουτί, στον τηλεμαραθώνιο Ένα Τραγούδι για την Ουκρανία 45 οι έλληνες καλλιτέχνες τραγούδησαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον ουκρανικό λαό

Ένα τραγούδι για την Ουκρανία, στο Μουσικό Κουτί. Στο μέτρο του δυνατού, ήταν μια ωραία και από ένα σημείο και μετά συγκινητική βραδιά ο τηλεμαραθώνιος για τη συγκέντρωση χρημάτων στους λογαριασμούς του Ερυθρού Σταυρού για την Ουκρανία. 45  Έλληνες μουσικοί, ανάμεσά τους και ο Eric Burdon, φίλος της εκπομπής, είπαν από ένα τραγούδι ενώ εμείς έπρεπε να στείλουμε ένα μήνυμα χρέωσης από το κινητό μας γράφοντας το γράμμα Ο. Μπράβο στην ΕΡΤ, και στον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη, που το διοργάνωσαν, ήταν όπως πάντα εξαιρετικοί οικοδεσπότες, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα του σκοπού του τηλεμαραθώνιου στην εισαγωγικά τους λόγια, πριν ανοίξουν οι ίδιοι το μουσικό μέρος.

Από εκεί πέρα, ήταν ένας, ας πούμε, δημοκρατικός τηλεμαραθώνιος, με την έννοια ότι ο καθένας συμμετείχε με τον τρόπο που ήθελε και με βάση τις αξίες του. Ο καθένας από τους μουσικούς έλεγαν δυο λόγια πριν τραγουδήσει. «Όχι στη βία, όχι στον επεκτατισμό, όχι στον πόλεμο από όπου και αν προέρχεται». «Ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο». «Είμαστε και θα είμαστε πάντα με τους λαούς». «Θέλουμε τραγουδώντας να βοηθήσουμε αυτό τον κόσμο να αλλάξει προς το καλύτερο, για το καλό του ανθρώπου». «Άνθρωποι που βρέθηκαν θύματα μιας διαμάχης (;;;) που δεν έχει κανένα λόγο και καμιά ελπίδα». «Να σταματήσουν να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ» (στίχος του Βάρναλη). «Οι Ουκρανοί να κάνουν λίγο υπομονή» (;;;)

Περιμέναμε στην αναγγελία κάθε προσκεκλημένου να ακουστούν οι λέξεις Ουκρανία και ρωσική εισβολή. Δυστυχώς ήταν πολύ λίγοι αυτοί που ένιωσαν την ανάγκη να πουν αυτές τις λέξεις. 6-7 από τους 45 ονόμασαν τη χώρα που δέχεται επίθεση και τον λαό που υποφέρει. Ο Στάθης Δρογώσης έκανε την αρχή και ήταν ο πρώτος από τους λίγους που ονόμασαν και καταδίκασαν απερίφραστα τον εισβολέα.

Στάθης Δρογώσης, Βίκυ Καρατζόγλου

Οι περισσότεροι μουσικοί μας, μια μέρα μετά μάλιστα που μάθαμε για τη σφαγή στην Μπούτσα, και που λίγο πριν στις ειδήσεις όλοι εμείς, οι ίδιοι τηλεθεατές, βλέπαμε τις εικόνες από τους ανταποκριτές της ΕΡΤ να μας δείχνουν τους άμαχους νεκρούς πεταμένους στους δρόμους πισθάγκωνα δεμένους, και ακούγαμε αφηγήσεις για κομμένα αυτιά, βιασμούς γυναικών και βασανισμούς και εκτελέσεις, δεν ένιωσαν την ανάγκη να καταγγείλουν αυτόν τον συγκεκριμένο πόλεμο και να πουν τη λέξη Ουκρανία. Δεν πιστεύουν άραγε ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Δεν κατανοούν ότι οι φρικαλεότητες αυτές μας γυρνούν στην εποχή των ναζί; Πώς ακριβώς σκέφτονται, αναρωτιέται κανείς, και γιατί τσιγκουνεύτηκαν δυο λόγια; Τι να καταλάβουμε από την εμμονική άρνηση να πουν τις δυο μικρές λεξούλες που κατονομάζουν τη σημερινή τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία;

Δεν μπορούμε να πούμε πως όλο αυτό δεν ήταν κάπως απογοητευτικό. Εκτός από τον Στάθη Δρογώση, που ήταν και από τους πρωτεργάτες μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο του να γίνει μια συναυλία συμπαράστασης για την Ουκρανία, υπήρξαν βέβαια η ξεκάθαρη στάση του Οδυσσέα Τσάκαλου και του Νίκου Ζιώγαλα από τους Φατμέ, του Γιώργου Δημητριάδη, του Έρικ Μπάρτον που φώναζε Ucraine! Ucraine!, της Μαρίας Φαραντούρη που τραγούδησε μελοποιημένο σε στίχους Μπρεχτ τον «Μολδάβα» του Σμέτανα, και του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ που μίλησε για τον τυραννισμένο χωρίς να φταίει λαό της Ουκρανίας, που έσωσαν την τιμή του ελληνικού τραγουδιού, και δεν ξέρω αν ξεχνάω κάποιους. Και βέβαια, ήταν και το συγκλονιστικό βίντεο κλιπ που έστειλε ο Νικήτας Κλιντ με τις εικόνες από το βομβαρδισμένο εμπορικό κέντρο στο Κίεβο που έφτιαξε με τις φωτογραφίες του έλληνα φωτορεπόρτερ Γιώργου Μουτάφη.

Το καλύτερο, όμως, ήταν το φινάλε. Όταν, σε μια κίνηση ματ, βγήκε ο Διονύσης Σαββόπουλος σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο, μια που για λόγους υγείας δεν κατάφερε να είναι παρών, και έφερε την κάθαρση. Τραγούδησε a capella τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας, και τα είπε όλα, με τρόπο συγκινητικό αλλά και ενωτικό. Στον Διονύση Σαββόπουλο οι βασανισμένοι Ουκρανοί, και όλοι εμείς που είμαστε συγκλονισμένοι από αυτόν τον πόλεμο, βρήκαμε τη φωνή μας. Αξίζει να παραθέσουμε τα λόγια του.

→Τι μας φέρνει κοντά απόψε, στην εκπομπή του Νίκου, τόσους πολλούς, λες και ήτανε διαδήλωση; Κάποιος θυμός; Κάποια οργή; Όχι, μας φέρνει απλούστατα η συγκίνηση για τον πανέμορφο λαό της Ουκρανίας και για τη γενναία ηγεσία του. Ζητάμε να σταματήσει αυτός ο Αρμαγεδδών. Διότι όπως όλοι, αγαπούμε κι εμείς την Ειρήνη, τον Άνθρωπο. Και οφείλουμε σαν ενήλικες που είμαστε –και όχι σαν «αιώνιοι έφηβοι», κλισέ που έχει καταντήσει εντελώς μπανάλ–, σαν ενήλικοι λοιπόν, οφείλουμε κάθε φορά να κατονομάζουμε τον εκάστοτε βομβαρδιστή της Ειρήνης, του Ανθρώπου, των Λαών. Όσο για την ηγεσία του Κρεμλίνου, αποδείχτηκε εντέλει, χωρίς να το ξέρει, σε τρομερή μάγισσα. Πώς τα κατάφερε και έκανε ένα λαό, τον Ουκρανικό, ήρωα επικών διαστάσεων. Οι Ουκρανοί, όπως όλοι μας δηλαδή, κοίταζαν τη ζωούλα τους, τις δουλειές τους, την οικογένειά τους – και ξαφνικά απέκτησαν επική συνείδηση. Διότι μόνο με ψυχολογία έπους μπορείς να πας και να πεθάνεις γι’ αυτά τα υψηλά πράγματα, που όμως είναι και πολύ απτά, και λέγονται «πατρίδα», «ελευθερία», «δημοκρατία». Καλή είναι η ευημερία, καλή είναι και η σχετική ξεγνοιασιά της. Αλλά φαίνεται πως την κρίσιμη στιγμή ο δρόμος που σώζει τον κόσμο είναι πάντα ο ίδιος και είναι ένας: η θυσία. Η Ουκρανία τώρα υποφέρει για όλους μας. Μη σιωπήσετε. Ακολουθήστε το δρόμο της καρδιάς σας. Βοηθήστε όπως μπορεί ο καθένας τους Ουκρανούς. Είναι το δικό τους θυσιασμένο αίμα τώρα που έρχεται να σώσει αυτό που κανένας ποτέ, κανένας ολοκληρωτισμός, δεν θα καταφέρει να νικήσει: το μεγαλείο της ζωής. Προσκυνώ την Ουκρανία, σκύβω το κεφάλι και ψέλνω μαζί της.

Ήταν μια αξιέπαινη προσπάθεια, όπως είπαμε και στην αρχή στο μέτρο του δυνατού, γιατί αυτοί είναι οι καλλιτέχνες μας. Δυστυχώς δεν θα μπορούσε να γίνει τηλεμαραθώνιος με άλλους όρους, και είναι κρίμα, και θα περιμέναμε κάτι άλλο σε μια τέτοια τραγική συγκυρία.

Αλλά έστω και έτσι μπράβο στους οικοδεσπότες και στην μπάντα της εκπομπής, σε όσους συνέβαλαν στο να γίνει αυτή η βραδιά, για την προετοιμασία που χρειάστηκε, για τις πρόβες, τις συνεννοήσεις και όλα τα σχετικά, έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν και ελπίζουμε να μαζευτούν αρκετά χρήματα για τους Ουκρανούς που αγωνίζονται τόσο γενναία για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους ενάντια στους Ρώσους εισβολείς.

Μετά το βίντεο του Διονύση Σαββόπουλου, ακολούθησε ένα δυνατό και επίσης συγκινητικό φινάλε καθώς κάποια από τα μέλη της μουσικής συντροφιάς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία ερμήνευσαν όλοι μαζί με τον Ν. Πορτοκάλογλου και τη Ρ. Μόρφη τρία τραγούδια σε ένα: Knockin’on heaven’s door (Bob Dylan), «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη» (Δ. Σαββόπουλος), Give peace a chance.

Ένα τραγούδι για την Ουκρανία: Η συγκέντρωση χρημάτων συνεχίζεται

Το πιο σημαντικό, που αφορά τώρα εμάς. Τα χρήματα για την Ουκρανία είχαν αρχίσει να συγκεντρώνεται από νωρίς το πρωί τις Δευτέρας στις 5.30 μέσω των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών της ΕΡΤ. Όποιος επιθυμεί, όμως, μπορεί ακόμα καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, να προσφέρει. Πρέπει όλοι να προσφέρουμε όσο μπορούμε ο καθένας, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. 

Η σχετική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι κι απόψε, Τρίτη 5/4, 23.59. Το πρωί της Τετάρτης θα ανακοινωθεί το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε.

Τρόποι προσφοράς: στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 14700, από κινητό με χρέωση 3,29 ευρώ είτε με κλήση, είτε με sms γράφοντας το αρχικό γράμμα Ο ( Ομικρον ) από σταθερό , με χρέωση 3,14 ευρώ

Εαν κάποιος θέλει να προσφέρει μεγαλύτερο ποσό μπορεί να κάνει κατάθεση στον επίσημο τραπεζικό λογαριασμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που αναφέρεται παρακάτω. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στη συνέχεια θα διαθέσει το σύνολο του ποσού στον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό, για τη στήριξη του ανθρωπιστικού του έργου.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν και τα τραγούδια που είπαν

ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ / ΡΕΝΑ ΜΟΡΦΗ Κλείσε τα μάτια σου / Σαν απόκληρος
1) ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ, Καημός
2) ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΗΣ Όμορφη πόλη
3) ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ Κάνε λιγάκι υπομονή
4) ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ / ΜΑΡΙΖΑ ΡΙΖΟΥ Ο κόσμος που αλλάζει 
5) ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ Την πόρτα ανοίγω το βράδυ
6) ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ / ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ Κάποτε θα 'ρθουν
7) ΣΤΑΘΗΣ ΔΡΟΓΩΣΗΣ / ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ Ο,τι δεν σε σκοτώνει
8) ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ / ΝΕΦΕΛΗ ΦΑΣΟΥΛΗ / Έρχεται κρύο
9) ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ / ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ Πάω να δω τα αστέρια 
10) ΓΑΛΑΝΗ. (VIDEO)
11) ERIC BURDON  It's my life
12) ΜΑΡΚΟΣ ΚΟΥΜΑΡΗΣ / ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ No woman no cry / το μινόρε της αυγής
13) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ / ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου
14) ΝΙΚΟΣ ΖΟΥΔΙΑΡΗΣ / ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Τι να θυμηθώ 
15) ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΛΙΝΤ& ΡΟΔΕΣ . (VIDEO)
16) ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ / ΠΑΥΛΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΝα με προσέχεις  
17) ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ / ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΣΑΚΑΛΟΣΚόρακας/ Βασιλική
18) ΤΣΕΡΤΟΣ/ ΤΖΩΡΤΖΙΑ  Το δίχτυ
19) ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΑΝΤΙΝΗΣ Batida de coco
20) ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ. (VIDEO)
21) ΠΑΣΠΑΛΑ / ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Περιμπανού
22) ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ / ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ Δειλινά
23) ΕΥΡΥΔΙΚΗ / ΜΥΡΩΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ Λιωμένο παγωτό
24) ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΙΕΤΗ Gimme shelte
25) ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ. (VIDEO)
26) ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΕΛΟΥΣ Knockin'on heaven's door / Ωδή στον Γ. Καραϊσκάκη / give peace a chance