Μουσικη

Haig Yazdjian: Σαν πρόκληση άρχισα να παίζω ούτι

Ο αρμένιος μουσικός μιλάει για την εμφάνισή του στις 18 Δεκεμβρίου στο Φεστιβάλ της Χίου, όπου θα παρουσιάσει παλαιότερα και νέα τραγούδια του

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 809
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο μουσικός Haig Yazdjian παίζει ούτι σε συναυλία
© George Spanos

Συνέντευξη: Ο Haig Yazdjian μιλάει στην ATHENS VOICE για τη μουσική του πορεία και το ούτι ως βασικό του όργανο, πριν τη συναυλία του στο Φεστιβάλ της Χίου.

Οι περισσότεροι μουσικοί μας παίρνουν τον ανάποδο δρόμο. Γεννημένοι στην Ελλάδα και με τις αποσκευές τους γεμάτες από τον ήχο του τόπου μας, συχνά αποφασίζουν να φύγουν αναζητώντας την αναγνώριση μέσω μιας διεθνούς καριέρας. Ο Haig Yazdjian, από την άλλη πλευρά, έχοντας στ’ αυτιά του την αρμένικη μουσική και θέλοντας να παίξει ηλεκτρική κιθάρα στην αρχή, έφτασε στην Αθήνα, ένιωσε όλη αυτή την εσωτερική σχέση που συνδέει τη μουσική των χωρών της Μεσογείου, αντικατέστησε την ηλεκτρική κιθάρα με το ούτι κι έγινε ένας από τους καλύτερους μουσικούς που δρουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, έγινε κι ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα σε όλους εκείνους που απαρτίζουν τον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού τραγουδιού.

Τι είναι αυτό που σας οδήγησε να διαλέξετε ως βασικό σας όργανο το ούτι;
Από πολύ μικρός μου άρεσε η ηλεκτρική κιθάρα. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ασχοληθώ με κάποιο παραδοσιακό όργανο. Ίσως και να μη μου άρεσε τότε. Όταν ήρθα στην Ελλάδα, βρέθηκα να παίζω ανατολίτικη μουσική. Σαν πρόκληση τότε άρχισα να παίζω ούτι. Δεν γινόταν να παίζω μουσικές της Ανατολής με ηλεκτρική κιθάρα, δεν μου ταίριαζε. Και έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με το ούτι. Μου άρεσε ο γλυκός του ήχος και ένιωθα πως με εκφράζει.

Ποια ήταν τα πρώτα μουσικά στοιχεία που αναμείξατε για να δημιουργήσετε το προσωπικό σας ύφος;
Η μουσική που αγαπούσα πάντοτε ήταν η ευρωπαϊκή, και γενικότερα η jazz, οι μουσικές του κόσμου. Στην Ελλάδα γνώρισα καλύτερα την ανατολίτικη μουσική και χωρίς να ξέρω πώς, πάντρεψα το μουσικό μου παρελθόν με τα όργανα της Ανατολής. Το αποτέλεσμα ήταν μαγικό στ’ αυτιά μου. Ήθελα να κάνω γνωστή την παραδοσιακή μουσική, να τη μεταδώσω στις νεότερες γενιές και να καταφέρω να την ακούσουν και να την αγαπήσουν όπως έγινε και με εμένα. Αυτή ήταν και η σκέψη για τον πρώτο μου δίσκο και γι’αυτό η μουσική μου δεν χαρακτηρίζεται από ένα και μόνο ύφος.

Τι σας έφερε κοντά στο ελληνικό τραγούδι και αποφασίσατε να συνεργαστείτε με μερικούς από τους πιο γνωστούς Έλληνες τραγουδιστές;
Άρχισα να ανακαλύπτω τη μουσική του τόπου που με φιλοξενούσε και με αγκάλιασε από την πρώτη ημέρα. Η ελληνική μουσική έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ήθελα να συνεργαστώ με τους καλλιτέχνες της χώρας αυτής. Δεν ήταν απόφαση, ήταν επιθυμία, και ευχαριστώ για ακόμη μια φορά όλους αυτούς που με εμπιστεύτηκαν και συνεργάστηκαν μαζί μου. Έχω μάθει πάρα πολλά από όλους, τόσο σε μουσικό αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο.

Ποιοι κατά τη γνώμη σας ήταν οι λόγοι που το ελληνικό τραγούδι μεσουρανούσε στη δεκαετία του 1990 και του 2000;
Το ελληνικό τραγούδι δεν ήταν μόνο το 1990 και το 2000. Το ελληνικό τραγούδι δεν έχει σταματήσει να μεσουρανεί. Υπάρχουν και σήμερα σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως και πριν το 1990. Οι στίχοι γράφονται και στη συνέχεια μελοποιούνται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες της εποχής. Για να βγει ένα νέο μουσικό κομμάτι ή ένα τραγούδι, χρειάζεται οι καλλιτέχνες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Απλώς αλλάζουν οι εποχές, εξελίσσεται η τεχνολογία, και το ελληνικό τραγούδι μπορεί να μην είναι ίδιο όπως εκείνη τη δεκαετία. Τα πάντα αλλάζουν, αλλάζουμε και εμείς οι άνθρωποι και ο τρόπος που σκεφτόμαστε, άρα κατά συνέπεια και η μουσική που δημιουργούμε.

Ο μουσικός Haig Yazdjian παίζει ούτι σε συναυλία

Βλέπετε σήμερα να υπάρχει μια κρίση στο ελληνικό τραγούδι;
Όπως είπα και πριν λίγο, δεν έχει πάψει να είναι όμορφο το ελληνικό τραγούδι. Όλος ο πλανήτης μας περνάει κρίση, όλων των ειδών, και θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες κάποιοι εμπνέονται, γράφουν στίχους και μουσική.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα στοιχεία που ενοποιούν τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου;
Η ψυχή και η βάση της μουσικής είναι μία, οι νότες. Οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το λέει και η λέξη, έχουν πολλά κοινά. Δεν μας χωρίζει τίποτα, είμαστε όλοι το ίδιο άνθρωποι και πολίτες του κόσμου. Το μόνο που δεν είναι ίδιο είναι η γλώσσα που ντύνει με στίχους τα τραγούδια και έτσι έχουμε π.χ. το ελληνικό, το αρμένικο, το αραβικό τραγούδι κ.ά.

Τι θα παρουσιάσετε στο Φεστιβάλ της Χίου;
Είναι μεγάλη η χαρά μου που θα ξαναβρεθώ στη Χίο για να παρουσιάσουμε κάποιες από τις συνθέσεις μου από τους προηγούμενους δίσκους μου αλλά και κάποια νέα κομμάτια που ετοιμάζω το τελευταίο διάστημα.

Ο μουσικός Haig Yazdjian παίζει ούτι σε συναυλία

Με ποια κριτήρια επιλέξατε τους μουσικούς που θα σας συνοδεύσουν;
Είναι όλοι τους φίλοι μου. Αυτό είναι το βασικό μου κριτήριο. Έτσι τους νιώθω, γιατί πάνω στη σκηνή είναι σαν να είμαστε μικρά παιδιά που παίζουμε με τα παιχνίδια μας. Αυτό που με συγκινεί είναι ότι με στηρίζουν πάντα και είναι δίπλα μου. Είμαι τόσο τυχερός που είναι και όλοι εξαίρετοι και μοναδικοί στο είδος τους και με ένα μόνο βλέμμα συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο.

Τι ετοιμάζετε για το επόμενο διάστημα;
Το διάστημα των τελευταίων δυο ετών, λόγω την παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης η οποία δεν μας επιτρέπει να παίζουμε σε μουσικές σκηνές, ήταν ευκαιρία να γράψω αυτά που τόσα χρόνια έχω μέσα στο μυαλό μου. Θα τα μοιραστώ και με τον κόσμο στο άμεσο μέλλον. Ανυπομονώ να βρεθούμε ξανά σε φυσιολογικές συνθήκες και να χαρίσουμε στον κόσμο όμορφες μελωδίες και χαρούμενες στιγμές. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται το ταξίδι του με τον David Bowie στην Ελλάδα
Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται το ταξίδι του με τον Ντέιβιντ Μπόουι στην Ελλάδα

«Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Ίγκι Ποπ μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας…»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.